Bulaşık Makinesini Etkin Kullanmanın Yolları

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.146
596.084
42
bulaşık-makinesi-1.jpg



Elde ön yıkama yapılmalı mı?

Bulaşıkları makineye koymadan önce sudan geçirme veya ağır yanık ya da kurumuş bulaşıklar için ön yıkama yapma konusu sürekli tartışılır. Yemek kalıntıları, makinenizin filtresine takılarak yıkama esnasında diğer bulaşıkların da kirlenmesine neden olabilir. Tencere veya tepsilerinizde kalan yanmış yemek artıkları veya yapışmış ağır kirler de sadece makinede yıkandığında tam olarak temizlenmeyebilir. Bu nedenlerden dolayı, eski model makinenizi daha uzun ömürlü kullanmak amacıyla, musluktan akan suyu tasarrufla kullanarak bulaşıklarınıza çalkalama veya ön yıkama yapabilirsiniz.

Bunun yanında, son yıllarda üretilen teknolojisi geliştirilmiş bulaşık makinelerinde ön yıkama programları sayesinde, elde ön yıkamaya gerek kalmayabilir. Böylece su tasarrufu da yapabilirsiniz.

Bulaşıkları makineye nasıl yerleştirmeli?
Makinenizi tam dolduğunda çalıştırın: Makinenin verimli bir şekilde çalışması için, evdeki tüm diğer beyaz eşyalarınız gibi tam olarak dolduğunda çalıştırmanız daha ekonomik olacaktır.

Önce alt sepeti doldurun: Bulaşıklarınızı makineye yerleştirirken uzun ve yüzeyi geniş tabakları makinenin kenarlarına gelecek şekilde alt sepete yerleştirin. Böylelikle yüzeyi geniş bulaşıklarınız, yıkama esnasında sıcak su gelişlerini engellemez ve daha etkili bir temizlik elde edebilirsiniz.

Hassas bulaşıklarınızı üst sepete yerleştirin: Bu tür malzemelere uygun bir sistemi olduğu için, bardaklarınızı ve cam mutfak eşyalarınızı üst sepete yerleştirmelisiniz. Cam bardaklarınızı yerleştirirken, birbirlerine çok temas ettirmemeye özen göstermelisiniz. Üst üste veya iç içe koymamalısınız. Bu şekilde cam eşyalarınız, hem suyla temas etmeyeceği için temizlenmezler; hem de çizilme ve kırılma riskleri olabilir. Cam mutfak eşyalarınız gibi plastik malzemeleri de, aşırı sıcak su temasından uzak tutabilmek için üst rafa yerleştirebilirsiniz.


içerik.jpg

Makine içinde bir düzen oluşturun: Yıkama esnasında, tüm bulaşıkların etkili bir şekilde olabildiğince temiz olarak çıkması için makinenizin içinde bir yerleştirme düzeni oluşturabilirsiniz. Tencere ve tava gibi sert ve geniş mutfak eşyalarınızı alt sepete yerleştirin. Uzun ve geniş yüzeyli salata tabağı gibi malzemeleri de su akışını engellemesi için makine kenarlarına dizebilirsiniz. Orta kısımlara ise, en kirli olduğunu düşündüğünüz kase ve tabaklarınızı koyabilirsiniz. Bu yerleştirme düzeniyle, hem tüm bulaşıklarınızın temiz bir şekilde çıkmasını sağlayabilirsiniz, hem de cam eşyalarınızın kırılma riskini azaltırsınız. Aşırı yükleme yapmamalısınız. Son olarak, çatal-bıçak sepetini de doğru doldurmalı, su püskürten pervanenin dönüşünü engelleyecek şekilde uzun mutfak eşyalarınızı koymamalısınız. Uzun bıçak veya yemek tahtalarını, üst sepete yatay bir şekilde yerleştirebilirsiniz.

Doğru deterjanları kullanın
Piyasada birçok marka ve çeşidi olan bulaşık deterjanlarından hangisinin en iyi temizliği sağladığını görmek için, birkaç seferde farklı ürünleri deneyerek makinenize en uygun deterjanı bulabilirsiniz. Ancak daha da önemlisi, deterjanı kullanma talimatlarını iyi bir şekilde yerine getirmek olmalıdır. Deterjanı kullanırken, paket üzerinde yazan miktarlarda kullanmalı, ne az ne de fazla deterjan koymalısınız. Bu şekilde, bulaşıklarda oluşan lekelenmeleri önleyebilir ve bulaşıklarınızda deterjan kalıntıları olmasını engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda bardaklarınız gibi hassas cam eşyalarınızda da deterjandan kaynaklanan çizilmeleri ve su lekelerini de önlemiş olursunuz. Doğru deterjan kullanırsanız, kirli veya lekeli çıkan bulaşıkları tekrar yıkamak zorunda kalmadan su ve enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

Doğru programı seçin
Eğer az miktarda kirli bulaşığınız varsa ve üstelik ağır kirler yerine az kirli tabak, bardak veya kase gibi cam mutfak eşyalarınızı yerleştirdiyseniz makinenizin kısa programını tercih edebilirsiniz. Tencere, tava gibi ağır yağlı veya kurumuş yemek artıkları olan bulaşıklarınız yoksa, uzun program yerine mini programı seçebilirsiniz. Böylelikle bulaşıklarınız daha kısa süre yıkanarak, daha az zarar görür ve zamandan da tasarruf etmiş olursunuz. Bulaşıkları makinede yıkarken doğru ayarları kullanmak, hem makinenizi uzun ömürlü kullanmanıza yardımcı olur, hem de mutfak eşyalarınızın etkili bir şekilde temizlenmesini sağlar.

Makinenizin içini temiz tutun
Bulaşık makinenizin çalışırken su ve deterjan kullanıyor olması, kendi kendini de temizlediği anlamına gelmeyebilir. Bir süre sonra, makinenizin içinde veya iç kapağında deterjan ve yemek kalıntılarıyla ya da kötü kokularla karşılaşabilirsiniz.

Belirli aralıklarla makinenizin boş yıkama programını kullanarak, kendi kendisini temizlemesini sağlayabilirsiniz.


Kaynak:up lifers
 
Cok doldursam temizlenmeyecek gibi geliyor ama bazen internette oyle fotograflar goruyorum ki bos calistiriyorum diye dusunuyorum.
 
X