bu süreçte adımlarımı nasıl atmalıyım?

birkedigordumsanki

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
14 Mayıs 2010
899
10
0
İstanbul
Merhaba,

Bahsedeceğim konu ile ilgili bilginize ihtiyacım var.

Ben aynı şirkette 6. yılını doldurmuş, 7. yılın içinde olan bir çalışanım.
Daha önce birkaç kez iş değişikliği düşündüm ama ne kendime uygun bir teklif almadığım için değerlendirme durumum olmadı.

Şimdi kurumsal, tüm zorunlu ve yan hakları sağlayan, iyi firma ile ikinci görüşme aşamasındayım. Umuyorum ki, güzel sonuçlansın

Bu bilgilerden sonra konuma geçeyim. Şuan çalışmakta olduğum yerde 6 yılımı bitirdim.
Sigortalarımız asgariden yatıyor, satıştayım ama prim sistemi uygulanmıyor, yurt dışına gidip geliyoruz ama harcırah verilmiyor. Yıllık izinlerimiz deseniz normal kullandırılmıyor.
Artı patron ve yönetici sıfatı ile başımızda duran insanlar tamamen kendi ceplerinin dolup dolmamasıyla ilgilenmekten başka bir şey yapmıyor. Kaldı ki bu kadar uzun süre çalışan insanın alması gereken maaştan daha az alıyorum. Bunun sebebi kişisel gelişimim değil şirketin uygulamış olduğu maaş politikasıdır.

Şirketten 3 kişi ayrıldı. Biri temizlik görevlisi, biri editör, biri de grafikerdi. Ben editörün yaptığı işlerin bir kısmını yapmaktayım. Temizlik görevlisinin yaptığı işinde bir kısmını bütün şirket çalışanları olarak yapmaktayız. Bunlarda kendi bardağınızı yıkama, çöplerin boşaltılması vs. Üst kısımdan birinin misafiri geldiğinde siz elinizdeki işi bırakıp çay kahve servisine çıkıyorsunuz. Yani 10 tane işiniz var ama bir ücretiniz var.

Bu durumlar ile ilgili zamlı almamız gereken Ocak ayının maaşını zamsız alınca idari personelle görüştüm. Bu durumdan rahatsız olduğumu belirttim. Ve zam yapılmamasının gerekçesini işlerin durgun olmasına bağladılar. Bende bu durumda eğer bir iyileştirme yapılmazsa ciddi ciddi iş arayışına gireceğimi belirttim. Nitekim de arayışımın bir iki haftalık zaman dilimi içerisinde bu ikinci görüşmeye çağrıldığım firma ile görüştüm.

Şimdi ki iş yerimden ayrılırken daha önceki yapılan haksızlıkları da göz önünde bulundurarak tazminatımı alıp çıkmak istiyorum. Eğer ikinci görüşme olumlu geçerse buraya yeni bir iş buldum ve çıkıyorum dersem tazminatı vermeyecekler.
İkinci görüşme olumlu geçerse kendi aklımca iş yerimle konuşup daha önce yenen hakkımıza istinaden kullanılmayan izinleri ve asgariden yatan sigortaları öne sürerek hakkımı istediğimi belirteyim mi diyorum?
Onlar tazminatı- hakkımı vermemek için ellerinden geleni yapacaklardır. Ki bunu daha öncede konuştum herhangi bir sonuç çıkmadı. Böyleydi zaten biliyordun denilip kapatıldı. Ayrıca patronda ulu orta işinize gelirse böyle gelmezse böyle diyerek konuyu kapattı. Bu psikolojik olarak işten soğumama ve verilen onca emeğin boşa olduğunu düşünmeme sebep olmakta.

Sormak istediğiniz bir soru olursa yanıtlarım ama avukat ya da bu konuda tecrübeli birilerinden bilgi almaya ihtiyacım var.
Bu süreçte nasıl bir yol izlemeliyim?

Okuduğunuz- yanıtladığınız için çok teşekkür ederim.

Kendi isteğinizle çıktığınız takdirde zaten tazminatı haketmiyorsunuz ki :26::26::26:
Maaşınız asgari ücretten yattığı için,yıllık izinlerinizi kullanamadıysanız ya da fazla mesai ücretlerinizi alamadıysanız şikayette bulunabilirsiniz.Tabi herhangi bir kağıt imzalamadıysanız.

Ama bu ne kadar etik olur bilemiyorum açıkcası.Sonuçta maaşınızın asgari ücret gösterildiğini bilerek 7 sene çalışmışınız :26::26::26:

Cevabınız için teşekkür ederim.

Doğru asgariden yattığını bilerek çalıştık ama yapılan davranışın doğru olmadığını defalarca söyledik. Karşılıklı iyi niyet olduğunu düşünüp ben süreci uzattım ama diğer konularda da hep bir emek sömürüsü olduğu için artık iyi niyet gözetmek istemiyorum.

Diğer taraf olumlu olursa yıllar içerisinde yenen haklarımızı isteyeceğim. Gerçi bunun adını tazminat olarak da görmüyorum. Zaten tazminat verse bile hesaplanacak sigorta primleri zaten düşük olacak ve yine hakkımızı alamayacağız

Uzun dönemde düşünürsek emeklilikte yaşayacağım sıkıntı olarak kalacak..

Eğer kanıtlayabilecek konumda iseniz , ayrıldıktan sonra dava açarsınız.
kazandığınız takdirde maaşınızla ilgili düzeltmeleri sgk'ya yapmak zorunda kalırlar ve ciddi bir zarara uğrarlar :)
yiyecekleri idari para cezalarını düşünemiyorum.
senelik izinlerinizide alırsınız mahkeme kararıyla , faiziyle birlikte :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…