bu bir cahillik

Yazık sabiye, kendisini canavara döndürmeye çalışan cahil bir ailesi var gerçekten.

Ben olsam kızımı tembihlerim, çocuk ona vurduğunda amcasının karşısına geçip, denmesi gerekeni onun söylemesini sağlarım.("o benim kardeşim, küçük olduğu için ona vurmuyorum, ama bugün kavgayı öğrettiğiniz çocuk yarın büyüdüğünde yeri gelir size de el kaldırır amca" dedirtirim) Bilmiş çocuklar bazen iyi etkiliyor, belki amcasıyla kaynanan akıllarının kesmediği şeyi küçük bir kızdan duyunca utanırlar. Ha yok utanmayıp sert çıkışırsalar siz veya eşiniz müdahale edersiniz. Kimse ufacık çocuğumdan daha önemli olamaz benim gözümde, adı üstünde çocuk, akılları kesmiyor ki haklı veya haksız diye düşüneyim. Tatsızlığı çıkaranla aramı bozarım, yine de çocuğumu ezdirmem(çocuğumun terbiyesi konusunda üzerime düşeni yaptıysam tabi, görüyorum ki siz üzerin,ze düşeni fazlasıyla yapmışsınız).

kendini savunma kavramını dövmek olarak algılayan insanlardan fazla birşey beklememek lazım..ha bi de erkek ya tabii dövecek,vuracak,kıracak..yoksa erkek denir mi ona?

bugün kuzenlerini dövecek,yarın okul arkadaşlarını evlenince de eşini...ailesi de gurur duyacak..vur oğlum vur,savun kendini!!

Marifet sayıyorlar çocuğun vurmasını, küfretmesini.
Gülüp eğleniyorlar çocuk küfredince Bizde de var bu modellerden.
Ama sonra ne oluyor çocuk tüm ailenin yanında anne babasına küfür edince hemde ağza alınmayacak şekilde "ohhh sefan olsun ablacım söyle söyle annenle babanda utanacak yüz olsaydı öğretmezlerdi sana" ve anne babasına dönerek " yarabbi şükür" demyi unutmayın diyorum. Çocuğa vurmaya falan kalkıyorlar geçiyorum önlerine siz yaptınız öğrettiniz gülerek seyrettiniz zamanında şimdi engelleyemezsiniz diyorum.

elbette çocuk kendini korumayı öğrenicek ama doğru şekilde. Ben de kızıma sana vurana vuracaksın diye öğütlüyorum ama sana zarar vermeyene asla zarar vermeyeceksin. Yada senden küçükse sana vuran, oyuncağını çekip alan bebektir henüz anlamıyor küçük ya diye öğütlüyorum.

Sizin yerinizde olsam kesinlikle çocuğumu yalnız bırakmam o ortamda. Ayrıca nadiren gider gelirim ve kısa süreler kalırım. Özellikle gittiğim zamanda eşimle giderim.

Beni yanlış anlamazsanız eğer size birkaç şey söylemek istiyorum..
Öğretmensiniz..Muhakkak ki çocuklar konusunda benden daha tecrübelisiniz..
Fakat anlayamadığım "dostluk, kardeşlik diyerek çocuklarımızın daha fazla ezilmelerine neden oluruz" cümleniz..

Ben oğluma "arkadaşın sana vurursa sende vur" demek yerine "onunla arkadaşlık etme" demeyi tercih ederim..
Zira şiddet şiddeti doğurur..
Bugün her işini bu şekilde halletmeye alışan bir çocuk yarın çok daha zaptedilemez bir duruma gelir..
Malum, hep çocuk kalmayacaklar..

Tabi bu tamamen benim düşüncem..
benım kızızm var. su anda kreste kımseyle kavga etmez. ben vur dedım dıyede kımseye vurmadı ama kendını savunmasını bılmelı . durduk yere ona gelıp vuran bırınede aglayarak yanıma gelerek sıkayet ederk karsılık vermesın bu benım görusum. biizm cocuklarımz zaten öle cocuklarla arkads olmuyorlar sorunlu tıplarle yada guzel cocuklar sınfımdada öle . sorunlu tıplarden reflex olarak uzak duruyorlar. meslegınızı bılmıyorum ama ınan cocuklar okadar kötü ki fecı bır nesıl gelıyor. hergun kac yuz cocuk arasındayız ve ne yaparsan yap sen ceza cekıyorsun malesef durum bu . bır gercek var ortada sızın gıbı dusunen ınsanlar okadar sayılı kı. benım derdım kıızm ezılen bır bırey olmaısn kacan korkan tarafda olmasın. bırazad o dıslı olabılsın. ben ınanıyorum bıraz karakter meselesı ama ınsanın ılerde amırıne ,kocasına , kaynanasına ezmeye calıısan ınsanlara karsı durabılması bıle yteısme tarzıyla alakalı.

Bir çocuk ailede ne görürse onu alır, ben bu söyler bunu bilirim...

Benim oglum 16 aylıkken kreşe başladı.
Sonrasında anaokuluna gitti,
bu yıl da 1. sınıfa başladı...

İlk 5 yılını Özele giderken de, devlet anaokuluna giderken de sayısız çocukla geçirdi.
Ve bu çocuklar tahmin edersiniz ki çok farklı aile yapısından gelen çocuklardı.
İnanın agzına hiç bir kötü kelime dolanmadı.
Çünkü evimizde bunların kullanılmayacagını bilir.
Yani kötü sözü bilir, fakat kullanmayacagını da bilir..

Evet yeri geldi dayak yedi, yeri geldi kaşı gözü patladı,
yer geldi kolları tırnak iziyle doluydu.
Buna ragmen tutup da sen de vur demedik.
Gittik ögretmenleriyle konuştuk.
Çocukları birbirlerinden uzak tuttular.

Bu yıl 1. sınıfta. Daha geçen hafta 2. sınıflardan bir çocugun kendisini
teneffüste sürekli rahatsız ettiğini, takip ettiğini,
yanında iki arkadaşıyla beraber gelip oglumun iki kolunu tuttuklarını,
diğerinin de yani asıl elebaşı olanın da ayaklarına çelme takarak kendisini yere düşürdüklerini söyledi.
Ertesi gün okula gittik.
Ögretmenini durumdan haberdar ettik.
Ögretmeni bugün nöbetçiyim zaten ben bir gözlemleyeyim ve Kaan bana göstersin dedi.

Teneffüste oglum göstermiş çocukları.
Ögretmen yanlarına çagırarak demiş ki o çocuklara '' Sizler 2. sınıfsınız,
1. sınıfları yani sizden küçükleri korumanız kollamanız gerekirken neden böyle davranıyorsunuz,
bundan sonra sizleri takip edecegim, küçüklere zarar vermeyeceksiniz'' demiş..
Dememiş ki ogluma o arkadaşların sana vurursa sen de onlara vur diye!

Ben de bir ögretmen olarak oglumun ögretmenini gerçekten taktir ettim.
Ve biliyor musunuz?
o günden sonra oglum o çocuklarla çok iyi arkadaş oldu :)

valla arkadsım oglun mukemmel olabılır ama en ufak bır sorunu bıle ailesı yada öğretmenıyle cözme yolu ona haytta kı dıger problemlerde de cozum yolu bulacak bırılerını aramasına neden olacaktır. su anda bır cocugun karsılasacagı en karmasık problem arkadslarıyla olan dıyaloglarıdır. bırakın cozumunu kendı bulsun . gerekırse bıraz diş göstersın gerekırse oda çelme taksın arkadsına ama çözümü buldugunu fark etsın. ilerde en ufak bır sorunda hemen anne dıyecektır bu sekılde devam edersenız. zarralı tiplerden uzak durma dıye bısey yokkı bı gun gelıyor karsınıza cıkıyor. ılla okulla sınırlamayın hayatı. bence bır ebeveynın en buyuk hatası öğretmenıne gıdıp o onu dövmus dıegrını azarlayın demektır.

cııdı bır prooblem olursa tabıkı gıdıp söylenmelı ama en ufak o ona vurmus hocam bı gözlemleyın demektır.

eğitimin ilk amacı ınsanlara hayatta karsılastıgı olaylara çözüm bulma becerısı kazandrımadır.

kıızma sende vur dıyorum... sen vur demıyorum aradakı farkı anlayın. ben bır öğretmeım.

bırakın her olayda çözümünü çocuklarınız kendı bulsun .yemek yerken döksun bır kac hafta sonra dokmemmeyı cözecek, kavga etsın kavgalarıan mudehale etmeyın bı kac kavgadan sonra canın yanınca ya vuracak yada uzaklasacaktır kendını savunmayı öğrenecektır. asla kavgaya sahıt oldugunzda dur ben onun annesıne sölerım öğretmenine sölerım ona kızar döverler vs olayına gırmeyınn

şiddet egılımlı bır ailede buymezze sureklı sıdeet ıcerıklerıyle beslenmesse o cocuk sıddet egılmnde olmaz kendıne vurana vurmaması ezık olmasına neden olur. vurmaktan kastımıllakı vurmak degıl o cocuga ne yapıyorsun ben sana bısey yapmadım nıye vuruyorsun dıye bagırmasıda karsı tarafa bır tepkıdır sonucta . bırakın tepkisini göstersın . susan eylemsız kalan bırı bıreyler olmasın

Eften puften sebeplerle esinin ailesinden uzak duran, cocugunu da uzak tutan kadinlardan sonra bu konu yerinde olmus. Gercekten de cahillik ve sizin oraya gitmemeniz ve dahasi kizinizi gondermemeniz icin cok gecerli sebebiniz var. Elalemin cocuguna ne yapabiliyoruz ki.. En fazla kendi cocugunuzu uzak tutarak onleyebilirsiniz bu durumu sanirim. Allah da boyle el kadar cocuga bunlari asilayan insan musvettelerine akil fikir versin. Ilerde kafalarini taslara vuracaklar onlar, onlara oh olsun da bir cocugun hayatiyla oynuyorlar. Gelecegin antisosyal, psikopat serserisini kendi elleriyle insa ediyorlar iste. o cocuga yazik olacak, bu kotu.

çocuklardaki sosyal pskolojik gelişimin %90ı bence 6 yaşına kadar oluşuyor.

sonra değiştirebilmek için uğraşmak lazım

"sana vururlarsa sende vur" demek

bundan sonraki problemlerini hep bu şekilde çözebilirsin demek

siz ona vurmasını öğretirseniz emin olabilirmisiniz ki

sadece başkası ona vurduğunda karşılık versin

bunu öğrenen çocuk bir süre sonra kavgayı başlatan taraf olma adayıdır

ve aman çocuğum kendini savunsun diye yanlış yönlendirmekte boşa

görümcemin kızıda çok naiftir

birisi vurunca, elinden bir oyuncağının alınca savaşmaz pes eder

görümcemde ister ki biraz hakkını arasın

başkası vurunca oda vursun, hatta bu şekilde yönlendirir de

ama ne yaparsa yapsın , kızımız hala aynı, yapı meselesi

ama gayette kendine güveni olan akıllı bir çocuk

kreşe gitmeye başladı bu sene

arkadaşları ağlıyorlarmış annelerinden ayrıkdıkları için

bizimkide "neden ağlayayımki. çok saçma. sen beni bırakmıyorsun ki, akşam yine senin yanında olucam" diyormuş :9::9::9::9:

pamukum benim:40::40:

Son düzenleme:
durup dururken size de vuruyor mu derdim kaynıma ve kaynanama.
küçük filan dinlemez bi güzel ben de ona vururdum. vurmayı öğreniyorsa karşılık almayı da öğrensin
okulda falan o kime vurursa karşılık alacak en nihayetinde.

daha da önemlisi, eşimle konuşur tüm ilişkimi keserdim ailesiyle. çocuğuma zarar gelmesine gülebilen insanlara insan demem ki.

söyleyebilicem tek şey allah bu şekilde yetişen çocukları benım yavrumun karşısına çıkarmasın

Çocuğa üzüldüm. Çözümün vurmak olduğunu öğrendi ve ilgi de topluyor vurunca ilerde eşini de döver, arkadaşlarıyla kavga eder.
Aileye durumu açıklamaya çalışın güzel bir dille.
Baktınız olmuyor kızınızın onunla oynamasını önlerinde yasaklayın. Neden diye soracaklardır ? Göz göre göre kızımın dayak yemesini mi izin vereyim derseniz.
Sanırım akılları başlarına gelir.
Yok gelmezse de olabildiğince ortamdan uzak tuttun kızınızı.

çocuğunuzu kuzeninden uzak tutun ben olsam öyle yapardım. sen de vur demek nedir ayrıca ne saçmalık böyle yetiştirilen çocuk ilerde her soruna kendisi çözüm bulmaya çalışırsa nolacak?

kendini ezdirmemek ayrı şiddete şiddetle karşılık vermek ayrı. oldu ki trafikte bir yerde herhangi bir kavga çıktı darpa maruz kaldı çocuk büyüyünce kendi de çıkarsın sopasını dövsün mü karşısındakini silah mı çeksin bıçak mı çeksin yoksa direkt tekme tokat dalsın mı?

adalet, kanun, düzen, toplum hayatı hiç mi duymadınız bu kavramları bilmiyorum ki

Pepeti,

uzun uzun size aciklama yapmayacagim
zira cocuk psikolojisinden bihabersiniz ...

Kotu bir nesil geliyor evet
ama bu kotu nesil sizler sayesinde,
sana vurana sen de vur zihniyetinde cocuk yetistirenler sayesinde geliyor...

Son düzenleme:
Back
X