Bu borca girilir mi ?

Temiznevresimkokusu

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Mart 2018
1.394
1.355
53
Herkese merhabalar, geçeniz güzel olsun
Ben özel bir firmada aydır mühendis olarak çalışıyorum. Yılbaşından önce 2050+ mesai olan maaşım, yılbaşından sonra 2700+mesai olarak arttı. Bu 10 ay içerisinde 6 küçük altından başka birikimim yok ve çevremdeki herkes birikim yapamıyor isem borçlanmam gerektiğini söylüyor.
Benim de aklıma araba almak geldi. 30-35 bin lira bandındaki bir arabayı 2 ila 3 yıl taksit ile ödemeye çalışsam çok zorlanır mıyım ? Maasim mesai ile 3200-3500 civarlarında olacak.
Veya 6-7 ay birikim yapıp 10 bin tl civarında birikim ile daha az kredi çekerek bu işe kalkışmalı mıyım ?
Bu arada Mayıs ayında başlayacak öğrenim kredim var.

Herkese merhabalar, geçeniz güzel olsun
Ben özel bir firmada aydır mühendis olarak çalışıyorum. Yılbaşından önce 2050+ mesai olan maaşım, yılbaşından sonra 2700+mesai olarak arttı. Bu 10 ay içerisinde 6 küçük altından başka birikimim yok ve çevremdeki herkes birikim yapamıyor isem borçlanmam gerektiğini söylüyor.
Benim de aklıma araba almak geldi. 30-35 bin lira bandındaki bir arabayı 2 ila 3 yıl taksit ile ödemeye çalışsam çok zorlanır mıyım ? Maasim mesai ile 3200-3500 civarlarında olacak.
Veya 6-7 ay birikim yapıp 10 bin tl civarında birikim ile daha az kredi çekerek bu işe kalkışmalı mıyım ?
Bu arada Mayıs ayında başlayacak öğrenim kredim var.

Bekar mısınız,evli misiniz,özünde ev geçindirmeye katkınız var mı? Ya da bilmediğimiz harcama yaptığınız başka kalemler??

Biraz daha birikim yapmanız daha mantıklı sanırım şuan faiz oranları ciddi yüksek çünkü.

Bu faiz oranlarıyla borçlanılmaz. Hiç kendinizi sıkıntıya sokmayın. Kazandığınızla zor geçinirsiniz zaten. Maaşınız çok yüksek değil
Ailemle yaşıyorum. Elime fazlaca para kalıyor fakat hiç birikim yapamadan ay sonu geliyor. Maaşım çok yüksek değil zaten ama bekar biri olarak birikim yapabilecek iken yapamıyorum

Bekar mısınız,evli misiniz,özünde ev geçindirmeye katkınız var mı? Ya da bilmediğimiz harcama yaptığınız başka kalemler??

Biraz daha birikim yapmanız daha mantıklı sanırım şuan faiz oranları ciddi yüksek çünkü.
200 tl taksit ödemesi ve eve alışveriş dışında giderim yok. Bekarım ve ailem ile yaşıyorum.
Dışarı çok çıkıyorum ve giderlerim genelde yeme içme üzerine oluyor.

Kimsenin yarını belli değil, hergün bir sürü insanı işten çıkarıyorlar, kepenkler kapanıyor. O maaşla asla kredi falan çekmezdim ben. Biriktiği kadar biriksin işte. 10 bin maaş alıp çarçur etmiyorsunuz ya sonuçta. Daha hızlı nasıl biriksin ki... Kazandığınız maaş belli sonuçta.

Kimsenin yarını belli değil, hergün bir sürü insanı işten çıkarıyorlar, kepenkler kapanıyor. O maaşla asla kredi falan çekmezdim ben. Biriktiği kadar biriksin işte. 10 bin maaş alıp çarçur etmiyorsunuz ya sonuçta. Daha hızlı nasıl biriksin ki... Kazandığınız maaş belli sonuçta.
Kenara hiç atamıyorum. Birikim için ya kredi çekmem ya da başka bi yol bulmam gerekiyor

Birikim yapamıyorsan borçlan mı? Ya bizim milletin başına ne geliyorsa, bu ayağını yorganına göre uzatmadan mal mülk edinme sevdası yüzünden geliyor, farkında değiller. Gösterişçilik, başka bir şey değil. Araba aldınız diyelim, aldığınız kredinin bilmem kaç katını geri ödemeyecek misiniz, faiz oranlarından haberleri yok herhalde? Herkes borçlu olmayı o kadar kanıksamış ki, borçsuz insanı eksik görmeye başlamışlar. Saçmalamasınlar yav.

Birikim yapamıyorsan borçlan mı? Ya bizim milletin başına ne geliyorsa, bu ayağını yorganına göre uzatmadan mal mülk edinme sevdası yüzünden geliyor, farkında değiller. Gösterişçilik, başka bir şey değil. Araba aldınız diyelim, aldığınız kredinin bilmem kaç katını geri ödemeyecek misiniz, faiz oranlarından haberleri yok herhalde? Herkes borçlu olmayı o kadar kanıksamış ki, borçsuz insanı eksik görmeye başlamışlar. Saçmalamasınlar yav.
Bi sakin olun yahu bu ne. Kötü birşey sormadım, fikir sordum. Zaten 10 bin lira kadar biriktirip, faiz oranlarının bu arada düşmesini bekleyerek 20 bin lira kredi çekmeyi düşünüyorum. Faiz oranlarında bir olumsuzluk durumunda zaten böyle bir yola girmem.

Bi sakin olun yahu bu ne. Kötü birşey sormadım, fikir sordum. Zaten 10 bin lira kadar biriktirip, faiz oranlarının bu arada düşmesini bekleyerek 20 bin lira kredi çekmeyi düşünüyorum. Faiz oranlarında bir olumsuzluk durumunda zaten böyle bir yola girmem.
Ben sakinim ya, sakince yazmıştım en azından. =) İnsanların ev almak, araba almak için haddinden fazla borca girmesini abuk buluyorum sadece. Oradaki gösterişçilik lafım bu baskıyı yapan zümreye, sanırım size dediğimi sandınız. Büyük borçlara girecek insanların, biraz tuzlarının kuru olması lazım.

Zaten bu konu yüzünden çekimserim. Ama kenara da hiç atamıyorum
Araba alınarak kenara para atılmaz. Araba zaten yatırım değildir. 30-35 binlik sağlam araba bulmanız çok zor. O fiyata sanırım bayağı hasarlı bir araba olur -ki iş krşke arabayı almakla bitse yaz lastiği var, kış lastiği var, yıllık bakımı var, kaskosu var... var da var. Özellikle bir benzini var ki su gibi. Sürekli kullanacaksanız bir defa elinizin altında para tutmayı unutun. Haftada gidiş mesafenize, klima vs kullanımına göre araba bir depo benzin yiyecek. Etti mi sana 300 küsür haftalık benzin.

Kenara para atamıyorum diye araba almayın. He araba almak istiyorsunuzdur keyfi olarak, alın ama çevrenizdekilerin söylediği sebeple araba alınmaz.

Daha yeni çalişiyorsun, o 3bin küsür maaşi almadan borcunu düşünüyorsun. Borç ile para kenara atilmaz. Bu ekonomide zaten hiç birşey yapilmaz.

Gençsin, daha ailen ile yaşiyorsun. Keyfine bak. Parani harca ve gez toz. Millet "ben çekiyorum, sende çek" kafasinda. Sakin bir borca başlama.

Maaşınızı alır almaz biriktirmek istediğiniz tutarı hemen bozamayacağınız bir şeye yatırın; altın, döviz, bes vs. Geri kalanıyla geçinin ve bunu alışkanlık haline getirin. İhtiyacınız yoksa araba masraflı birşey, birikim için alınmaz. 30-35 binlik arabayla hiç birikim olmaz, size fazladan masraf çıkarır durur. Çevrenizde her söylenenede kulak asmayın, bizim millet konuşmayı çok sever. Borca girip araba alsanız niye daha pahalısını, iyisini, şu markasını almadın diye yine boş boş akıl verirler.

Back
X