Birilerine hediye alırken kriterleriniz nelerdir??

Esra

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2007
14.345
35.160
39
Bu konunun polemik yaratmamasını umuyorum her şeyden önce...olay maddiyattan çok uzak baştan söyleyeyim.
Merak ettiğim şey başlıkta da sorduğum gibi hediyeleşmek.
İnsanlara hediye alırken nelere dikkat ediyorsunuz? ( sevgilinize, kocanıza değil yalnız, etrafa, eşe dosta)
PArasına mı, işe yarayıp yaramayacağına mı, onun size daha önce aldığı hediyeye göre mi, ya da sizin aldığınız hediye karşılığında ilerde size onun alabileceği şeye göre mi?
Nedir yani bunun ölçüsü ?
6 senelik evliyim. Önce evlendim, evime hayırlı olsuna gelindi, sonra çocuğum oldu, bebek görmeye gelindi. daha sonra ev aldım, ev görmeye gelindi, geliniyor. tabiki ben de çeşitli sebeplerle onlara gidiyorum. her aldığım hediyeyi karşımdaki insanı düşünerek alıyorum. birçoğunuza göre belki maddi anlamda basit şeylerdir, zaten konumuz maddiyat değil, kesinlikle değil. ben bir insanın evine elimde hediyeyle gideceksem ( yukarıda yazdığım sebeplerle mesela ) ben o kişiyi, evini ya da bebeğini düşünerek çarşıya gidiyorum. işine yarayabileceğini umduğum , evinde bir köşeye atılıp kalmamasını umduğum şeyleri alıyorum. Bir bebek yazın 6 aylık olacaksa ona tutup da kışlık 6 ay kıyafeti götürmüyorum en basitinden. onu hesap ediyorum. yani az da olsa çok da olsa verdiğim para çöpe gitmesin, karşıdaki kişinin bir işine yarasın istiyorum.
Ama nedense benim evim gerçekten bir hediye çöplüğüne döndü.
İlk başta aldırmadığım bu konu son günlerde beni üzüyor, ben herkese özenirken niye kimse aldırış etmiyor bana diye.
Evimde borcamları, çerez kaselerini koyacak yer kalmadı. Gerçekten merak ediyorum sizlerin de öyle mi? Yani bir evin kaç çerez kasesine ihtiyacı olabilir ki? haksız mıyım, bu meret evlenirken iki takım alınır, seni on sene götürür benim bildiğim. onu alana kadar bir takım su bardağı ya da çay bardağı alan olsa yemin ederim mutluluktan delireceğim. çünkü bardak her daim kullanılır, her zaman ihtiyaç duyulan bir şeydir.
Ya da bebek görmeye diye geliyorsun, ya o evin hanımı küçücük bebeğiyle bir dünya hazırlık yapıyor sen geleceksin diye, naylon, asla giydirilemeyecek çuval bezi gibi elbiseyi niye getiriyorsun? parana da yazık değil mi? Allah rızası için üç tane çıtçıtlı badi al, ne bileyim külotlu çorap al, atlet külot al daha iyi değil mi? en azından bir şekilde kullanılır.
yani insan hiç mi düşünmez karşısındakini, ya da bana mı öyleleri denk geldi hep?
o gelen hediyeleri kimseye götüremiyorum da, artık kayınvalidemle aneme dağıtıyorum birçoğunu. ister götürün birilerine ister hayrınıza verin ister atın diyorum.
ben kimseye bir şey götürürken o da bana aynısından alsın demiyorum, ama benim gösterdiğim hassasiyeti kimse bana göstermiyor.
teyzeler büyük ihtimalle taa kendi çeyizlerine, kendi çocuklarına gelen şeylerle bana geliyor, üzülüyorum artık.
Bir tek benim çevrem mi öyle çok merak ediyorum, kimse beni sallamıyor.

Cok haklisin
Ben de daha bana gelen bir hediyeyi kullanabilmis degilim getirenler gercekten suursuz
Alma hediye elin bos gel bir sise sut getir uc liraya daha iyi veya hic ayip degil koy bir zarfa 10-20 lira getir bebege bir katkim olsun de en guzeli
Salak sacma getirdikleri seyler gibi cope gitmez hic degilse

Ben birine hediye gotureceksem iyi tanimam gerekir
Hediye almayacaklar o zaman, bebegin cebine sıkıştır 3 5 kurus anası alir ihtiyacini. Annem yıllardır böyle yapar en mantiklisi.

Cok haklisin
Ben de daha bana gelen bir hediyeyi kullanabilmis degilim getirenler gercekten suursuz
Alma hediye elin bos gel bir sise sut getir uc liraya daha iyi veya hic ayip degil koy bir zarfa 10-20 lira getir bebege bir katkim olsun de en guzeli
Salak sacma getirdikleri seyler gibi cope gitmez hic degilse

bana özel olduğunu sanmıştım :KK43:
kayınvalideme dedim bir seferinde, ya şu naylon elbiseyi getirene kadar çorap alsalar bari giydirirdim diye, canım bunun adı ' elbise aldım ' olur yine, çorapla gelinir mi hiç dedi.
özellikle bebeğe giderken, öyle çok büyük ,güzel hediyeler alamayacaksam ben ikişer tane çıtçıtlı badi, alt pijaması, çorap gibi şeylerden bir paket yapıyorum. yani illa da 80-90 liraya alınacak diye bir şey yok ki. 30 lira ayırabildiysem onu da gidip kazık gibi kot takımlara vermiyorum yani. giyebileceği şeyler olsun yeter ki.

Ya hic sorma ortalikta birikmis borcam silsilesi var ve herkes birbirine goturuyor. Kesin sizin elinizde olan borcam annemin de elinden gecmistir yani o derece :KK70::KK70::KK70:
Kimse kullanmiyor hediye olarak goturuyor.

Ben ne ihtiyaçları varsa onu gotururum..

Ben birine hediye gotureceksem iyi tanimam gerekir
Hediye almayacaklar o zaman, bebegin cebine sıkıştır 3 5 kurus anası alir ihtiyacini. Annem yıllardır böyle yapar en mantiklisi.
tabiki bu da çok mantıklı. ama gelen kişi muhtemelen 20 lira vermeye gurur yapıyor, onun yerine abuk sabuk şeyler alıyor.
dün evime 3 aile geldi, anne, kızları, torunları şeklinde. bir takım su bardağı ile yine meşhur çerez tabağı getirmişler.yani benim evimde oturacak yer yoktu dün. onun yerine dediğin gibi 20n lira para verse, ufak da olsa ihtiyacımı alırım.
hoş, su bardağını görünce çok sevindim, hiç olmazsa kullanacağım bir şey o.
ama şu 6'lı kase yok mu, artık onu görmeye tahammülüm kalmadı

Ya hic sorma ortalikta birikmis borcam silsilesi var ve herkes birbirine goturuyor. Kesin sizin elinizde olan borcam annemin de elinden gecmistir yani o derece :KK70::KK70::KK70:
Kimse kullanmiyor hediye olarak goturuyor.

Ben ne ihtiyaçları varsa onu gotururum..

şu devirde hala borcama ihtiyacı olan ev mi kaldı yaa :KK70:
ama dediğin gibi ısrarla geliyor yani

ben hediye alirken senin gibi cok özenirim, ise yarayip yaramayacagini düsnürüm
erinmem hatta oturur paketlemesiyle ugrasirim. maksat insanlar mutlu olsunlar. zaten hediyenin amacida budur degilmi
birinin evine misafirlige gittigimde önceden zamanim varsa eli bos gitmemeye calisirim, hic yoktan bi kek yaparim veya giderken pastaneden biseyler alirim
Allahtan benim arkadaslarimda bu konuda hassastirlar

ama anneme gelen misafirlere bakinca degisiyor
eskiden misafirimiz eksik olmazdi, evimizin bi odasi hediye mezarligi gibiydi. kendine gelen kullanmaya tenezzül edilmeyen hediyelerle dolu...

kimisi adetten hediye alir kimisi icinden geldigi icin. sanirim size gelenler adetten geliyor laf etmesin diye bisey alip bu "vazifeden" yirtiyor. Benimde var evimde o ise yaramaz hediyelerden daha dogrusu evimde oldugu halde alinan hediyelerden..En iyisi siz o paketleri acmayin saklayin o size getiren kisilere goturun :) atiyorum ayse boca getirdi zeynep cerez kasesi getirdi hic acmayin paketleri ayseye cerez kasesi zeynep'e bocayi goturun :)

kimisi adetten hediye alir kimisi icinden geldigi icin. sanirim size gelenler adetten geliyor laf etmesin diye bisey alip bu "vazifeden" yirtiyor. Benimde var evimde o ise yaramaz hediyelerden daha dogrusu evimde oldugu halde alinan hediyelerden..En iyisi siz o paketleri acmayin saklayin o size getiren kisilere goturun :) atiyorum ayse boca getirdi zeynep cerez kasesi getirdi hic acmayin paketleri ayseye cerez kasesi zeynep'e bocayi goturun :)

işte götüremiyorum ya, gerçekten utanıyorum.
şimdi ben gideceğim diye o evin hanımı b,r dünya hazırlık yapacak, evini temizleyecek, ne bileyim ben gittikten sonra tekrar bir dünya iş yapacak.
götürdüğüm paketi açtığında yüzünde bir gülümseme olsun istiyorum.
tabi aynı şeyler benim için de geçerli ama beni takan yok dediğim gibi:KK11:

ben hediye alirken senin gibi cok özenirim, ise yarayip yaramayacagini düsnürüm
erinmem hatta oturur paketlemesiyle ugrasirim. maksat insanlar mutlu olsunlar. zaten hediyenin amacida budur degilmi
birinin evine misafirlige gittigimde önceden zamanim varsa eli bos gitmemeye calisirim, hic yoktan bi kek yaparim veya giderken pastaneden biseyler alirim
Allahtan benim arkadaslarimda bu konuda hassastirlar

ama anneme gelen misafirlere bakinca degisiyor
eskiden misafirimiz eksik olmazdi, evimizin bi odasi hediye mezarligi gibiydi. kendine gelen kullanmaya tenezzül edilmeyen hediyelerle dolu...

ahh, aynı ben işte aynı
misafirliğe gideceğim diye stres olurum, hele çocukluysa falan..
mutlaka bir şeyler yapmaya çalışırım, elim boş gidemem.
ama dediğin gibi ev eski eşya mezarlığı.
bari arada antika falan getiren olsa :KK48:

Bende bu konudan muzdaripim ..
heryer kase&borcam dolmuştu. .
k.valide hallet sen dedim. .
insanlar çok garip. .
mesela benim gibi kahve severlere kahve fincan takımı. .
daha detaycıyız sanırım. .

Hediyelesmek güzel bir sey tabi ama herkeste empati durumuda yok maalesef fazlasi da israf olduguna göre ihtiyaci olan insanlara vermek daha dogru eger hic kullanmayi düsünmüyorsaniz.

Bende hep işe yarayacak şeyler alırım yeni evlenince gelen çoğu hediyeyide kullandım geliceni bildiğimden borcam vs almadım çok da iyi oldu.

Çocuklara gelen çok fuzili eşya oldu dediğin gibi KV verdim oda hediye götürürüm dedi napim ben giydirmem pamukludan başka.

En son hediyem eşimin teyze oğlu evine taşındı hanımıda çok yakın arkadasım
Sordum neyin eksik diye (ev almak için çok daraldılar eksikleri çokdu) yatak örtüsü alamadım dedi bende taksitçimden aldım orta halli kaliteli bişey çok memnun kaldı hatta geçen yine lafını edip teşekkür etti çok mutlu oldum:KK66:

ahh, aynı ben işte aynı
misafirliğe gideceğim diye stres olurum, hele çocukluysa falan..
mutlaka bir şeyler yapmaya çalışırım, elim boş gidemem.
ama dediğin gibi ev eski eşya mezarlığı.
bari arada antika falan getiren olsa :KK48:

hahaha iyi olurdu dimi, o misafiri bende agirlamak isterim :))

benim babam o konuda cok basit, nereye bisey götürecek olsak genelde para verelim der :KK70:
ev hediyesi oluncada cicek alalim icine para koyalim der hahaha ay yazarken bile gülüyorum
bebek görmeye felan öyle yapiyoruzda, bizim millet o inceligi herzaman anlamiyor malesef

babamin en güzel fikirlerinden biri, ramazanda iftara davetliydik kardesimin müstakbel kayinvalidesine
ne götürelim muhabbeti dönüyordu evin icinde, bi yere bagis yapalim kadinin adina, üstüne ismini yazdirip sertifikasini götürelim hem sevap olur demisti

Bana gelen muhteşem 3 lü borcam cerezlik ve kahve fincanı. Midem bulaniyo artik bunlari gormekten.

Su bardagi ve kase meselesine de katiliyorum
Getiriyorlar dalli gullu desenli su bardagi
Yahu arkadas benim evime ilk kez gelmiyorsun bir bak bakalim ben gullu bardak kullaniyor muyum sence goz var izan var diye bagirasim geliyor
Hic ayip degil al bir kutu sut al bir kilo yogurt vallahi daha makbul hic degilse cope gitmez

Bence atlet alip getirse,yada uclu ikili corap,bu kezde getire getire atlet kilot getirmis diye dusunurdunuz bence...
Bu sizin naylon elbise,ya da cerez tabagi,yahut borcam getiriyor doye sikayetlendiginiz kisiler,eminim fazla yakinliginizin bulunmadigi,ama ev gorme,bebek gorme,en onemlisi eli bos gitmeme nezaketini dusunebilen,gosterebilen insanlar...ha hayir cok cok yakinlarin bunu yapiyorsa,halasi,teyzesi,kaynanan,dayilar, yengeler gercekten bu konuda sikayetlenmekte haklisin derim..nihayetinde bunlar yakin kisiler,evn icin yahut bebegin icin,yahutta kendin icin ihtiyaclarini az cok bilmesi gereken insanlar..bnun disinda kalan yilda dort bes kez gorustugun insanlarinda senin ihtiyaclarini bilmesi zor ki diyorum ya zaten atlet corap alsa bile bu kez de baska sey bulamamis gibi bir dusunceye kapilabilirsin...
Herkesin hediye kriteri,anlayisi farkli iste..yapacak birsey yok...en azindan bos gelmek istememis nezakette bulunmus diye dusunebilirsin..
Bana soracak olursan senin de bazi dusuncelerine katilmakla beraber,hediye alacagim kisinin yakinligina gore hediye seciminde bulunurum daha cok..ikidir ayni ornegi vermisin ya,bebege naylon elbise diye...benimde elbise aldigim cocuk cok olmustur,yanina,ikili uclu atlet,corap koydugumda olmustur...olur ya begenmezler degisim fisini de koymayi ihmal etmem..artik gerisini bilemiyorum,aldiklarimi giydirir mi,baska birine hediye mi goturur,yoksa naylon,penye diye kucumseyip bir kenara mi atar..kendi bilecegi is...nihayetinde karsimdakine deger verip kucukte olsa,tebessum ettirebilecek bir hediye alabilmisimdir kendimce..

tek ölçüm işine yarayacak olması,en yakın arkadaşım ev aldı hediye alırken direk sorucam ne eksik ne lazım,aramızda o samimiyet var çünkü, diğer dediklerinde de haklısın

X