Bir mühendis ne yapar? Boşuna mı okuyorum ben?!

Camille_claudel

Guru
Kayıtlı Üye
29 Mart 2012
1.784
1.839
333
İyi aksamlar kizlar, herkese mutlu bir yeni yil dileyip derdime geciyorum.

Ben endüstri mühendisligi ögrencisiyim bölümümden derslerimden memnunum, orda bir sorun yok ama bazi kisilerin ve hocalarin tutumu cok canımı sıkıyo. Şöyleki ben gördügüm derslerin gerekli oldugunu düsünüp ezberlemekten çok ögrenerek geçmeye ugrasiyorum ama kimi hocalar bosverin su su bolumleri ezberleyip gelin yarin iste kimse sormaz bunlari size diyor resmen!

Benim anlamadigim-ki bu hemen hemen tum dersler icin gecerli- bunlar ileride benim isime yaramiyacaksa ben neden okula gidiyorum neden muhendislik bolumu var? Bu bilgiler isime yaramiyacaksa ben isimde ne yapicam:D bolumun en iyilerinden biri oldugum halde kendimi bir bucuk yil sonra muhendis olarak dusunemiyorum. Aranizda tecrube sahibi olanlar beni aydinlatirsa cok sevinirim. Benim icin gercekten bir dert suanda.

Benim herseyi ezberleyip bide kopyayla sinavda firtinalar estiren arkadaslarim yarin ucak mi yapacaklar ? Ben dersleri calisip gectigim halde kendimi o halde goremiyorum:( ve etrafa baktigimda gizli bi kac dev muhendisin ucaklari arabalari tasarlayip yapip kaybolduklarini dusunuyorum:D ahh cok
Cikmazdayim sanirim:)

Şimdi, şekerim ben de mühendisim ama başka bir alanda. Ama yakın bir arkadaşım endüstri müh. mezunu , masterı da aynı alandan. Lisansta ne dersleri var bilmiyorum, ama yüksek lisansta bizim kız konveks optimizasyon , linear optimizasyon vb. şeyler görüyordu , tezinde de bunlarla ilgili yazılım kullanıp bir lojistik şirketi için hesaplamalar yapıyordu, optimal taşıma planları & rotaları yapıyordu.

Sizin bölümü çok tanımıyorum ,ama genel anlamda tavsiyem yaz stajı apmandır.Mesleğini daha yakından tanırsın, ne nasıl yapılıyor tanıklık edersin.

Öte yandan hocana hiç mi hiç katılmıyorum. Öğrendiğin şeyler i açıktan açığa uygulamasan bile, mutlaka sana vizyon katacaklardır. Ezberlemek kötü bir fikir, onun yerine arkasındaki mantığı karaman çok önemli, ilerde bir gün senin de bir şey tasarlaman/hesaplaman gerektiğinde o fikirler kafanda harmanlanıyor, mutlaka bildiğin şeylerden ilham alıyorsun. Ezberlediğin şeylerin faydası olmuyor ama mantığını kavradığın şeyler mutlaka kafana katkıda bulunuyor. ğrendiğin şeyleri bence ezberleyip geçme, biç, tart, mantıklarını kavra derim.

Ben mesleğimi Üniversite'de değil, yaparak yaşayarak öğrendim. Üniversitede teorik dersten başka ne veriliyor ki? Siz de kendinizi iş Sahası'nda geliştirsiniz. Iyi bir yerde staj, yırtdışında da olabilir, işletme masterı ile kariyer yapabilirsiniz.

Meslektasiz..benc bu bolum dersleri ezber yap gec muhabbetiyle gecilecek dersler degil, olmamali da.. yqni hicbir bolumde bunu dogru bulmuyorum ben. Bu sekikde mezun olan insanlar da baska insanlar yetistiriyor (!) Yani ogrenmek pratige dokmek ezberlemekten her zman iyidir

Şimdi, şekerim ben de mühendisim ama başka bir alanda. Ama yakın bir arkadaşım endüstri müh. mezunu , masterı da aynı alandan. Lisansta ne dersleri var bilmiyorum, ama yüksek lisansta bizim kız konveks optimizasyon , linear optimizasyon vb. şeyler görüyordu , tezinde de bunlarla ilgili yazılım kullanıp bir lojistik şirketi için hesaplamalar yapıyordu, optimal taşıma planları & rotaları yapıyordu.

Sizin bölümü çok tanımıyorum ,ama genel anlamda tavsiyem yaz stajı apmandır.Mesleğini daha yakından tanırsın, ne nasıl yapılıyor tanıklık edersin.

Öte yandan hocana hiç mi hiç katılmıyorum. Öğrendiğin şeyler i açıktan açığa uygulamasan bile, mutlaka sana vizyon katacaklardır. Ezberlemek kötü bir fikir, onun yerine arkasındaki mantığı karaman çok önemli, ilerde bir gün senin de bir şey tasarlaman/hesaplaman gerektiğinde o fikirler kafanda harmanlanıyor, mutlaka bildiğin şeylerden ilham alıyorsun. Ezberlediğin şeylerin faydası olmuyor ama mantığını kavradığın şeyler mutlaka kafana katkıda bulunuyor. ğrendiğin şeyleri bence ezberleyip geçme, biç, tart, mantıklarını kavra derim.
Katılıyorum
Ezberle gel diyen hoca da allah bilir tezini copy paste yapmıştır, bizde normal ne de olsa. :KK12:

Cvplar icin tesekkur ediyorum. :) sukurler olsunki ezberci kesimden degilim, o ders bi kere ise yaramayacak(!) olsa niye mufredatta olsunki?! Hocalarimin hemen hepsi, bikac saygideger hocalarimi tenzih ederek, bosverin(!) nede olsa isinize yaramaz diyor. Anlamiyorum.

Yuksek lisansi nasip olursa makine/ucak muhendisligi uzerine yapmak istiyorum.

Bide ben yurtdisinda okuyorum kizlar. Hatta muhendisleriyle ovulen almanyada:( bi ara İTÜ de exchange student olarak yarim donem okumayi planliyodumda orda herhalde dahada fittirirdim turk hocalarida boyle dusunuyorsa sayet:)

Ben de cok iyi bir universitenim makina muh mezunu ve bolum birincisiydim ve üstüne hukuk fak.mezunuyum. okulda teorik dersler hic bir ise yaramıyor. Hukukta yarasa da muhendislikte bosuna o sorular sinavlar... Isyerinde yasayarak ogrenirsin meslegi hayati tatlim

Ben de cok iyi bir universitenim makina muh mezunu ve bolum birincisiydim ve üstüne hukuk fak.mezunuyum. okulda teorik dersler hic bir ise yaramıyor. Hukukta yarasa da muhendislikte bosuna o sorular sinavlar... Isyerinde yasayarak ogrenirsin meslegi hayati tatlim
Hem hukuk hem makine müh.? şaka değil dime.

Aynı fikirdeyim
Ben de mühendisim farklı bir alanda
Allah'ım üniversitede bazı şeyleri hesaplayacağız diye hesapladığımız katlı integrallerin haddi hesabı yoktu! sınavlarda sayfa sayfa çözmeye çalış
Ne kaldı? Hiç!
O bilgilerden ne kullanıyoruz? Hiç!
Bilgisayar çağındayız, öyle programlar var ki.
Önemli olan hangi bilgiyi nasıl edinip, nasıl ölçüp ne amaçla kullanacağını öğrenmek
nur35nur nur35nur un yazdıklarına katılıyorum, işe ilk başladığında ne yapacağım ben şimdi diyeceksin, kendini hiçbir şey bilmiyor gibi hissedeceksin

Bir de, bir arkadaş yukarıda yazmış staj yap diye
Kesinlikle yap! o zaman anlayacaksın teorik - pratik farkını.

bende mühendisliği bıraktım.iş konusunda yakın çevremde gördüklerimden ve derslerden sonra meslekten soğudum.şuan kesinlikle bu mesleği yapmak istemiyorum.çoğu mühendis emeğinin karşılığını alamıyo bence özel sektörde.hem maaş hemde çalışma koşulları olarak.bunun dışında işin çoğunun işte öğrenildiğini düşünüyorum bende.

Ben endüstri mühendisligi ögrencisiyim bölümümden derslerimden memnunum, orda bir sorun yok ama bazi kisilerin ve hocalarin tutumu cok canımı sıkıyo. Şöyleki ben gördügüm derslerin gerekli oldugunu düsünüp ezberlemekten çok ögrenerek geçmeye ugrasiyorum ama kimi hocalar bosverin su su bolumleri ezberleyip gelin yarin iste kimse sormaz bunlari size diyor resmen!

Benim anlamadigim-ki bu hemen hemen tum dersler icin gecerli- bunlar ileride benim isime yaramiyacaksa ben neden okula gidiyorum neden muhendislik bolumu var? Bu bilgiler isime yaramiyacaksa ben isimde ne yapicam:D bolumun en iyilerinden biri oldugum halde kendimi bir bucuk yil sonra muhendis olarak dusunemiyorum. Aranizda tecrube sahibi olanlar beni aydinlatirsa cok sevinirim. Benim icin gercekten bir dert suanda.
İşini yapmayacağın kesin ben de mühendisim hem de ağır bir mühendislik dünya çapında yere göğe sığmayan bir dalda ama sözleşmeli öğretmenlik yaptım tekrar kpss'ye girdim ve şimdi dümdüz memurluk yapıyorum :(

Benim herseyi ezberleyip bide kopyayla sinavda firtinalar estiren arkadaslarim yarin ucak mi yapacaklar ? Ben dersleri calisip gectigim halde kendimi o halde goremiyorum:KK43: ve etrafa baktigimda gizli bi kac dev muhendisin ucaklari arabalari tasarlayip yapip kaybolduklarini dusunuyorum:D ahh cok
Cikmazdayim sanirim:)
Sen okulda ogrendigin bilgilelerle ucak mi yapacan :) endustri muhendisisin sen ucak degil. Hadi Ucak muh oku diyelim, lisansini alinca ucak mi yapiliyo yani? Rahat ol biraz kasma bu kadar. Uni sadece mesleki bi nosyondur, meslegi calirken edinirsin

Ben size pek katılmıyorum. Mesela elektronik müh de teorik bilgi gerekli.

Tanıdığım bir endüstri müh. hocası, seçkin bir mühendis, doktorası matematiik.Bütün bankalar danışmanlık versin diye peşinde koşuyor.

Benim olduğum dalda , yaratıcı ve nitelikli iş yapmak için teorik bilgi şart.Benim yaptığım işte ,yaptığımız şeyi neden o şekilde yaptığımızı anlayabilmek için mutlaka temel gerekiyor.Genel anlamda neyi, niye yaptığını bilmek çok önemli bence.

Son düzenleme:

Benim kardeşim de inşaat mühendisi.Bu yıl başladı çalışmaya.Özel bi şirkette çalışıyor.Kardeşimin şöyle dediğini hatırlıyorum: "Okulda ne kadar kitap okursak okuyalım,işe başladıktan sonra öğreniyor insan mühendisliği". Bizim için de geçerli aynı şey aslında.Ben de öğretmenim ve evet üniversitede çok şey öğrendim ama asıl öğrendiklerim çalışmaya başladıktan sonra oldu.Lütfen endişelenme.Sen kendini geliştirmek için elinden geleni yap,nasılsa herşeyin teoride kaldığını çalışmaya başlayınca öğreneceksin.Başarılar diliyorum :)

Cevaplayan arkadaslara tesekkur ediyorum. Tek tek alintilayamadim.

Zaten okula baslamadan 12 hafta staj gordum ben.

Benim anlamadigim kisim bir insan muhendisligi nasil is hayati basladiginda ogreniyo? Yani bana gore bu gordugumuz dersler egitim zorunlu. Yoksa sokaktan buldugum herhangi birini gcirelim bi muhendisin pozisyonuna iki sene sonra gercek bir muhendis olarak geri alabilir miyiz? :)

Birde bi hocamizin soyledigi sey suydu: biz size burda bir muhendis gibi cozum bulmayi, düsünmeyi, sorun saptamayi ögretiyoruz demisti. Bu biraz aklima yatti ama ben nasil is hayatinda ogrenicem kavrayamiyorum.

Bir insaat muhendisini dusundugumde; malzemeleri, materyalleri, kumun, tasin, cimentonun, demirin yapisini bilmeyen adam nasil ev yapacak:D

asude_bahar asude_bahar ucaklara bayiliyorum. Bir ara endustri muh. Den makineye gecis yapmak istedim ama sifirdan baslarsin dediler korktum:) ama masteri makine muhendisligi uzerine yapip tatmin olmazsam, yeniden makine muhendisliginde onlisans yapmak istiyorum. Bi ara evlenip cocuk sahibi olmakta istiyorum tabi:D

Kizlar bide ben soyle dusunuyorum; bundan yuz- yuzelli yil onceki muhendisler mesela bizden daha zekiydi daha uretkendi. Simdi bizler onlarin icatlarini nasil daha iyi konuma getiririz nasil daha cok verim aliriz diye ugrasiyoruz gibi. İlk arabayi ilk motoru icat etmek bulmak baska onu gelistirmek baska diye dusunuyorum. İlk ucagi kuslarin kanatlarini inceleyerek bulan muhendis kardesler simdiki bizler baskayiz diye dusunuyorum. Yaniliyor muyum sizce?

Staj yaparken bir mak. Muh. Bunu soyledigimde beni dovcekti nerdeyse:)

Back
X