Borderline ( Sınırda ) kişilik bozukluğu

Borderline internette aradığınız bir kaç maddeden ibaret değildir.
Borderline kişilik bölünmesi ,çoklu kisiklik, depresyon ve daha bir çok şeyi içinde barındırabilen bir hastalıktır.
Yani bugün çok mutlu ve çok neselisiniz 5 dakika sonra kafanızda kurduğunuz olayı gerçekmiş gibi yaşayarak mutsuz olursunuz yani bu daha tırnağın ucu diye iliriz zor hastalık.

O bipolar bozukluk borderline iki kişilikli olmak demek. Bir tarafının yaptığını diğer tarafı hatırlamıyor kişilik bölünmesi yani
Hayır alakası yok söylediğinizle. Bipolar bozukluk iki uçlu durum bozukluğu borderline bozukluk sınırda kişilik bozukluğu demektir. Sizin bahsettiğiniz kişilik bölünmesi ise çoklu kişilik bozukluğu dissiyotif kimlik bozukluğu diye geçer.

Borderline ile bipolar çok karıştırılır. Bipolar tamamen beynin kimyasıyla ilgili o yüzden ilaçlar çok net çözüm sağlarken borderline maalesef ilaç tedavisinden çok yoğun terapi gerektiriyor. Hastanın terapiye kendini adaması şart.

İyi açıdan bakarsak da tam emin olmamakla birlikte borderline'ın genetik geçişli olmadığını yetiştiriliş, çocukluk travmaları vs kaynaklı olduğunu okuduğumu hatırlıyorum.

Tanılara çok takılmamak gerek, psikiyatriye gittiğim dönemler kimi Doktor, Bipolar Duygulanım Bozukluk, kimi Doktor Borderline kimisi Majör depresyon kimi ise Anksiyete teşhisi koymuştu.. Ben ise tüm bu tanıları ve tedaviyi reddedip sağlıklı bir insan olduğuma karar vermiş, mutsuzluğumun hayatımdaki sorunlardan kaynaklandığını düşünmüştüm..

Beyhan budak bı videosunda çok açıklayıcı anlatıyor bu tanıyı. İzlemenizi tavsiye ederim.
Geçmiş olsun

mesela biriyle tanıştınız anlaşıyorsunuz ama size bi yanlışını gördüğünde tamamen soğuyup nefret ediyorsunuz ,selam bile vermiyorsunuz hatta gördüğünüzde
ya da birini baştan sevmediyseniz bi daha hiç sevmiyorsunuz gibi
Ben bunu uzun zamandır yaşıyorum.kac kişiyi sildim

Hayır alakası yok söylediğinizle. Bipolar bozukluk iki uçlu durum bozukluğu borderline bozukluk sınırda kişilik bozukluğu demektir. Sizin bahsettiğiniz kişilik bölünmesi ise çoklu kişilik bozukluğu dissiyotif kimlik bozukluğu diye geçer.
Evet baktım dediğiniz gibi yazıyor ama o kadar emindim ki. Hem bir filmde izledim bunu çok net eminim filmin ismini hatırlamıyorum hem de akademisyen bir kız arkadaşımın eşi hastaydi. Kız çok araştırıp en son borderline olduğuna emin olduğunu bana sürekli anlatırdı. Sonra doktora gittiler ve adam borderline çıktı. Borderline i da bana çoklu kişilik bozukluğu diye anlatti doktor da öyle anlatmış. Adam kıza şiddet uygulayıp sabah hatırlamıyordu ve madde, alkol falan da kullanmıyordu. Yazarken hatırladım masumiyet diye bir dizi vardı yakın zamanda orada da çocuk kıza şiddet uygulayıp hatırlamıyordu. Onu yapan "diğer ben" demişti ve doktor borderline ve narsist teşhisi koymuştu. Neyse yanlış bilgi vermek istemiyorum önceki çok bilmiş yorumum hiç yapılmamış sayılsın lütfen 🤭

Tanılara çok takılmamak gerek, psikiyatriye gittiğim dönemler kimi Doktor, Bipolar Duygulanım Bozukluk, kimi Doktor Borderline kimisi Majör depresyon kimi ise Anksiyete teşhisi koymuştu.. Ben ise tüm bu tanıları ve tedaviyi reddedip sağlıklı bir insan olduğuma karar vermiş, mutsuzluğumun hayatımdaki sorunlardan kaynaklandığını düşünmüştüm..
Sonra neler oldu peki? Hayatınızdaki sorunları çözebildiniz mi, çözdüyseniz şikayetleriniz sona erdi mi? Tedaviyi reddettiğiniz için sürecinizi merak ettim umarım rahatsız hissettirmemişimdir

Evet baktım dediğiniz gibi yazıyor ama o kadar emindim ki. Hem bir filmde izledim bunu çok net eminim filmin ismini hatırlamıyorum hem de akademisyen bir kız arkadaşımın eşi hastaydi. Kız çok araştırıp en son borderline olduğuna emin olduğunu bana sürekli anlatırdı. Sonra doktora gittiler ve adam borderline çıktı. Borderline i da bana çoklu kişilik bozukluğu diye anlatti doktor da öyle anlatmış. Adam kıza şiddet uygulayıp sabah hatırlamıyordu ve madde, alkol falan da kullanmıyordu. Yazarken hatırladım masumiyet diye bir dizi vardı yakın zamanda orada da çocuk kıza şiddet uygulayıp hatırlamıyordu. Onu yapan "diğer ben" demişti ve doktor borderline ve narsist teşhisi koymuştu. Neyse yanlış bilgi vermek istemiyorum önceki çok bilmiş yorumum hiç yapılmamış sayılsın lütfen 🤭
Adını feriha koydum cansu karakteri borderline idi. Ben de hep ordan hatırlıyorum. Gündelik olaylara bile uç tepkileri oluyordu.

Mental hastalıklar çok zor, konu sahibine şifa diliyorum. Kendine yardım kitapları var örneğin şimdi googleda arattığımda şu kitap önerisiyle karşılaştım: borderline kişilik bozukluğu hayatta kalma rehberi. Terapiyi asla bırakmayın nasıl mücadele edeceğinize dair bir sürü şey öğreneceksiniz

Sonra neler oldu peki? Hayatınızdaki sorunları çözebildiniz mi, çözdüyseniz şikayetleriniz sona erdi mi? Tedaviyi reddettiğiniz için sürecinizi merak ettim umarım rahatsız hissettirmemişimdir
Hayır çözemedim, ama adet dönemine 1 hafta kala intiharın eşiğine geliyorum onun dışında diğer zamanlar daha iyiyim..

bu psikolojik rahatsızlığın tanısı kondu arkadaşlar aranızda bu rahatsızlığa sahip biri birisi varsa bilgi verebilirmi nasıl baş ediyorsunuz , neler yaşıyorsunuz çok moralim bozukdu açıkçası obsesif kompülsif bozukluk ve borderline tanısı koydular özel klinikte randevu aldım devlete hap kullanmaya başladım ama çok ağır bir hap değilmiş 🤷🏻‍♀️
Okb çok farklı diğer tanı nasıl oldu .Bendede var okb .Bence tekrar bı ozele gıdın

Bence bende de borderline var. Ama hem psikologa gittim hem de birçok psikiyatra hiçbiri bu teşhisi koymadı. Okb var ara ara depresyon ve panikatak yoklayıp gidiyor.

Eskiden çok kolay insanları hayatımdan çıkarırdım şimdi sabredip silmesem de içten içe nefret ediyorum.

Eşimden, öz ailemden bile(çok sevsem de onları) çok kolay nefret edebiliyorum. Sonra çok üzülüyorum ama kolay kolay özür de dilemiyorum.

Çok çabuk öfkelenip küfür edebilirim eşime vs. (Nefret ediyorum bu davranışımdan)

Ama ben bi gün can ciğer bi gün nefret etmek değil. Bi kez nefret etsem sonradan barışsam da eskisi gibi sevemiyorum. Borderlinedan tek farkı budur herhalde.

Öfke kontrolüm yok.

Biri daha yazmış ben de adete 1 hafta kala depresif,öfkeli, kavgacı olmaya başlıyorum.

Artık bu ruh hallerime dayanamıyorum psikiyatriye gidip bi danışacağım.

Konu sahibi size de geçmiş olsun.

Bence bende de borderline var. Ama hem psikologa gittim hem de birçok psikiyatra hiçbiri bu teşhisi koymadı. Okb var ara ara depresyon ve panikatak yoklayıp gidiyor.

Eskiden çok kolay insanları hayatımdan çıkarırdım şimdi sabredip silmesem de içten içe nefret ediyorum.

Eşimden, öz ailemden bile(çok sevsem de onları) çok kolay nefret edebiliyorum. Sonra çok üzülüyorum ama kolay kolay özür de dilemiyorum.

Çok çabuk öfkelenip küfür edebilirim eşime vs. (Nefret ediyorum bu davranışımdan)

Ama ben bi gün can ciğer bi gün nefret etmek değil. Bi kez nefret etsem sonradan barışsam da eskisi gibi sevemiyorum. Borderlinedan tek farkı budur herhalde.

Öfke kontrolüm yok.

Biri daha yazmış ben de adete 1 hafta kala depresif,öfkeli, kavgacı olmaya başlıyorum.

Artık bu ruh hallerime dayanamıyorum psikiyatriye gidip bi danışacağım.

Konu sahibi size de geçmiş olsun.
Bence de tekrar görün sen👍

Arkadaslar bunlar ciddi teşhisler. İşler çirkinleşmeden konan teşhisler degil. Yani ya birine zarar vercen ya intihara teşebbüs etcen fln anca öyle. Bende de su var bence demekle olmuyor. Sizinkisi karakter bozuklugudur :) davranislarinizi duzeltin hastalik yakıştirmayin kendinize.

Ben konudan bağımsız başka bir şey soracağım. Devlete mi gittiniz özele mi tanı için?

benim eşimde anksiyete bozukluğu var, yıllar önce orta seviye diye rapor vermişti doktor. bu bile sırf kendi için değil, çevresindeki tüm yaşam formları (çünkü bir çiçeğe bile takabiliyor) için sorun yaratan bir durum. bu aşamada bile, kendi bir sorun olarak görmediği sürece tedavi edilemiyor; ne ilaç ne kendi kendine telkin ne psikolog vs desteğine ihtiyaç duymuyor, çünkü normal olanı kendisi görüyor. eğer sizin kişilik bozukluğuna varan ciddi bir rahatsızlığınız olsa inanın szden önce yakınlarınız uğraşır sizi tedavi ettirmek için... yani işin özeti, bazı tanıları koymak o kadar kolay değil

Öfke kontrolüm yok.
Aynı bu tarz özelliklere sahip hem borderline hem de bipolar olan birini tanıyorum. Maalesef hiçbir şekilde kendini hasta görmeyip tedaviyi kabul etmeyen ve etrafındakilere hayatı zehir eden birisi. Konu sahibi, eğer siz sıkıntılarınızın farkında olup bununla ilgili doktora gittiyseniz zaten iyileşme yolunda büyük bir adım atmışsınız demektir. Terapi alıp ilaçlarınızı kullanırsanız her şey yoluna girer. Zira asıl hastalar hastalığını kabullenmeyenler oluyor.
Arkadaslar bunlar ciddi teşhisler. İşler çirkinleşmeden konan teşhisler degil. Yani ya birine zarar vercen ya intihara teşebbüs etcen fln anca öyle. Bende de su var bence demekle olmuyor. Sizinkisi karakter bozuklugudur :) davranislarinizi duzeltin hastalik yakıştirmayin kendinize.
Neden öyle diyorsunuz? Yıllardır ilaç kullanan OKB ve anksiyete tanısı olan biriyim. Herkesten önce ben fark edip ve rahatsız olup gittim doktora. En başta kendime zarar veriyordum çünkü (intihar vs değil kesinlikle). Karakter bozukluğu bu sen davranışını düzelt deyip hafife alınacak şeyler değil mental hastalıklar. Tedavi edilmediğinde çok ciddi boyutlara ulaşabiliyorlar.

• Aile, arkadaş ve sosyal ortamdaki kişilerle ilgili çabuk değişen uç duygulara (aşk, aşırı sevgi ya da nefret gibi) sahip olma
  • Benlik duygusunda bozulma, aşırıya kaçma
  • Biriyle çok çabuk yakın ilişki kurma ya da yakın olduğu biriyle sebepsiz yere, aniden iletişimi kesme
  • Kendine zarar verme
  • İntihar düşüncesi veya girişimi
  • Dikkatsiz ve hızlı araba sürme, kumar oynama, aşırı ve gereksiz para harcama, abartılı cinsel davranışlarda bulunma, madde kullanma gibi dürtülerin etkisi altında hareket etme
  • Ani gerçekleşen ve yoğun yaşanan ruh hali değişimleri,
  • Öfke kontrolünde problem yaşama
  • Boşlukta hissetme
  • Diğer insanlar hakkında yersiz bir şüpheciliğe kapılma, güven problemi yaşama gibi belirtiler gözlenebilir.
  • Bildiğim kadarıyla bipolar duygu durum bozukluğu, 6 ay aşırı mutlu 6 ay dipte gibi… ama borderline kişilik bozukluğu olarak gözüküyor…

Back
X