bu durumda ne yapmalı?

eftelya2015

Guru
Kayıtlı Üye
24 Nisan 2015
6.929
7.139
398
bilen bilir eşimin benimle olan evliliği ikinci evliliği, ilk evlilikten bir oğlu var 11 yaşında, haftasonları ve tatıllerde bızde kalıyor. bizim ilişkimiz mesafeli çok konuşmayız ,çocukla alakalı mevzulara çok müdahil olmam , ben sadece bir ablayım o kadar..

gelelim mevzuya çocuk acayip yemek seçiyor, kahvaltıda tek yediği tavada yumurta , sebzelerin %95 ini yemez, beslenme alışkanlığı mantı makarna et turevı ve bol mıktarda şeker içeren abur cubur...
pazar kahvaltı hazırladım , tavamız kırlıydı evde sunger kalmamıs yıkama sansım yoktu bende ıyı pısmıs haslama yumurta yaptım, tavada yapma sansım olmadıgından.

bu oturdu mırın kırın modlar, babası sordu ne oldu mıdem bulanıyor dedı (bırseyı yemek ıstemesın her daım yaptıgı hareket bu) bende yumurta yıyorsun sonucta bunu da yıyebılırsın hep yaptıgın davranıs sureklı abur cuburla tek tıp beslenme ıle olmaz bu ıs dıye lafa gırdım eşim sus mus dedı bende sınırlendım her hafta aynı terane onu yemem bunu yemem bıktım artık .. esımle tartıstık cocuk agladı ben agladım falan baya gergın bır ortam oldu..

sonra sular durulunca cocukla konustum benım sınırım sana degıl ıyılıgını dusundugumden bırseyler ye dıye ugrasıyorum tek sucum bu olaya mudahıl olmak yemek ıstemıyorsan guzelce soyle, yeme yada baban sana baska sey yapsın benım derdım babanın tavrıyla alakalı dedım.

esım tartısma esnasında bana bu cocuk senın hıcbıseyın ben varken karısma dedı kı hıcbırseyıne karısmam her ıstedıgı alınır, yapılır agzımı acmam yukarda Allah var yanı..

Bende kırıldım neden tavada yumurta yapamadıgımı acıkladım, ac mı kalsın cocuk ben onu dusunuyorum yesın dıye ugrasıyorum bırsey yapmasam da neden yapmadın dersın dedım , bundan sonra sen kalk yap o zaman ne yıyecekse dedım..

ben bu saatten sonra cocuga ozel bırsey yapmak ıstemıyorum evde pısen ne ıse yer yada yemez aç kalkar sofradan esıme soylucem o kalksın hazırlasın ne yemek ısterse madem hıcbıseyım degıl o cocuk benım kı bencede degıl sadece esımın oglu olması nedenıyle hayatımda yoksa benım ıcın herhangı bırı ... Bende ona özel bırsey yapmayacagım..

Sız olsanız ne yaparsınız?

Acayıp uyuz oldum kıza. Evde ne varsa o yenir özel yemek cok saçma küçükte degıl 11 yasında çocuk laftan sözden anlayabılır. Onun bu durumda olmasının sebebı eşin. Aşırı şımartmış ve ne demek senın bıseyın degıl karışma bısey deme falan o zaman helmesın evıme babasıyla dışarda buluşsunlar. Eşinle konus bu Tavrından vazgeçsin yoksa daha çok şımarır o çocuk

Kız kardeşim de sizinle aynı durumda ve denge konusunda da eşi yetersiz,
Ona da tıpkı size söylediğimi söylüyorum karışma kelimesi incitici,o halde karışmayın ve kendi uğraşsın....

eşinize kızıp cocuga kinlenmeyin bence..
siz simdiye kadar nasıl davranıyosanız bundan sonrada öyle devam edin ama fazlasınıda yapmayın
zaten mesafeli bir ilişkimiz var bu benim seçimim çünkü ebeveynleri sağ ve hayatta iken bana onun üstünde söz hakkı düşmediğini düşünüyorum ve benim zaten bir evladım var ...

ama buradaki olay sadece iyi niyetten birşeyler yesin, tadına baksın diye uğraşmaktan çıktı her hafta ona özel kahvaltı hazırlıyorum herkes sofradakılerden yer ona özel menü hazırlanır belki bir yumurta ama sürekli sürekli sabah akşam onu yemem bunu yemem olunca insan bir süre sonra katlanamıyor bu olaya ki ben hiç yemek seçmem , yemek seçmek nankörlüktür bana göre, tadını sevemzsin yemezsin ayrı birşey ama çocuk yemediği şeylerin tadını bile bilmiyor birde böyle bir durum var...

eşim de yemek seçer mesela ama yemediği şey varsa gider kendine hazırlar birşeyler olay kapanır.
bende bu saatten sonra ya eşimi kaldırcam kendi hazırlasın (ki bir gün kahvaltı hazırlamışlığı yoktur en son o kalkar bazen biz yeriz o sonra kalkar kendi ekmek arası birşeyler yapar yer)
ya da koyacagım onune tavayı yumurtayı al canım yap nasıl ıstıyorsan dıyecegım sonucta elı ayagı tutuyor bahaneyle kendı basının caresıne bakmayı da öğrenir beceri kazanır.

Acayıp uyuz oldum kıza. Evde ne varsa o yenir özel yemek cok saçma küçükte degıl 11 yasında çocuk laftan sözden anlayabılır. Onun bu durumda olmasının sebebı eşin. Aşırı şımartmış ve ne demek senın bıseyın degıl karışma bısey deme falan o zaman helmesın evıme babasıyla dışarda buluşsunlar. Eşinle konus bu Tavrından vazgeçsin yoksa daha çok şımarır o çocuk
şımartıldıgını aç bıraksa yıyecegını soyledım zaten, her geldıgınde bıze bır poset abur cuburla gelıyor..
eşim almasın onları bır yemez ıkı yemez aç kalınca paşa paşa yiyecek ki yemem dediği sebze yemeklerini bize geldiğinde bir güzelde yiyor az yesin ama öz yesin derdindeyim ben...
her çocuk sever abur cuburu ama önce yemek yenmeli..
ben kızıma da veriyorum çikolata vs ama asla yemek yemeden vermem oda bılır bunu ki daha 20 aylık ama baştan nasıl alıştırırsan öyle gider bu işler düşüncesindeyim.

Bende esimin ikinci evliligim onunda 11 yasinda oglu var. Onu annesi birakip gitmis. Senede iki kere falan gelir arada ben giderim babaanesiyle yasadigi ile. Banada ilk zamanlar oldu bu durum ama esim hic ayirmadi allah korusun. Hep senin annen saygi duyacaksin dedi annesi olmadigi icin. Beni anne gorur caninin istedigi seyleri yaparim geldiginde.
Burda esin tavri cok onemli. O cocuga bunu anlatacak. Nedemekmis hic birseyisin ? Madem oyle kendisi yapsin nekadar ayip

zaten mesafeli bir ilişkimiz var bu benim seçimim çünkü ebeveynleri sağ ve hayatta iken bana onun üstünde söz hakkı düşmediğini düşünüyorum ve benim zaten bir evladım var ...

ama buradaki olay sadece iyi niyetten birşeyler yesin, tadına baksın diye uğraşmaktan çıktı her hafta ona özel kahvaltı hazırlıyorum herkes sofradakılerden yer ona özel menü hazırlanır belki bir yumurta ama sürekli sürekli sabah akşam onu yemem bunu yemem olunca insan bir süre sonra katlanamıyor bu olaya ki ben hiç yemek seçmem , yemek seçmek nankörlüktür bana göre, tadını sevemzsin yemezsin ayrı birşey ama çocuk yemediği şeylerin tadını bile bilmiyor birde böyle bir durum var...

eşim de yemek seçer mesela ama yemediği şey varsa gider kendine hazırlar birşeyler olay kapanır.
bende bu saatten sonra ya eşimi kaldırcam kendi hazırlasın (ki bir gün kahvaltı hazırlamışlığı yoktur en son o kalkar bazen biz yeriz o sonra kalkar kendi ekmek arası birşeyler yapar yer)
ya da koyacagım onune tavayı yumurtayı al canım yap nasıl ıstıyorsan dıyecegım sonucta elı ayagı tutuyor bahaneyle kendı basının caresıne bakmayı da öğrenir beceri kazanır.
cocuklar büyüklerden gördüklerini uyguluyo bnm kardesimde ablam ve benim yemediğimiz yemekleri daha hiç tadına bakmadan sevmiyorum demeye başladı su an hala yediremiyoruz belki onunda annesi yada o aileden biri yemek seciyodur o yüzden öyle olmuştur.

insanın sabrını zorlar o durumlar biz asla ayrı yemek yapmazdık yemekte bunlar var yemem diyosan kendine yumurta yap derdik gider yapardı

sizinde son söylediginizi uygulasanız ama daha yumusak bi sekilde. gel kahvaltıyı beraber hazırlayalım sen yumurtayı yap bn patates kızartayım vs gibi hem sorumluluk almayı öğrenir hem eglenir hem sizin üstünüzden yük kaklmış olur

cocuklar büyüklerden gördüklerini uyguluyo bnm kardesimde ablam ve benim yemediğimiz yemekleri daha hiç tadına bakmadan sevmiyorum demeye başladı su an hala yediremiyoruz belki onunda annesi yada o aileden biri yemek seciyodur o yüzden öyle olmuştur.

insanın sabrını zorlar o durumlar biz asla ayrı yemek yapmazdık yemekte bunlar var yemem diyosan kendine yumurta yap derdik gider yapardı

sizinde son söylediginizi uygulasanız ama daha yumusak bi sekilde. gel kahvaltıyı beraber hazırlayalım sen yumurtayı yap bn patates kızartayım vs gibi hem sorumluluk almayı öğrenir hem eglenir hem sizin üstünüzden yük kaklmış olur
yani eğleneceğini sanmıyorum erkek çocuk malum bizim toplumda erkeklere ev işi konusunda pek sorumluluk vermiyor ebeveynler bize geldiğinde yatağını bile toplamaz, üstünden çıkardığını atar bir köşeye ben arkasından alır katlarım yada çantasına koyarım olduğu gibi , yatağını ben toplarım falan filan...
ama dediğimi yapacağım koyacağım önüne al kendin yap, yapamam dersen babanı kaldır o yapsın ne yemek istiyorsan diyeceğim..

yani eğleneceğini sanmıyorum erkek çocuk malum bizim toplumda erkeklere ev işi konusunda pek sorumluluk vermiyor ebeveynler bize geldiğinde yatağını bile toplamaz, üstünden çıkardığını atar bir köşeye ben arkasından alır katlarım yada çantasına koyarım olduğu gibi , yatağını ben toplarım falan filan...
ama dediğimi yapacağım koyacağım önüne al kendin yap, yapamam dersen babanı kaldır o yapsın ne yemek istiyorsan diyeceğim..
acaba bi uzmana mı basvursanız cocukla iletişimö için sonucta daha cok küçük ve insan yeri geliyo kendi cocuguna bile tahammül edemiyo sizi işiniz daha da zor
çözüm odaklı olmak her zaman en mantıklısı

küçükken çok yemek seçerdim. et hariç bir şey yemezdim akşam yemeklerinde. babamın eşi de sebze yapardı ben yemezsem babam yapardı yemeğimi. bazen de zorla yedirirdi ama kırmazdı. eşine de kızmazdı çünkü kadın yemeği bana göre yapacak değil yani. burada suçlu eşiniz ama çocuğa boş yere soğumasın içiniz.

ben daha sonra yurtta kaldım 5 sene,elime geçeni yedim yemek seçme huyum bitti gitti. şimdi babamın eşi şaka yapıyor küçükken bize ne çektirdin diye. böyle konular için insanların birbirini kırması çok gereksiz geliyor bana.

Ben sizi çokta haklı bulamadım maalesef..çocuğun yemek seçmesi yetiştirilme tarzıyla alakalı..evinde sebze yemeyen bir çocuğu yada haşlanmış yumurta sevmeyen bir çocuğu haftada iki gün için zorlamanın anlamsız olduğunu ve müdahale etmenizin yersiz olduğunu düşünüyorum.

Tava kirli yıkayamadınız o zaman eşinize "dışarıda atıştıralım" deseydiniz..eşinizin oğluna fazla musamma gösterdiğinizi düşünüp istemsizce oluşan kininiz açığa çıkıyor..çocuk bugün unutmuş gibi görünüp, büyüdüğünde ona yaşattığınız bu yersiz gerginlikleri hatırlayacak..aranızı iyi tutmak adına onu memnun etmeye çalışın o henüz "çocuk"..anne-babasının durumundan etkilenmiş olabilir,davranış bozukluğu yaşıyor olabilir..bu onun suçu değil..

Son olarak çocuğuna karşı asla eşinizi kullanmayın..sinirleri yıpranan siz olursunuz..babası az görebildiği oğlunun üzülmemesi adına istediklerini yapacaktır, yapmalıda.

Eşinin tavrı Hatalı olmuş ne demek sen onu hiçbirşeyi değilsin tamam aranızda kan bağı yok belki ama en azından hısım oluyorsunuz . Böyle diyerek araya nifak sokmuş . Sizde zaten benim Evladım var banane o benim bşyim değil düşüncesindesiniz çocukta bunu hissediyor emin olun .

Yemeyebilir öyle alışmıştır ılımlı davransanız çocuğa düşman olmasanız olay çözülür diye düşünüyorum .

Sonuçta sizinde bir Çocuğunuz var ve o da yemek seçecek gun gelecek .

Bence bunu yapmayın.

Ne kadar onur kırıcı. Kendi çocuğunuzu düşünün 11 yaşındayken ondan kendisine yumurta yapmasını bekleyenilir misiniz.

Bana kalırsa siz her zamanki gibi davranmaya devam edin. Babasının patavatsızlığına ku ban etmeyin çocuğu.

Sahanda yumurta yapmak ne kadar zor olabilir ki.

İyilik edin iyilik bulun.

Babasıyla da güzelce konuşun, ben onun babasının eşiyim sen bana böyle davranırsan o çocuk hiç saygı duymaz, benim evimde benim hazırladığım kahvaltıyı diyorsa benim de bu konuda bir çift söz söyleme hakkım olmalı. Hem onun iyiliği için söylüyorum. Bir daha böyle bir cümle kuracak olursan çocukla olan tüm iletişimimi keserim sonrasını sen düşün ..... blablabla

Esinizin tavri yanlis. Allah buyuk,kimin kimin nesi olacagi belli olmaz,kimse dunyaya kazikla cakili degil. Bu cumleyi ona soyleyin de unutmasin bazi seyleri.
Cocuga ozel sunu yapin bunu yapin diyemeyecegim,sizin seciminiz. Ama ben olsam boyle yapmam. Cunku ben de ozler uveyler karisik bir ailede buyudum,evin annesi herkesin annesi oldu,evin cocugu herkesin de cocugu oldu ki oyle olmali zaten. Yoksa da evlenmemeli.
Babamin ilk evliliginden iki kizi vardi, ustune ben dogdum. Annem kizlara annelik yapti. Ben de ablalarimin annesine x anne dedim her zaman. Sonra bir cocuk daha evlat edindiler,anneme hala anne der, beraber buyuduk,hic demedi babam ki sen bunlarin annesi degilsin. Kimse uzulmedi bozulmadi,kimse tavir yapmadi. Yillarca mutlu yasadik. Babamin ölümüne kadar. Bence dogru olan bu. Bunu yapamayan da evlenmek zorunda degil,bir secim neticede. Siz boyle mutluysaniz karisma hakki olamaz kimsenin

Not;sunger olmayabilir ama eski bir atleti kesip ayni is icin kullanabilirsiniz. Sadece bir oneri

sanki bilmiyor cocuk degilmi. onlar abur cubur tek ihtiyacı senin uyarmandı.
kusura bakma esin haklı insan kendi coxuguna bile daha sakin söylemeli .

cocuk neden yemeyi reddediyor demekki mutlu degil

Back
X