Ben bir diş hekimi olarak bu konuya merak salmış birinin iki üç tane tıbbi terim kullanmasinda bir gariplik bulmuyorum
Neden herkes abartıyor ki,yok doktorlar bile böyle dil kullanmıyor filan filan...
Bizim ülkemiz neden böyle anlamıyorum
Kendini geliştirmeye çalışan birilerini neden geriye çekilmeye ,dibe batirmaya çalışır ki toplum?

Ya bırakın dedikodu gıybet yerine sağlıkla ilgili bir soru sorsun.ne güzel işte
İki üç tıbbi terim mi? Konu tamamen tıbbi yazılmış.
Hekimseniz, karşınızdaki kişinin/kitlenin anlayacağı şekilde anlatmayı daha iyi bilirsiniz. Siz hastalarınızla konuşurken tamamen meslektaşlarınızla konuştuğunuz gibi, akademik makale yazar gibi mi konuşuyorsunuz, yoksa terimleri anlaşılabilecek şekilde mi kullanıyorsunuz?
Benim babam, halam, eniştem, kuzenlerim doktor. Eniştem profesör, kuzenlerin biri baş hekim. Bir araya gelindiğinde evde tıp kongresi ortamı olur, ama bizimle konuşurken (ki doktor çocukları olarak temel terminolojiyi biliriz) anlayacağımız şekilde anlatırlar.
Babam bana kalkıp aşağıdaki şekilde konuşmaz:
Kızım sol başparmağının ekstensor pollicis longus ve flexor pollicis longus tendonlarının maruz kaldığı penetran travmaya bağlı total tendon rüptürü olabilir. Palmar ve dorsal yönlü aktif hareketlerinde kayıp olabilir, maalesef olguların %60’ında ise izlenen kas gücü kaybı irreversibl niteliktedir.
Der ki,
Kızım sol başparmağını açıp kapatmaya yarayan ekstensor ve flexor tendonlarında kopma olabilir. Bu nedenle ileri geri hareketlerinde kayıp olabilir, maalesef vakaların %60ındaki güç kaybı geri gelmiyor.
Ha ilk versiyonu derse de iyi kötü anlarım, ama anlamak zorunda değilim, çünkü hekim değilim.
Ben köpeğimde kalça displazisi olduğu için doktora tezlerinden akademik anatomi kitaplarına birçok şeyi çevirdim. Terminolojisine hakimim, veteriner hekimimle konuşurken terminolojik konuşuyorum, o da bana öyle konuşuyor çünkü anlayacağımı biliyor.
Ama köpek forumlarında kalkıp coxofemoral eklemden, acetabulumdan, hiperlaksisiteden, ligamentöz instabiliteden bahsederek anlatmıyorum. Basit şekilde anlatıyorum, çünkü amacım "ben ne kadar iyi biliyorum" demek değil, konuştuğum insanların anlaması ve fikir paylaşımında bulunmak. Bu şekilde anlatsam kaç köpek sahibi anlayacak?
Konu sahibinin tepki çekmesinin nedeni bilimsel bir konuda konuşmak istemesi değil. Neyi nerede nasıl soracağını bilmiyor olması. Aynı durumu yaşayan kaç anne bu metni anlayacak forumda? Belli bir bilimsel eğitim seviyesinin üstü için hazırlanmış bir forum değil burası. Ha konuyu sade şekilde açar, terminolojik olarak dengini bulur, o zaman yardırır, o ayrı.
Açıkçası bilimsel konular üstüne konuşmak; yabancı forumlarda çok normal algılanan bir şey, hatta konuyla zerre alakası olmayan yorumları bulamayacağınız güzel bir tartışma dönüyor. Belki bu konu başkalarının merağını uyandıracak veya kullanılan iki üç terim ilgilerini çekecek, araştırmak isteyecekler ve böylece yeni hedefler belirlemiş olacaklar. Maalesef cevaptan çok bir eleştiri, bir yargı dönüyor bu tarz forumlarda. En azından 1 kişi bile olsa sizin gibi insanların burada olduğunu görmek iç ferahlatıcı. Desteğiniz için teşekkür ederim.
Kişi hekim değil ve bence troll yapay zekadan alıyor. Hekimseniz sizin daha iyi anlamanız gerek yaptığının aşırı saçma olduğunu.
Hayır yani doktorlar bile kendi aralarında bu kadar akademik dille konuşmuyor. Bunu bu şekilde bi doktora sorsan güler, 'bunu mu demek istedin' der