Yöresel Tarif bisküvi gibi kokan un helvası

Yöresel Yemekler

duygusuzm

Guru
Kayıtlı Üye
2 Mart 2011
1.251
5
316
bi lokanta da un helvası yemiştim neredeyse hiç kavrulmamış gibiydi rengi beyaza yakındı ama un kokusu yoktu hiç aksine bisküvi gibi bi kokusu ve tadı vardı o zamandan beri onun nasıl yapıldığını öğrenmeye çalışıyorum yöresel bi helva olduğunu düşünmeye başladım acaba bu konuda bir fikri olan var mıdır?

O helvadan sonra hiç bir un helvasını severek yiyemedim ki ben bi un helvası hastasıyımdır... Keşke bir bilen olsaydı... Tahminimce Karadeniz taraflarına özgü bir lezzet ama bilemedim :50:

Bu arada bu bahsettiğim ve un helvası sandığım şey irmik helvası da olabilir hatta olabilir değil irmik helvası:52: Ben irmik helvasını çok sevmeyen biri olarak o helvaya aşık oldum:50:

ben geçenlerde yapmıştım kardeşim aynı bisküvi gibi kokuyo demişti sizin yediginizde o olabilir benim yaptıgım helva yöresel bir helvaymış
Malzemeler:

500 gram un
1 paket margarin
1,5 su bardağı ince elenmiş pudra şekeri
1 paket elenmiş vanilya (İsteğe bağlı)
Yapılışı:
Oldukça geniş bir tencereye unun tamamını eleyin ve unu, un kokusu gidip, güzel kokular gelene kadar kavurun. Unu elemek ve iyice kavurmak çok çok önemli. Un iyice kavrulduktan sonra, tencereyi ocaktan alın, kavrulmuş un iyice ılınsın. Ilındıktan sonra, yavaş yavaş elenmiş pudra şekerini ilave edin ve iyice karıştırın. Unun ılık olmasıda çok önemli, yoksa pudra şekeri topak olur. Pudra şekeri ve kavrulmuş un iyice özdeşleşsin. Genişce bir tavaya 1 paket margarini koyun ve ocağa alın. Aynı anda unla, pudra şekerinin olduğu tencereyide ocağa alın. Margarini iyice kaynatın, eriyen margarinden fokur fokur sesler gelecek, bu da çok önemli. Un ile pudra şekeri karışımı ise kısık ateşte olacak (Kesinlikle yüksek ateş olmayacak), sürekli karıştırarak (sürekli karıştırmazsanız topak olur), unlu karışımın yeniden ısınmasını sağlamak gerekiyor. Un iyice ısındıktan sonra, margarinlerde iyice eriyip, kaynadıktan sonra, ocakları kapatın ve yağı kavrulmuş unla buluşturun. Burada tencereyi yere alırsanız, işiniz daha kolay olabilir. Kaşıkla iyice karıştırarak, yağ ve kavrulmuş unu iyice harmanlamanız gerekiyor. Bu işlemde çok önemli, un ve yağ iyice karışacak. Bu işlemden sonra, kaşıkla işiniz bitiyor. Elinize kalın bir mutfak eldiveni giyin ve üzerine iki tane sağlam poşet geçirin ve bağlayın. Hamur yoğurur gibi, tüm gücünüzle, karışımı iyice yoğurun. Bu işlemi çok acele yapmanız gerekiyor, burada zaman çok önemli, karışımın soğumaması gerekiyor, yoksa dağılır, çok çabuk şekilde karışımı yoğurup, yağlanmış tepsiye döşeyin. Fotoğraftaki kalınlıkta olacak, tepsiye döşediğiniz zaman. Daha sonra sıcağıyla, baklava dilimi gibi dilimleyin ve bu halde, 1 gün dinlendirin tarifide bu yap bak bakıyım yedigin bumu

Son düzenleme:
Tarif için çok teşekkür ederim yurtta kaldığım için hemen yapamayabilirim ama yaptığım zaman mutlaka burda yazıcam :65:

canım sırf senin için giriş yaptım foruma :)uzun zamandır girmiyordum. kastamonu helvası diye bi helva var. un kurabiyesi gibi ama pişirilmiyor . güzel bir şey. o mu acaba dediğin...

Setepenre teşekkür ederim ilgin için aslında biraz araştırma yapınca aradığım helvanın irmik helvası olduğunu öğrendim+ Ankara da olan varsa ve Çukurağa Sofrası adlı restauranta gittiyse sanırım bahsettiğim helvayı bilecektir.:32:
Ama bahsettiğin un helvasının tarifini de gördüm çok güzel bir şeye benziyordu, internette verilen tariflerin hepsi birbirinden farklıydı o yüzden güvenemedim. Eğer sen biliyorsan ve yapıyorsan tarifini senden alabilir miyim?:26:
Karadeniz taraflarında un helvası harika yapılıyor zaten hastasıyım o tarafların un helvalarının:81:

çukurağanın helvasına biz de ailecek hastayız :56: benim tahminim irmik ve un karışık o helva.ben de evde öyle yapıyorum,sütle ve vanilyayla pişiriyorum,yakın bir tat oluyor. Bir de öyle denemenizi öneririm,şimdiden afiyet olsun :42:

@fdeda sen bahsettiğim helvayı bildiğine göre yakın bir tat diyorsan öyledir:81: Nasıl yapıyorsun acaba tam anlayamadım:26:

Setepenre teşekkür ederim ilgin için aslında biraz araştırma yapınca aradığım helvanın irmik helvası olduğunu öğrendim+ Ankara da olan varsa ve Çukurağa Sofrası adlı restauranta gittiyse sanırım bahsettiğim helvayı bilecektir.:32:
Ama bahsettiğin un helvasının tarifini de gördüm çok güzel bir şeye benziyordu, internette verilen tariflerin hepsi birbirinden farklıydı o yüzden güvenemedim. Eğer sen biliyorsan ve yapıyorsan tarifini senden alabilir miyim?:26:
Karadeniz taraflarında un helvası harika yapılıyor zaten hastasıyım o tarafların un helvalarının:81:

Çok merak ettim ben de =) Çukurağa Sofrası'nın web adresine baktım. Menü sekmesine tıkladığınızda resimler çıkıyor ve oradan irmik helvası adında bir resim çıkıyor. Bir bakar mısınız, söylediğiniz o mu?

Çok merak ettim ben de =) Çukurağa Sofrası'nın web adresine baktım. Menü sekmesine tıkladığınızda resimler çıkıyor ve oradan irmik helvası adında bir resim çıkıyor. Bir bakar mısınız, söylediğiniz o mu?

Ben daha yeni gördüm kusura bakmayın..

Resim çok küçük tam anlaşılmıyor ama büyük ihtimalle o helvadır :):26:

recep ustanın ırmık helvasını hıc bıseye degısmem.dondurmayla muhtesem bır lezzet.cukuragadada yedım.bana hamur geldı.recep ustanınkıyle kıyaslayamam bıle

Back
X