Davranış Bozuklukları Biraz konuşabilir miyiz???

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
okurken yazdıklarınızı bıan yegenım sandım sorunlu yavruyu..

aynı tarıf ettıgınız sekılde yegenım..suan 3 yaslarında bırde 6 aylık erkek kardesı oldu(erken dogum netıcesınde gelısen bazı saglık sorunları vardı bebegımızın halıyle ılgı alakada aynı nısbette oldu bı muddet)..yegenım herseyı anlıyor,ınanılmaz cumleler kuruyor,cok asabı,cok hırçın,ıstedıgı bırseyın yapılması babaanne ve dede yanında oylesıne alıstıkı annesı yanı ablam katıyyen bas edemıyor,ustune bırde yenı bır bebek gelınce ve o da sorunlu olunca ablam dada tahammul kalmıyor ve kızını dövüyor,o dövdükce cocouk dahada hırcınlasıyor kardesını dahada kıskanıyor..

daha gecen gun ablam kucuk bebegı sık sık kontrol ıcın dr a goturuyordu ..buyuk kız olan demıs kı hastayım ben hastaneye gotur benı..ablam 2 3 gun sureklı boyle dedı dıyor,neresının agrıdıgını sordugumda bogazım agrıyo dıyomus ve yalan dan öksürtüyormus kendını..nıyemı yalandan!ablam kızı dr a goturdugunde a dan z ye muayene etmıs dr demıs ne bogazı ne baska bı yerınde hastalık yok benden saglam :) yanı anlayacagınız buyuk olan kardesını kıskandıgından hastalık numarası yapmıs,onunlada fazlasıyla ılgılenıyor ablam ,,dıyorkı kucuge mama yapıyorum normalde agzına surmez ama sırf kardesı yıyor dıye gıdıp kasık getırıp hepsını yeyıp bıtırıyor kardesı yemesın ıstıyor dıyor..yalnız yegenımın boyle olmasında ablamın ve enıstemınde rolu buyuk..sık sık yanında tartısırlar,evde ne seyrettıklerı ne dıkkat etmezler ve ne konustuklarına..anne baba da cok tahammul etmeyıp cocouga sıddet uygulayabılıyolar ve cok kural koyuyorlar..cocoukta kendınce aklınca boyle yapıyor..unutmamak gerekı cocouk nasıl ıstersek degıl nasıl yetıstırırsek oyle olur..daha 7 aylık kızıma bazen sakadan kaslarımı cattıgımda oyunlar oynarken falan esım hemen ıkaz edıyor benı oyle bakma onun herseyı sensın en cok sana guvenecek senı ornek alacak...beynıne kaydedıyor a dan z ye herseyı dıyor..cokta dogru bazen bızım yaptıklarımızı saka gıbı taklıd edıyor..

ozellıkle 2 yas ve sonrası cok daha zorlasıyor dıye bılıyorum bu vazıyet..en ıyısı uzun donem de arkadaslarında onerdıgı gıbı bır pedagoga gorunmekte dıye dusunuyorum..Allah sabrınızı artırsın ve kolaylık versın dılerım..

Canım benimde bebeğim oldu şuan 3 aylık ama çok şükür ben öyle sorun yaşamadım.Kardeşini çok seviyor.Dediklerinde çok haklısın,benimde kayınvalidem kızıma ve bana ve eşime karışıyor.Elbette torunudur sevecek ama biz bir konuda hayır dedik mi veya yaptığı birşeye kızdık mı yanlış olduğunu söyledik mi hemen ortaya geliyor ve kızımızın yanında bize kızıyor,haliyle kızımızında bize güveni kalmıyor bu şekilde.Eşimde bende ne kadar şımartmaması gerektiğini,yeri geldiğinde yanlışı bilmesi gerektiğini söylesekde dinletemiyor bizi ve kızımızın ahlak gelişiminde çok olumsuz etki yaratıyor.

bunun eğitimini almış biri olarak size şunları söyleyebilirim: çocuğunuz yaşı ve içinde bulunduğu dönem itibariyle hem kendi başına bağımsız davranmayı öğrenmeli ve siz de bunu desteklemesiniz... ve de şuan sorumluluklar almalı ve bunları yerine getirmeyi öğrenmeli...her konuda onun girişimciliğini destekleyin ve onunla konuşun onun sorularını bıkmadan usanmadan dinleyin cevaplar verin... her yaptığı olumlu şeyi hemen övün yada onu küçük küçük ödüllendirin... kötü yaptığı davranışları mümkün olduğunca görmezden gelin sabrınız taştığı anda da onu başka odaya göndererek cezalandırın( aslında eğitim de ceza kullanılmamalı kesinlike ona sözlü yada fiziksel şiddet uygulamayın çünkü bu ileri daha kötü yapar) kesinlikle yemek yemese bile zorla yedirmeye çalışmayın bırakın kendisi yesin... yemiyorsa da acıkınca mecbur yiyecek...döküp batıracak evi dağıtacak diye onu engellemeyin...dediğim gibi girişimlerini destekleyin varsın döksün yığsın ama birşeyler başarsın... ve de en önemlisi kesinlikle tutarlı davranın ve taviz vermeyin... bir kere hayır diyorsanız kesinlikle ne kadar ağlasa da saldırganlaşsa da sözünüzde durun...eşinizle ortak karar alarak uygulayın o da sizinle çelişmesin o da hayır desin sizin hayır dediğiniz şeye... anane babanne dede gibi çocuğu şımartan her istediğini yapan aile fertleri çevrenizdeyse onlarla da konuşun onlarda sizinle aynı doğrultu da kararlı davransınlar...çünkü çocuk için en kötü şey ebeveynlerin tutarsız davranışları... çocuklar çok zeki... hemen bunu farkedip size karşı kullanırlar

Dediklerinizin aynısını uyguluyorum.Kızımın inanılmaz kendine özgüveni var.Herşeyi ben yapabiliyorum diyor.Hiçbir zaman yardım kabul etmiyor ve gerçekten de yapıyor istediği şeyi.Yaşının harcı olmayan şeylere bile atlıyor.Evi dağıtmasınada artık karışmaz oldum oyuncaklarla oynasa rahat olucam ama benim kızım gider buzdolabından yumurtaları alır halının üstünde kırar,laptop un tuşlarının hepsini söker(bunu nasıl yapıyor hala şaşıyorum),bisikletiyle dışarı çıkardığım zaman apartmanın bahçesinin dışına çıkıyor ve öyle hızlı sürüyor ki peşinden koşup yetişemiyorum bile.ama benim bildiğim tek şey var ki çocuğun eğitiminde anneyle baba rol alacak.Benim kızıma babaannesi çok karışıyor ve hayır dediğimiz hiçbirşey hayır olarak kalmıyor babaanne sayesinde evete dönüşüyor hep.

Lütfen üzülmeyin daha küçücük zamanla toparlarsınız:34:
ben doktorunuzun söylediklerini biraz abartılmış buldum
bu psikiyatristler hep böyle ne yani çocuk doğduğu gibi doktor doktor gezilmelimi:19::17:[/QUOTE

çok sağolun, inşallah toparlarız.geç kalınmış derken 2,5-3 yaş gibi eğitilmeliymiş,benim kızın davranışları 2 yaş çocuğu gibiymiş.kızımı görseniz doktorun az bile söylediğini anlarsınız:1:

bunun eğitimini almış biri olarak size şunları söyleyebilirim: çocuğunuz yaşı ve içinde bulunduğu dönem itibariyle hem kendi başına bağımsız davranmayı öğrenmeli ve siz de bunu desteklemesiniz... ve de şuan sorumluluklar almalı ve bunları yerine getirmeyi öğrenmeli...her konuda onun girişimciliğini destekleyin ve onunla konuşun onun sorularını bıkmadan usanmadan dinleyin cevaplar verin... her yaptığı olumlu şeyi hemen övün yada onu küçük küçük ödüllendirin... kötü yaptığı davranışları mümkün olduğunca görmezden gelin sabrınız taştığı anda da onu başka odaya göndererek cezalandırın( aslında eğitim de ceza kullanılmamalı kesinlike ona sözlü yada fiziksel şiddet uygulamayın çünkü bu ileri daha kötü yapar) kesinlikle yemek yemese bile zorla yedirmeye çalışmayın bırakın kendisi yesin... yemiyorsa da acıkınca mecbur yiyecek...döküp batıracak evi dağıtacak diye onu engellemeyin...dediğim gibi girişimlerini destekleyin varsın döksün yığsın ama birşeyler başarsın... ve de en önemlisi kesinlikle tutarlı davranın ve taviz vermeyin... bir kere hayır diyorsanız kesinlikle ne kadar ağlasa da saldırganlaşsa da sözünüzde durun...eşinizle ortak karar alarak uygulayın o da sizinle çelişmesin o da hayır desin sizin hayır dediğiniz şeye... anane babanne dede gibi çocuğu şımartan her istediğini yapan aile fertleri çevrenizdeyse onlarla da konuşun onlarda sizinle aynı doğrultu da kararlı davransınlar...çünkü çocuk için en kötü şey ebeveynlerin tutarsız davranışları... çocuklar çok zeki... hemen bunu farkedip size karşı kullanırlar

ilginize çok teşekkürler.evi dağıtmasına kızmıyorum ama bazen eşyalara,kendine veya başkasına zarar verici boyutta oluyor o zaman kızıyorum.sözlü ve çok az fiziksel şiddette uyguladım(poposuna vurmak gibi) fayda etmiyor, acımadı ki acımadı ki diye dalga geçiyor.bu sene yarım gün kreşe gitti bayağı faydası oldu,önümüzdeki sene tam gün göndereceğim.en çok kızdığım 3 aylık kardeşi var, gece gündüz uyutmuyor çocuğu haliyle bende ne iş yapabiliyorum ne de onunla ilgilenebiliyorum.gece 2-3 te anca uyuyor,o saate kadar kardeşini de bizi de uyutmuyor.istediği bir şey olmayınca anırır tarzda ağlayıp,bağırıyor.eve misafir gelse geldiklerine pişman ediyor,biz zaten misafirliğe falan gidemiyoruz.yemeklerini halen ben zorla yediriyorum, yemediği zaman bana tekrar tekrar yemek ısıttırıp yine yemiyor veya buzdolabından yıkanmamış sebze-meyve yemeye çalışıyor.trt de ki süper dadıyı çağırmayı düşünüyorum,bize gelse son bölüm olur herhalde,annemin bel omurunu kıdığı gibi dadıyı da sakatlar program biter:52 zarar verme işini bilinçli yapmıyor, aşırı hareketliliğinden ve düşüncesizliğinden yapıyor.

ilginize çok teşekkürler.evi dağıtmasına kızmıyorum ama bazen eşyalara,kendine veya başkasına zarar verici boyutta oluyor o zaman kızıyorum.sözlü ve çok az fiziksel şiddette uyguladım(poposuna vurmak gibi) fayda etmiyor, acımadı ki acımadı ki diye dalga geçiyor.bu sene yarım gün kreşe gitti bayağı faydası oldu,önümüzdeki sene tam gün göndereceğim.en çok kızdığım 3 aylık kardeşi var, gece gündüz uyutmuyor çocuğu haliyle bende ne iş yapabiliyorum ne de onunla ilgilenebiliyorum.gece 2-3 te anca uyuyor,o saate kadar kardeşini de bizi de uyutmuyor.istediği bir şey olmayınca anırır tarzda ağlayıp,bağırıyor.eve misafir gelse geldiklerine pişman ediyor,biz zaten misafirliğe falan gidemiyoruz.yemeklerini halen ben zorla yediriyorum, yemediği zaman bana tekrar tekrar yemek ısıttırıp yine yemiyor veya buzdolabından yıkanmamış sebze-meyve yemeye çalışıyor.trt de ki süper dadıyı çağırmayı düşünüyorum,bize gelse son bölüm olur herhalde,annemin bel omurunu kıdığı gibi dadıyı da sakatlar program biter:52 zarar verme işini bilinçli yapmıyor, aşırı hareketliliğinden ve düşüncesizliğinden yapıyor.

Benim eksik yazdıklarımı sen tamamlamışsın canım.Bu durumların hepsi bendede var ayrıca biz zorlada yemek yemiyoruz sürekli süt içiyor günde 1 litreye yakın :53::50:

Benim eksik yazdıklarımı sen tamamlamışsın canım.Bu durumların hepsi bendede var ayrıca biz zorlada yemek yemiyoruz sürekli süt içiyor günde 1 litreye yakın :53::50:

Allah sizede kolaylık versin.kızıma 2 yaşından beri kesinlikle süt içiremedim,Allahtan ayran içip,peynir,yoğurt yiyiyorda açığı kapatıyor.ben doktora hiperaktiv midir acaba diye götürdüm.Okulda da aynı şekildemi diye sordu,okulda da hareketli ama hırçın değil,sınıfta arkadaşlarıyla birlikte uyumluymuş ve en önemlisi okulda kendi yemeğini kendi yiyormuş.hiperaktiv çocuklar her yerde aynı olurmuş ve okuldan mutlaka zapedemiyoruz,gelin diye ararlarmış.ben böyle bir şikayet almadım Allah a şükür.öğretmenine karşı seviyeli ve mesafeli,biz evde yetiştirme konusunda hatalar yaptık sanırım,şimdi düzeltmeye çalışacağız.

Allah sizede kolaylık versin.kızıma 2 yaşından beri kesinlikle süt içiremedim,Allahtan ayran içip,peynir,yoğurt yiyiyorda açığı kapatıyor.ben doktora hiperaktiv midir acaba diye götürdüm.Okulda da aynı şekildemi diye sordu,okulda da hareketli ama hırçın değil,sınıfta arkadaşlarıyla birlikte uyumluymuş ve en önemlisi okulda kendi yemeğini kendi yiyormuş.hiperaktiv çocuklar her yerde aynı olurmuş ve okuldan mutlaka zapedemiyoruz,gelin diye ararlarmış.ben böyle bir şikayet almadım Allah a şükür.öğretmenine karşı seviyeli ve mesafeli,biz evde yetiştirme konusunda hatalar yaptık sanırım,şimdi düzeltmeye çalışacağız.

canım öyle olması çok büyük bi avantaj.Benim kızım kreşde veya okulda öyle olur mu bilemiyorum.Kreşe yollamadım daha ama en basit bi örnek vereyim;özel oyun parkları oluyor içeride görevlilerle beraber oyun oynuyorlar ve her defasında biz aranıyoruz gelin alın diye.Ya bi çocuğu dövüyo ya zaptedemiyorlar.Onun oynaması gereken oyuncakları oynatıyorlar ama benim kızım diğer tarafdaki büyüklerin oynadığı kızımın yaşına göre tehlikeli yerlere kaçıyor hep.Ben kime bıraktıysam herkes şikayetci döndü bana :43:

çocuk psikiyatristine giderken kayınvalidenizide götürün bence,bana evde anneanne veya babaanne yaşıyor mu veya sık sık geliyor mu diye sordu,bu konuda önemliymiş.en kısa zamanda da gösterin doktora,ileride okul hayatında olumsuzluklar yaşamasın.sizin işiniz biraz daha zor gibi, Allah kolaylık versin.

bir öğretmen olarak sunu tavsıye edebılırım sıze, kızınızla günün bellı bır saatını belırleyın. o saatın sadece ıkınıze aıt olduğunu o ne ısterse onu yapacağınızı söyleyın. mesala yarım saat boyama yapın ve bu sırada sarkı soyleyın ya da ona bebeklığınden tatlı güzel bır anı anlatın ya da o an uydurun. ertesı gun yıne aynı saatte muzık acıp dans edın beraber. her gun aynı saatı ne olursa olsun değerlendirin. kızınızın ıstedığı bır etkınlık belırleyın. basıt dramalar yapın. ona kısa bır hıkaya okuyun ve sonra hıkayeyı canlandırın.

çocuk psikiyatristine giderken kayınvalidenizide götürün bence,bana evde anneanne veya babaanne yaşıyor mu veya sık sık geliyor mu diye sordu,bu konuda önemliymiş.en kısa zamanda da gösterin doktora,ileride okul hayatında olumsuzluklar yaşamasın.sizin işiniz biraz daha zor gibi, Allah kolaylık versin.
Kayınvalidem ve psikiyatr hiç ikisini bi arada düşünemiyorum canım.O hiçbir zaman kendine ders çıkartmaz o yüzden hiç moralimi bile bozmayayım.Genede tavsiyen için çok teşekkür ederim

bir öğretmen olarak sunu tavsıye edebılırım sıze, kızınızla günün bellı bır saatını belırleyın. o saatın sadece ıkınıze aıt olduğunu o ne ısterse onu yapacağınızı söyleyın. mesala yarım saat boyama yapın ve bu sırada sarkı soyleyın ya da ona bebeklığınden tatlı güzel bır anı anlatın ya da o an uydurun. ertesı gun yıne aynı saatte muzık acıp dans edın beraber. her gun aynı saatı ne olursa olsun değerlendirin. kızınızın ıstedığı bır etkınlık belırleyın. basıt dramalar yapın. ona kısa bır hıkaya okuyun ve sonra hıkayeyı canlandırın.

Tavsiyenizi mutlaka deniyeceğim ama kızım daha net konuşamıyor o yüzden iletişim kurmak zorlaşıyor.Herşeyi biliyor ama kelimeler net çıkmıyor.Örnek verecek olursam süte düt diyo,benim ismim serpil bana berpil diyor,dondurmaya nonnu diyor.Benden başka kimse onu anlamıyor haliylede sinirleniyor.Sizce bu normal mi??

konuşması okula baslayınca duzelir. okuma yazma eğitiminde artık sesler esas alındığı ıcın okula baslayınca bu sorunun ortadan kalkacağını dusunuyorum. ama tekerleme öğretebilirsin . konusmaya yardımcı olur.

konuşması okula baslayınca duzelir. okuma yazma eğitiminde artık sesler esas alındığı ıcın okula baslayınca bu sorunun ortadan kalkacağını dusunuyorum. ama tekerleme öğretebilirsin . konusmaya yardımcı olur.

Okula başlayınca konuşmasının düzelmesini beklemek biraz geç olabilir diye düşünüyorum.Tekerlemenin işe yarayacağını düşünmüyorum canım çünkü bazen kelime oyunları oynuyoruz ve belli başlı kelimeler dışındakileri doğru düzgün söylediğini duymadım.2 kelimeli cümleler kuruyoruz daha ve onuda tam diyemiyor bile,bu durumdayız yani.

Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim.Kızımı bugün Antalyada terapi merkezindeki psikoloğa götürdüm.İyiki de götürmüşüm.Önce benden erken doğummu,doğumda sıkıntım oldu mu gibi sorular sordu.Onlardan sonra kızımın motor gelişimini ölçmek için eline kağıt ve boya kalemleri verdi.Onlarla oyalanmasını istedi bu sırada da benden sıkıntılarımı dinledi ama gözü hep kızımdaydı.Sonra kızımla iletişim kurmak istedi göz göze gelmediğini söyledi otistik tanısı için diğer belirtiler var mı diye bana sordu bende yok dedim tabi ilk olduğu için kızım utanmıştı ondan gözlerini kaçırıyordu sonradan alıştı.Yaşının gereği yapması gerekenleri söyledi bunlar;ellerini yıkaması kendi üstünü giyinmesi,kendi yemek yemesi,tuvalatini kendisi yapması gibi.Bunların hepsini yaptığını söyledim.Kağıda yuvarlak çizmesini istedi çizdi düz çizgi çiz dedi onuda yaptı.Ardından küçük oyun küpleri çıkardı onları kule yapmasını istedi ve yaptı da küplerle ne dediyse yaptı.Küçük oyuncak bebeğinde bütün vücudunu sordu hepsini söyledi.Kızımın algılamasında kesinlikle sorun olmadığını söyledi.Burda yani motor gelişiminde sıkıntı olması çok zormuş.Çocurklarda 5 yaşına kadar hareketlerinin sebebine kesin şudur demek çok zor dedi.Ama saldırgan davranışlarının sebebini konuşmamasına bağladı.Konuşamayan çocuk güvensiz hissedermiş kendini açıklayamadığı için şiddetle istediğini alırmış.Bunun içinde kreşi önerdi ve dil egzersizleri tarif etti.Arkadaşlar bir de bilginize olsun bu tür psikologlar çocuğun özel eğitime ihtiyacı olduğunu söylerlerse devlet hastanelerine gidiyormuşsunuz orda heyet raporu veriliyor ve özel eğitim kreşlerine ücretsiz tedavi amaçlı gidebiliyorlar.Bunları uzun uzun anlattım ki götüremeyen arkadaşlar varsa en azından evde kendileride yapabilirler.

Back
X