Bu sektörde çalışan var mı?

MasalBT

Guru
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2014
87
49
298
29
Hanımlar Merhaba merak ettiğim bir şey var. Gümrükte çalışan ihracat, ihalatta çalışan var mı? Şöyleki 3 buçuk aydır gümrükte çalışıyorum aynı zamanda dış ticaret okuyorum açıktan. İlk başta çok karışık gelmişti fakat çok kısa sürede bayağı öğrendim ve 3. 4. günümde beyanname yazmaya başladım. Bayağı hızlı bir şekilde bu sektöre atıldım fakat gerçekten bana çok riskli geliyor. İyi hoş sevdim işide epey fakat en ufak bir şeyde gözümden kaçar yanlış yaparım korkusundan kafayı yemek üzereyim. Bazı günler eve giderkende düşünüyorum acaba yarın sabah bir hata maili ile karşılaşır mıyım diye ki max 5-6 kere kontrol ediyorum yazdığım şeyi emin olduğum halde bile emin değilmişim gibi resmen. Ve sorun şu ki bayağı her şey pozitif giderken bilmediğim bir şey çıktığında bile modum düşüyor uçsuz bucaksız bir sektör gibi farkındayım zaten sürekli yeni şeyler öğreniyorum herkes çok iyisin vs derken kendimi hep eksik hissediyorum halbuki. Ezberim aşırı derecede iyi kod olsun numara olsun direkt aklımda kalır hiçbir şeyi unutmam, iş takibini çok iyi yaparım ama kendimi eksik hissediyorum işte.Dış ticaret eğitimi için programlar vs bakıyorum eğitim için oda 2000-5000 arası. E burada eğitim alıyorum evet ama sanki daha çok üstüne düşüp daha çok eğitim almam gerekliymiş gibi. Aslında şu süreci tamamen oturtsam herşeye hakim olsam herşeyin açıklamasını yapabilecek kıvama gelsem bunları dert etmeyeceğim biliyorum ama cidden stres yapıyorum. Benim gibi bu sektörde çalışıp tecrübelerini aktaracak birileri var mı? fikirlerinizi çok merak ediyorum.

İyi gidiyorsunuz neden bu korku,kaygı anlamadım.
Nerede işe girerseniz,deneyiminiz yokken benzer şeyler hissedeceksiniz zaten.
Zamanla pratikleşeceksiniz.
Bence devam edin stres yapmadan. Hata da olabilir pekala insanız sonuçta ama önemli olan tekrar etmemek.

Mükemmel iyinin düşmanıdır. Gayet iyisiniz. Neden bu panik? Sakin olun, işe tutunmaya devam edin.

Senelerce çalıştım. Gümrük, lojistik bu sektörler hep hareketli, hep sorunludur.
İlla yanlış evrak olur, karşıdan yanlış mal bile gelir. Ama her şey mutlaka çözülür.
Çok kısa bi süre henüz.
Yani eğitim almak iyi de bu iş alaylı işi daha çok. İyi bilen abi ablalara yapışın. Tarife cetvelini ezbere bilmek değil muayene memuru ile denk gelince çözüm üretmek hayat kurtarır. İyi ilişkiler şarttır. Ucuz yollu dolu eğitim var udemyde ya da yazılı kaynakta. Çok çevre edinin, derneklere katılın, sıkışınca sorun. O esnada da öğrenmeye bakın. Kaç sene geçmişti ben bu işi bilirken bi gün adamın aldığı elektronik malın CE belgesi olmadığını farketmeyip mal gelip tasviyede patlayınca anlamıştım. Çözüldü mü bi şekil, evet. Ama bu iş böyle. Ne denyolar yapıyor inanamazsın. Kendine güven. Türkiye'de bitmeyecek sektör. Her şeyi üretememiz mümkün olana kadar, kaliteliyi satıp para kazanma zorunluluğumuz bitene kadar ithalat ihracat bakidir.

Bir gumrukleme firmasinda mi calisiyorsunuz yoksa ozel bir sirketin Dis Ticaret Operasyon departmaninda mi? “Gumrukte” calismak yukarida belirttiginiz gibi bir sey degil cunku.

Okuyorum dediginiz Dis Ticaret onlisans mi yoksa UA ticaret lisans mi?

Hangi yabanci dilleri biliyorsunuz?

Bu teknik detaylar onemli. Cevabiniza gore tavsiyelerim olur.

ben dış ticaret uzmanı olarak calısıyorum özel sektörde, çalıştığımız gümrük müşavirliği firmaları var. ve bu zamana kadar 4-5 firma ile çalıştım; çalışanların çoğu da çok gergindir, işi hemen bitirmeye calısırlar, bazı konularda zamanla yarışırlar. Riskleri elbette var, ama hangi iş yok ki hata yapıldığında düzeltilemesin.. en fazla biraz ceza bedeli vs ödenip altından kalkılıyor. Hersey bir sekilde yoluna giriyor, kendinizi bu kadar strese sokmayın. isteklisiniz, ve biraz da mukemmeliyetçi geldiniz bana. Muhtemelen de iş hayatınızın ilk yıllarındasınız, ilerledikçe aman o hata yapmayayım süreçlerinizden eser kalmayacak merak etmeyin, özel sektörde birkaç yılda insanın hevesinin söndürürler

insan olan yerde her hata mümkün :) makine değiliz sonuçta..

İnsanları strese sokmadan işinizi layığıyla yapmaya çalışın ve işten çıktıgınızda o kapıyı kapattıgınızda o sorunlar orda kalsın. Bol şans lar :)

bir de şunu eklemek istedim, bence eğitimler vs alınmalı ama nolursa olsun iş işte öğreniliyor. uygulama olmayan yerde isterseniz 10 tane eğitim alın ama deneyim çok daha değerli

Ben çalıştım o sektörde
Evet karışık bir sektör
Dediğiniz gibi uçsuz bucaksız
Hep yeni şeyler çıkıyor
Ama gelişmeye de açık bir sektör
Orada öğreneceğiniz şeyler ilerde size çok şey katar
Bu kadar üstüne düşmeniz de sorumluluk bilincinizin yüksek olduğunu gösterir.

Bence çok güzel başlamışsınız kaygılarınızdan dolayı psikolojik olarak takılı kalmışsınız sadece. Bence bardağın dolu tarafından bakmayı deneyin

Mükemmeliyetçi tavrınız sizi sıkıntıya sokuyor anlaşılan. Herşeyin zamanla daha güzel olacağına inanın

Müşavirlikte çalışıyorum beyanname yazıyorum , Önlisans okuyorum evet , yabancı dilim maalesef yok kurs desteği ile başlayacağım

Bende müşavirlik firmasındayım beyanname yazıyorum çok güzel ve istekli başladım kafam yatkın hızlıca yol aldım ama dediğiniz gibi ceza çıkıyor mesela hata isteyen bir sektör değil firmalar deli gibi sıkıştırıyor bazen üst üste yaparken kiloydu kıymetti gümrük bilgisiydi inanmazsınız 3-4 defa baştan kontrol ediyorum çünkü en ufak bir yanlış beyan direkt redrese bildiğiniz üzere tabiki buda para demek yani bir şeyleri düzeltmek paraya dönüşüyor bu üzücü geliyor ama istekli ve hevesliyim hoşuma gidiyorda bu iş birde kiminle çalıştığınız tabiki çok önemli :)

Bence çok güzel başlamışsınız kaygılarınızdan dolayı psikolojik olarak takılı kalmışsınız sadece. Bence bardağın dolu tarafından bakmayı deneyin
herkes çok iyisin daha önce bu sektörde çalıştın mı diyor olayı oturtturdum ama tam her şeyi bilmemek stres yapıyor zamanla evet tabi ki kimse pat diye öğrenmiyor ama biri bir şey sorduğun tak diye söylemek mecburiyetinde hissediyorum kendimi tamamen oturttuğumda böyle bir sorun çıkmayacak biliyorum bazende yol yakınken dön diyorum ama buda pes etmek gibi geliyor

Kesinlikle öyle karışık ama çok zevkli bir sektör hemde faydalı sadece bazen böyle takıntılarım olabiliyor

Her işte illa hata çıkıyor ne kadar aşırı derecede dikkat etmeye çalışsak da. O sebeple size önerim orda yaşayabileceğiniz her sorun tipinin çözümünü öğrenmek. Bu benim hayatımı stresten arındırdı çoğu zaman. Çözümü varsa ve biliyorsan, konuya hakimsen hata olması ihtimali o kadar gözde büyümez.

Bu kadar şeyi biliyosunuz da koskoca bi sektörün 3,5 ayda öğrenilmeyeceğini bilmiyo musunuz

Müşavirlikte çalışıyorum beyanname yazıyorum , Önlisans okuyorum evet , yabancı dilim maalesef yok kurs desteği ile başlayacağım

Tahmin ettigim gibi.

Oncelikle; su asamada yaptiginiz is esasinda veri girisinden baska bir degil. Zira size veriler GTİP no dahil mukellefleriniz tarafindan talimat ile gonderiliyordur. Gonderilmiyorsa zaten calistiginiz musavirlik sirketi vasattir. İlk defa gerceklesen islemde karneli gumruk musaviri pozisyonu tespit eder. Bunun haricinde kucuk capli sirketler belli basli endustrilerde uzmanlasmis oluyor. Buyuk olanlar zaten İlk 500 ile filan calisiyor kalanlara bakmiyor.

Yaptiginiz hatalar icin farkli bir sozlesmeniz yoksa -ki ihtimal vermiyorum- en fazla karneli gumruk musavirinizden firca yersiniz. Ama karneli gumruk musavirinin temsil ettigi kuruma karsi kanun nezdinde yukumlulukleri bulunuyor. Ve evet gercekten agir yukumlulukler bunlar. Sizin bu sorumluluga erisebilmeniz icin bir kac firin ekmek yemeniz gerekecek.

Mevzuatta bir degisiklik olmadiysa okudugunuz bolumden dolayi gerekli sinavlari verdikten sonra Gumruk Musavir Yardimcisi olup 2 sene calistiktan ve yine sinavlari verdikten sonra Gumruk Musaviri olabilirsiniz. Sayet kariyer hedefinizde bu yoksa yapacagiz is veri girisinden oteye gecmeyecektir.

Sakin olmanizi, yaptiginiz her is, girdiginiz her veri icin muhakkak yazili bir talimat, onay, parafli bir not vb almanizi tavsiye ederim.

Basarilar dilerim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…