Böbrek Kumu Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
291.012
597.763
43
4.jpg


Böbrek Kumu Belirtileri
Böbrek taşları idrar yollarında bazı maddelerin birikip çökelmesi ve büyümesi sonucu meydana gelir. İdrarda çözülemeyen ve atılamayan kristallerin bir araya gelmesiyle oluşan böbrek taşları golf topu büyüklüğünde olabilceği gibi kum tanesi kadar da küçük olabilir. Taşın boyutu, şekli ve yeri farklı belirtilere yol açabilir. Milimetrik boyuttaki taşların yanı sıra böbreğin içini tamamen kaplayan boyutlara ulaşabilir.
Taşlar yıllarca herhangi belirti vermeden gizlice böbrekte kalabileceği gibi böbrekten mesaneye geçişinde şiddetli ağrıya neden olabilir.

Böbrek taşlarının çoğunluğunu kalsiyum oksalat taşları oluşturur. Diğerleri ise kalsiyum fosfat, ürik asit ve başka maddelerdir.

Böbrek Kumu (Taşı) Neden Olur?
Böbrek taşını oluşturan sebep tam olarak bilinmemekle birlikte bazı etkenlerin hastalığın oluşumunda rol oynadığı biliniyor. İdrar yolu enfeksiyonu, böbrekteki yapısal bozukluklar, metabolik hastalıklar, genetik faktörler, bazı ilaçlar, yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıkları bunlardan bazılarıdır.

Böbrek Ağrısı Nedenleri
Böbrek taşı ve enfeksiyon böbrek ağrısına yol açan nedenlerdir. Böbreklerde meydana gelen kum ve taşlar genellikle küçük ve sert maddelerdir. Bu maddeler idrar yaparken ve oturup kalkarken şiddetli bir acıya sebep olurlar. Böbrek ağrısına neden olan idrar yolu enfeksiyonu ise idrardaki bakteriden kaynaklanır.

Böbrek Kumu Nasıl Oluşur?
Kalsiyum, oksalat ya da ürik asit gibi maddelerin idrarda yüksek düzeyde bulunması nedeniyle meydana gelir. Bu maddeler kristaller şeklinde büyüyerek böbrek taşlarını oluştururlar. İdrarda kristal ve taş oluşumunu önleyecek bazı kimyasal maddeler vardır, ancak bazı kişilerde sözkonusu mekanizm tam olarak çalışmayabilir.

Böbrek Kumu Belirtileri
Böbrek taşının yol açtığı en tipik belirti ağrıdır. Böbrek taşının bulunduğu konum ve boyutu da belirtilerin ortaya çıkmasında önemli rol oynar. Karakteristik ağrı, böğür bölgesinden başlayıp öne doğru ilerleyen, kasık ve testislere de yayılabilen ağrılardır. Taşın oynayıp idrar yolunu zedelemesi ise idrarda kanamaya yol açar. Ağrıya bulantı, kusma ve ateş de eşlik edebilir.

Böbrek taşları bazı durumlarda böbrek fonksiyonunu bozuncaya ya da kalıcı hasarlar oluşturuncaya kadar belirti vermeyebilir.

Böbrek Taşı Zararları
Taşlar genellikle ağrıya sebep olurlar. Üriner sistemde enfeksiyon kaynağı olabilirler. İdrar yolunun herhangi bir bölgesinde tıkayıcı bir duruma neden olmuşsa zaman içerisinde böbrekte fonksiyon kaybına yol açarlar.

Bazen büyük bir böbrek taşı, böbrek hasarına neden olmazken böbrekten sonraki kanaldaki milimetrik bir taş, böbrek idrar akımını tıkaması ve enfeksiyon varlığında böbreğin işlevini tümüyle kaybetmesine yol açabilmektedir.


Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.​
 
X