Bırakın Şu Telefonları Elinizden!

Kızlar,

Son günlerde bu çok gözüme batmaya başladı. Uzun süredir görüşmediğim arkadaşlarımla görüşüyorum diyelim, önceden olsa saatler su gibi akardı zaman yetmezdi. Şimdi iki üç konuşuluyor herkes eline cep telefonunu alıyor, garsona wi-fi şifresi soruluyor ve herkes facebook, twiter dalıp gidiyor. Ben hiç sevmem öyle şeyleri seyrediyorum biraz sonra sıkılmaya başlıyorum. Bazen uyarıyorum kırk yılın başı buluşuyoruz bırakın şu telefonları diye. Beş dakika bırakılıyor sonra yine devam!

Geçenlerde bir kafeye gittik yanımıza iki genç çocuk oturdu. Birer kahve söylediler biri kulaklığını taktı öbürü oyun oynamaya başladı tam bir saat bir kelime etmeden oturdular kahvelerini içtiler ve kalktılar. Hani bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardı? Bundan bir tek ben mi rahatsız oluyorum?

Küçücük çocukları görüyorum. Önceden bizler bir yere giderken annemiz kırk kere tembihlerdi aman gürültü yapmayın diye çünkü üç çocuk bir araya geldik mi yıkardık evi de kurtulamayıp sokağa gönderirlerdi. Şimdi çocukların ellerine tabletler, cep telefonları veriliyor, çıt çıkarmayan nefes alan cesetlere dönüyorlar. Soruyorsun ne içersin diye gözlerini bile ayırmıyor baktığı ekrandan.

Ben kafayı yemek üzereyim siz bundan rahatsız olmuyor musunuz?
hemde çok
sanırım brezilya da bir cafenin üstüne yazmışlar
internete evde de girebilir kahvenizi evde de içebilirsiniz ama arkadaşlarınızı her zaman göremezsiniz diye
birde çok böyle yapan insan olursa biz niye buluştuk ki şimdi oluyor insan

Benim arkadaş çevrem öyle değil neyse ki, bir yere gittiğimizde biz hâlâ sohbet eden gruba dahiliz. Ha telefonsuz yapabilir miyim elbette hayır ama arkadaşımla olan sohbetimi de engelleyecek kadar bağımlı değilim. Aklım hâlâ yerinde yani. Kimin telefonuna ne kadar daldığı beni ilgilendirmez ama dün bir olay yaşadım. Otobüsteyim, yanıma genç bir adam oturdu. Otobüs benim ineceğim durağa geldi, ben de cam kenarındaydım. Neyse, inmek için ayağa kalktım, yanımdakine baktım, telefona gömülmüş vaziyetteydi. Benim inmek için kalktığımı görmedi yani. Otobüs durağa yanaşırken adamdan, geçebilmem için müsaade istedim. Adam hâlâ telefonla uğraşmaya devam ediyordu, beni ne gördü ne de duydu. Adamda kulaklık falan da yok. Sinir katsayım yükselirken otobüs artık kapılarını açtı, millet inmeye başladı. Tekrar seslendim, yine duymadı. E ne yapayım, bağırayım mı? Saniyeler içinde oluyor tabi bu olay. En sonunda dayanamadım ve adamı sertçe dürttüm, anca başını kaldırdı, afedersiniz salak salak yüzüme bakıyor. Yerinden bile kalkmadı, hafifçe döndü, ben de sürüne sürüne geçtim. Hala şaşkın şaşkın bakıyordu, ne olduğunun farkında değil. Ben inerken oradan biri söylenmeye başladı, dünya yansa hâlâ telefonla oynayacak falan diye. İlk kez o kadar sinir oldum şu milletin telefona dalıp dünyayı unutmasına. Seslenince de mi duymaz bir insan... Toplum içindesin sonuçta. Elalemin adamını dürtmek zorunda kaldım ki hiç sevmem birilerine dokunmayı. Beni kabaca bir hareket yapmaya mecbur bıraktı resmen. Allah aşkına ne halt yiyorsanız yiyin o telefonlarla ama otobüste yanınızdaki inmek için müsaade istediğinde sizden, duyun bi zahmet.

Bu arada hadi twitter falan neyse de şu Facebook ciddi anlamda deşifre aracı resmen. Benim de var Facebook hesabım, arkadaşlar ekli vs. ama ben kesinlikle fotoğraf falan paylaşmıyorum, yer bildirimi yapmıyorum mesela. Grupça bir fotoğraf çekilmişsek bile beni etiketlemelerine izin vermiyorum. Ben nerdeymişim, kimleymişim bu kimseyi ilgilendirmiyor. Facebook ifşa olmak için çok müsait. Sadece profil resmim var ki insanlar tanısın diye, o kadar da olsun yani. Zaten bir yüz tanıma algoritması var ki akıllara zarar. Zaten her türlü izleniyoruz bari şu hayatlarınızı bu kadar göz önünde yaşamayın bence. Facebook ve yer bildirimi saçmalıkları, bunlardan uzak durun arkadaşlar. Dikkatli paylaşımlar yapın. Geçen gün yeni biriyle tanıştım mesela, cart diye hemen Facebooktan eklemiş. Hiç sevmem öyle şeyleri.

Ben de bu durumdan nefret ediyorum.
Misafirliğe gidiyoruz. Herkes alıyor eline telefon cık cık cık oynuyor. Kuzenlerim. 30 yaşında hepsi de.
Ben annemlerle sohbet ediyorum.
Ne varsa eski kadınlarda var yahu en güzel sohbet de onlarda, akıl da onlarda.
Şimdi iş arkadaşlarıyla yemeğe gidiyoruz. Bakıyorum masaya koymuş telefonu, yemek yerken fotoğraf beğeniyor.
Sohbete de katılıyor bir de. Bu grup en üst level insanlar oluyor. Hem sosyal medyada gezinirken hem sana laf yetiştiriyor.

Annemler eski sohbetleri, akşamlarını anlattıkça içim gidiyor.
Fakirdik ama mutluyduk diyor.
Şimdi çocuklar zengin ama mutsuz.
Hemen sıkıldım diyorlar.

bu konuya saygıyla eğiliyorum....ortak sorun. :KK52:

bir de fotoğraf çekilmek var..1 saat oturup kalkacağımız bir yerde bile 30 dk fotoğraf çekmeye çektirmeye ve bunu paylaşmaya harcıyorlar..anların tadı zevki kalmadı..önümüzdeki kahveler soğuyor fotoğrafları çekilcek diye..böyle yapanlar yüzünden hava almak için kendi başına sahile gidip çay içenlerden oldum...malesef ki kızlarda daha çok var telefonu elinden bırakmama mevzusu.

Okul son günleri sınıfta işlerim oluyor serbestsiniz diyorum açıyorlar tabletleri telleri çıt yok sınıfta. Normalde öyle miydi biz küçükken resmen yıkardık sınıfı gürültüden. Çocukları robotlaştırıyor bu teknoloji çok acı. Bir yere gittiğimde bende alıyorum elime tel ama çok kısa süre arayan mesaj atan var mı diye sonra tekrar sohbete devam.

aynen sinir oluyorum iki çift laf edemez olduk arkadaşlarımızla. Bana göre saygısızlığın alası bu. Hele ki küçücük çocuklara o telefonları tabletleri vermeleri yok mu sinir oluyorum.

aynen sinir oluyorum iki çift laf edemez olduk arkadaşlarımızla. Bana göre saygısızlığın alası bu. Hele ki küçücük çocuklara o telefonları tabletleri vermeleri yok mu sinir oluyorum.

Hepsinde var en son model bir de. Sonra bu çocukta neden dikkat eksikliği var neden derslere konsantre olamıyor diye dert yakınırlar. Çocukların zihinleri cidden farklı çalışıyor öyle teknoloji bağımlısı olanlarda. Ben hareketli çocuktan korkmuyorum oynayan gezegen bağıran hareket edenden ama bu şekilde donuk olan daha tehlikeli geliyor.

Sadece dışarıda değil evlerde de maalesef durum böyle. Bizim evde herkes tlf.nunu masaya bırakır yatmaya yakın alır.
Arkadaş grubumda şükür bir tek fotoğraf için ellerine alıyor tlf.nlarını.
Bazı ortamlarda bende rastlıyorum ve çok oturmuyorum orada.

Sanal hayat gerçek dünyadan daha çok ilgi çekmeye başladıysa vay o insanların haline.

Konuyu çok geç gördüm ama çok yerinde bir tespitim var bu durum için :)
Fenerbahçe'de kuzenimde oturuyoruz iki tane Profesyonel makyaj ve saç yapımlı gayet şık iki kız geldi oturdu marinanın Yanındaki cafeye.
2 içecek söyleyip sonrasında hiç konuşmadan sadece poz vermeye başladılar.
Çıt çit, çıt çıt... Sadece çekildiler 1 kelime dahi konuşmadan.
Fotoğraf çekimi bitince oturup bunları sessizce sanal aleme yaymak ile zaman harcadılar.
En sonunda da içecekleri bitince ve fotoğraf yükleme işi bitince kalkıp gittiler. :KK53:
Geriye şok halde bir adet hayyal kaldı. :KK45:

Konuyu çok geç gördüm ama çok yerinde bir tespitim var bu durum için :)
Fenerbahçe'de kuzenimde oturuyoruz iki tane Profesyonel makyaj ve saç yapımlı gayet şık iki kız geldi oturdu marinanın Yanındaki cafeye.
2 içecek söyleyip sonrasında hiç konuşmadan sadece poz vermeye başladılar.
Çıt çit, çıt çıt... Sadece çekildiler 1 kelime dahi konuşmadan.
Fotoğraf çekimi bitince oturup bunları sessizce sanal aleme yaymak ile zaman harcadılar.
En sonunda da içecekleri bitince ve fotoğraf yükleme işi bitince kalkıp gittiler. :KK53:
Geriye şok halde bir adet hayyal kaldı. :KK45:
Eminim o fotolara aciklama olarak "kankimle, dostumla, bebisimle sohbet, keyif, kahve, malibu, baileys" falan yazmislardir. :KK48:

Küçükken sokağa çıkardık annelerimiz bizi zor içeri sokardi aksama kadar çeşitli oyunlar oynardik
Ama şimdi bütün çocuklar istisnasiz yaşı kaç olursa olsun o android telefonlar ve tabletler ellerinde
Ve kullanmayı da biliyolar-kullaninca etraftaki tepki aa çocuğa bak nasıl da akıllı.
Yani bi oyun açmayı bilen çocuk artık 'akilli' olarak nitelendiriliyor. Yazık.

Evet yaa ne sinir bir durum...bulusuyorsun arkadasinla kafasini kaldirmiyor telden..bir kac kez basima geldi ondan onla artik pek gorusmuyorum..allahtan kankamda benim gibi sevmiyor sosyal medyayi..bulusup muhabbet etmek gibisi var mi ya...telle oynayacaksan otur evinde oyna..

kesinlikle haklisiniz insanlar cocuk ne yaparsa yapsin ben keyfime bakayim rahat edeyim derdinde. kisitlama yok kucucuk cocuklrda her turlu sosyal hesap var. sonra da gelsin sorunlar kendinden yasca buyuk insanlarla gorusenler,evden kacanlar. yazik oluyor gelecegimize. aile birligi sarsiliyor genede vazgecilmiyor bunlardan.

Back
X