boşanma durumunda malların tasfiyesine dair

yokyokokk

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Nisan 2009
49
0
86
İstanbul
özel mesajıma gelen bir soruya, özel mesajla yanıt veremediğimden hem yanıt vermek maksadı ile hem de başka birilerine de belki fayda sağlayabileceği düşüncesiyle buraya alıntılıyorum

soru:
"edinilmiş malların tasfiyesiyle ilgili bişey sormak istiyorum.hukuk okuyorum bende.2002den önceki mallrın durumunu biliyorum ama bi durum kafamı karıştırdı.2002den önce alınmış mallar var diyelim(kişisel mal değiller) bunlar kocayla kocanın kardeşi adına ortak.2002den sonra otaklık bozuluyo,mallar ayrılıyo,bi kısmının tapusu kocanın adına oluyo tek başına,önceden ikisi adınaydı.şimdi bu mallar yine 2002den önce mi alınmış sayılır,yoksa tapu ne zaman tek başına kocanın adına geçtiyse o tarihte mi alınmış sayılır?cevaplarsanız sevinirim.teşekkür ederim"

edinilmiş mallara katılma rejimine bağlı alacak hakkı talebi için,dava konusu malın ,1 Ocak 2002 tarihinden sonra,evlilik sırasında ve çalışma karşılığı edinilmesi zorunludur.Yani karşılığı verilmiş olmalıdır.
TMK md.220 kanun gereği kişisel mal sayılan kalemleri belirtmiştir.220/2 ye göre mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan mal kişisel mal sayılmaktadır. Yine TMK 220/4 e göre kişisel mallar yerine geçen yeni mal da kişisel mal sayılmıştır.
Doğrudan kişisel mal olsun veya bu kişisel malın elden çıkartılması ve yerine yeni mal alınması ya da yeniden düzenlenmesi malın kişisel niteliğini değiştirmeyecektir.
senin verdiğin örnekte tapudaki kaydın hangi tarihte değiştiğinin önemi yok, kişisel mal olmaya devam edecektir. ancak katkısı varsa istenir. yalnız ortaklık giderilirken diğer eş bir takım ödemelere katlanmışsa durum ne olur? sence?
elimde davalı vekili olduğum benzer bir dosya olmuştu. 2002 den önce alınmış bir ev vardı, bu ev satılıp üstüne biraz da para konulup bir başka ev alınmış. bu durumda mahkeme yeni evi kişisel mal saydı, ekstra yapılan ödemeyi katkı payı usulüne göre çözümledi. senin sorduğun örneğe benziyor:)
Sonuç olarak,malın hangi dönemde edinildiğinden çok daha önemli olan konu,paranın kaynağıdır.
Tabi biliyorsun bunlar genel bir bilgilendirme, her somut olayın kendine özgü bir çok detayı ve bu detayların hukuki anlamları çıkabiliyor.
başarılar dilerim

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…