- 28 Temmuz 2018
- 1.897
- 2.402
- 133
Bakın bu da bir genelleme.
Ortalıkta sahte uzman,psikolog,pedagog çok,evet bu konuda haklısınız ama 'tv'de konuşan herkes de ciddiye alınmamalı'
diye bir bakış açısı bence doğru değil.
Geçen akşam psikoloji profesörü Acar Baltaş CNN Türk'teydi,çocuk yetiştirme ve eğitim sistemine bakış hakkında çok güzel bilgiler verdi.
Bugün yine psikiyatri profesörü Kemal Sayar NTV'de aşk üzerine konuşulan bir programın üç konuşmacısından biriydi.
Yine psikolog Doğan Cüceloğlu -ki kitaplarını ve instagram paylaşımlarını çok beğeniyorum-
ara sıra katıldığı tv programlarında çok faydalı bilgiler veriyor.
Kısacası ölçümüz bu uzmanların tv'ye çıkmaları değil eğitim ve çalışma geçmişleri,yayınladıkları makaleler,yaptıkları araştırmalar,yazdıkları kitaplar ve söylemlerinin bilimselliğe uygunluğu olmalı.
Ne dersiniz?
Ben 10 yıldır tv izlemiyorum evimde tv yok. Merak ettiğim duyduğum bir program olursa internetten izlerim o kadar. Doğan Cüceloğlu'nun kitaplarını okurum ama konuşmasını hiç dinlememişimdir sanıyorum. Benim kastettiğim tvde konuşan sahte psikolog pedagoglardı tvde konuşan herkesi kastetmedim orasını okursanız anlayabilirsiniz.
Geçenlerde davalık olan bir kadın vardı sosyoloji okumuş psikolojiyle alakası yok ama psikolog ve pedagog olduğunu söyleyerek insanlara ücret karşılığında terapi yapan özellikle otistik çocuklara, tekrar altını çiziyorum o alanda bir eğitimi bilgisi olmamasına rağmen, sözde yardım eden tv programlarından eksik olmayan bir sahte psikolog. Bunun gibi tonla insan var özellikle psikoloji ve sağlık gibi insanların hassas olduğu alanlarda çıkıp konuşma yapacak kişileri tvlerin iyi araştırıp seçmesi lazım ki genelde en sansasyonel kim varsa onu oturtup konuşturuyorlar insanlar haliyle etkileniyor.
Tv'de antibiyotik zararlı dendiği için çocuğuna kullandırmayan basit bir hastalık yüzünden çocuğunun sakat kalmasına sebep olan yine tv'de duydukları aşı zararlı söylemlerini araştırmadan çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden ve yıllar önce kayıplara karışmış hastalıkların tekrar gün yüzüne çıkmasına sebep olan kolay manipüle edilebilen insanların olduğu bir toplumda onlar dikkate almıyorsa bunu insanların orada duyduklarını dikkate almaması gerektiğini söylüyorum.
Celal Şengör'ün yer bilimi alanındaki çalışmalarını yayınlarını takip ederdim ama tvd'de kendi alanı haricinde yaptığı konuşmaları açıklamaları ciddiye almıyorum. Kendi alanı ile ilgili konuşmak için bir programa katılırsa yaptığı ve yapılan diğer çalışmalardan bahsederse severek dinlerim tabi ki. Zaten uzmanlığını bildiğiniz ve eğitimini aldıkları alanda doğruluğu kanıtlanmış bilgilere dayanarak konuşma yapan insanlarla ilgili bir şey söylemiyorum özetle.