Boşanmada Ses Kaydı...

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.313
692
373
Kocaeli
Boşanmada Ses Kaydı Delil Olur Mu

Boşanmada Ses Kaydının Delil Olarak Sunulması


Boşanma davalarında ses kayıtlaırnın delil olup olmayacağı davanın içeriğine göre değişir. Özellikle sadakatsizlik içerikli boşanma davalarında ses kayıtları delil olarak sunulabilir.

Bu durum bir yandan da hakimin kanaatine bağlıdır. Eğer hakim illegal yoldan elde edilen bu delilleri özel hayata müdahale olarak görürse delil olarak kabul edilmezler.

Nitekim TCK MADDE 133'e göre;

Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki aydan altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu yüzden son takdir hakimindir...
 
Güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben de forumda bir faydam olsun diyerek ve ayrıca boşanma davalarına uygulanan kanunun Hukuk Muhakemeleri Kanunu olması nedeni ile konuyu cevaplıyorum.

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu
madde 189/f.2 uyarınca "Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz"
madde 189/f.4 uyarınca "Bir vakıanın ispatı için gösterilen delilin caiz olup olmadığına mahkemece karar verilir" denilmektedir.

Not: Dikkat edilmesi gereken husus delilin elde edilme yöntemidir. Kanun ne demiş:Hukuka aykırı olarak elde ediliş deliller. Kişinin rızası dışında elde edilip edilmediği önemlidir. Mesela; hata,hile,tehdit vb.

Av. Yeliz BOYRAZ
 
Back