- 1 Kasım 2012
- 5.531
- 1.679
Merhaba arkadaşlar
Ilk defa katılıyorum yarışmaya. Heyecanliyim biraz Katilmam konusunda beni cesaretlendiren arkadaşım beni ye teşekkür ediyorum
Yöresel yemek deyince aklima ilk gelenlerden biri oldu memleketim afyonun meşhur bükmesi. Cok bilinen bisey degil ama yiyen herkes cok begeniyor. İnşallah siz de beğenirsiniz:) tarife geçeyim;
Malzemeler
Hamuru için;
4 su bardağı un
1 su bardağı kadar su
1 tatli kaşığı tuz
Sosu için;
125 gram tereyağı
Yarim su bardağı sıvı yağ
2-3 kaşık haşhaş
İç malzemesi;
1 su bardağı yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı tuz
Biraz karabiber
Yapılışı
Öncelikle mercimegi yıkayıp pisiriyoruz. Iyice pistikten sonra suyu kalirsa süzüyoruz. Tuz ve karabiberini katiyoruz. (Mercimek haricinde patates peynir ıspanakta koyabilirsiniz.ama en güzeli mercimek oluyor)
Sonra sivi yag ve tereyağını bi tavaya alip tereyağını eritiyoruz.
Bu arada hamurumuzu yoğurup 4 bezeye ayırıyoruz.
Bir bezeyi alip çay tepsisi büyüklüğünde açıyoruz.
Annem görmesin bu yufkayi
Açtığımız yufkayi kenara alip diğer bezeyi de ayni büyüklükte açıyoruz. Önce erittigimiz yağdan sürüyoruz.
Sonrada yarim kaşık kadar haşhaş sürüyoruz.( haşhaş miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Sevmiyorsaniz hic kullanmasaniz da olur)
Kenara koydugumuz yufkayi alip bu yufkanin üzerine koyuyoruz
Yağ ve haşhaşı ayni sekilde bu yufkaya da sürüyoruz.
Bu aşamada püf noktasina geldik. Cekistirerek yirtmadan sündürüp büyütüyoruz:)
Ve rulo şeklinde sariyoruz.
Yaklaşık 3 parmak kalınlığında parçalara kesiyoruz
Her bir parçayı oklavayla açıp içine mercimek koyup kapatiyoruz
Kapattigimiz taraf alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye diziyoruz.
Üzerine erittigimiz yagdan sürüp önceden ısıtılmış fırında 180 200 derecede yarim saat kadar pisiriyoruz.
Afiyet olsun
Ayrıntılı anlatmaya çalıştım fotograflar da anlaşılır olmuştur inşallah. Biraz uğraştırıcı ama çıtır çıtır harika bi lezzet. Herkese tavsiye ediyorum.
Sponsorum olan minnak kızıma teşekkür ediyorum:) öğleden sonra deliksiz uyuduğu icin:) yoksa sponsorum eşim olacaktı. Buralarda bana haşhaş bulduğu için:)
Ilk defa katılıyorum yarışmaya. Heyecanliyim biraz Katilmam konusunda beni cesaretlendiren arkadaşım beni ye teşekkür ediyorum
Yöresel yemek deyince aklima ilk gelenlerden biri oldu memleketim afyonun meşhur bükmesi. Cok bilinen bisey degil ama yiyen herkes cok begeniyor. İnşallah siz de beğenirsiniz:) tarife geçeyim;
Malzemeler
Hamuru için;
4 su bardağı un
1 su bardağı kadar su
1 tatli kaşığı tuz
Sosu için;
125 gram tereyağı
Yarim su bardağı sıvı yağ
2-3 kaşık haşhaş
İç malzemesi;
1 su bardağı yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı tuz
Biraz karabiber
Yapılışı
Öncelikle mercimegi yıkayıp pisiriyoruz. Iyice pistikten sonra suyu kalirsa süzüyoruz. Tuz ve karabiberini katiyoruz. (Mercimek haricinde patates peynir ıspanakta koyabilirsiniz.ama en güzeli mercimek oluyor)
Sonra sivi yag ve tereyağını bi tavaya alip tereyağını eritiyoruz.
Bu arada hamurumuzu yoğurup 4 bezeye ayırıyoruz.
Bir bezeyi alip çay tepsisi büyüklüğünde açıyoruz.
Annem görmesin bu yufkayi
Açtığımız yufkayi kenara alip diğer bezeyi de ayni büyüklükte açıyoruz. Önce erittigimiz yağdan sürüyoruz.
Sonrada yarim kaşık kadar haşhaş sürüyoruz.( haşhaş miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Sevmiyorsaniz hic kullanmasaniz da olur)
Kenara koydugumuz yufkayi alip bu yufkanin üzerine koyuyoruz
Yağ ve haşhaşı ayni sekilde bu yufkaya da sürüyoruz.
Bu aşamada püf noktasina geldik. Cekistirerek yirtmadan sündürüp büyütüyoruz:)
Ve rulo şeklinde sariyoruz.
Yaklaşık 3 parmak kalınlığında parçalara kesiyoruz
Her bir parçayı oklavayla açıp içine mercimek koyup kapatiyoruz
Kapattigimiz taraf alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye diziyoruz.
Üzerine erittigimiz yagdan sürüp önceden ısıtılmış fırında 180 200 derecede yarim saat kadar pisiriyoruz.
Afiyet olsun
Ayrıntılı anlatmaya çalıştım fotograflar da anlaşılır olmuştur inşallah. Biraz uğraştırıcı ama çıtır çıtır harika bi lezzet. Herkese tavsiye ediyorum.
Sponsorum olan minnak kızıma teşekkür ediyorum:) öğleden sonra deliksiz uyuduğu icin:) yoksa sponsorum eşim olacaktı. Buralarda bana haşhaş bulduğu için:)
Son düzenleyen: Moderatör: