Ya simdi herkes ekstrem orneklerden, konudan komsudan konuşmayı seviyor da bu isin gercegi var arkadaslar. Acin bakin istatistiklere. Somut seylerden bahsedelim.
112 ye gelen aramalarin, acile yapilan basvularin %90 a yakını gereksiz. Bunlar her yil araştırılıyor ve bakılıyor.
Ben 112de, acil serviste calismis biri olarak; mantik su: poliklinikte sira beklemek zor ve uzun onun yerine acilde doktor 15 dk da bakiyor. Niye poliklinige gideyim? Insanlarin zihniyeti bu. Ben 112 de calisirken gece 3 te, bakin abartmiyorum gecenin 3unde adam grip oldum diye ambulans istemis. Giyinmiş suslenmis cantasini almis ambulans bekliyor. Sebep ne 35 yasinda ve grip olmus. E sonra bunu götürüyorsun acile de komik yani.
Acil servis yesil, sari ve kirmizi diye 3 e ayrilir. Kirmizi hayati tehlikesi olanlar, yesil ise ayaktan tedavi olacaklar. Yesil alan o kadar dolu oluyor ki kirmizaya bakacak doktor kalmiyor. E sonra sen babani goturunce ciddi bir seyse onunla ilgilenecek doktor bulamıyorsun.
Niye avrupada boyle degil?amerikada degil? Ordaki insanlarin cani yok mu? Onlar cok mu ayirici tani yapabiliyorlar? Hayir. Sadece cocugunun 3 gundur atesi varsa, 3. Gun gece acile degil 2. Gun gunduz poliklinige basvuruyorlar.
Simdi kimse cocugum havale gecirdi atesten demesin. Ben burda istatistiklerden bahsediyorum.