Burdur'daki Müzeler

BenSergu

SATRAB
Kayıtlı Üye
3 Mart 2007
1.843
84
Burdur Arkeoloji Müzesi
muze01.jpg

Burdur şehir merkezinde 57binden fazla arkeoolojik ve etnoğrafik eserin sergilendiği müzedir. 1969 yılında ziyarete açılmıştır. Bulguroğlu (Pirkulzade) Mederesesi'nin kütüphane binasında ve bu tarihi bina ile aynı mimari görünümü taşıyan yeni ek binalarda hizmet vermektedir. 2008 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi olmaya adaydır

Müze Binası

Burdur Müzesi'nin çekirdeğini oluşturan eserler, 1956 yılında toplanmaya ve tarihi medresenin kütüphane binasında biriktirilmeye başlamıştı. 1969'da teşhir salonları açılan müze için binanın yetersiz kalması üzerine 1992 yılında yeni gelişim alanları kamulaştırılmıştır ve 2001 yılında başlayan çalışamlarla müzeye ek teşhir salonları, idare binası ve konferans salonları yapılmıştır.
Eserler

Burdur Müzesi'ndeki eserlerin 20 bini arkeoloji, 34 bini Pers, klasik, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait sikke ve 4 bine yakında etnografik eserlerdir. Eserler, Burdur halkının bağışlaması veya ücretle satması sonucu toplanmıştır.

Dionysos heykeli, Burdur Müzesi'nde sergilenen önemli eserlerden birisidir.Antik dönemde Antoninler Çeşmesinin her iki yanında yer alan Dionysos (şarap tanrısı) heykellerinden çeşmenin sol yanında yer alanın Burdur Müzesi'ndeki heykel olduğu sanat tarihçiler ve arkeologlar tarafından kabul edilmiştir. Heykel, Ağlasun ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sagalassos Antik Kenti'nde Prof. Dr. Marc Waelkens’in tarafınan 1989'dan beri sürdürülmekte olan kazı çalışmaları sırasında gün ışığına çıkarıldı. Ağlasun ılçesi Sagalassos antik kentinde Dans Eden Kızlar frizleri, Roma ımparatoru Valerianus’a ait olduğu tahmin edilen Bronz torso (bu torso’nun başının Amerika’da Poul Getty Müzesinde, ayağının Danimarka’da bir koleksiyonerde olduğu tahmin edilmektedir) Burdur Müzesi'nde görülebilecek eserlerdendir.
Karikatür Yarışması

Müzede 1986'dan beryiher yıl Eski Eser-Müze-ınsan ilişkileri konusunda bir karikatür yarışması düzenlenmektedir. Ödül Töreni Müzeler Günü olan 18 Mayıs'ta gerçekleşir.

TAŞODA ETNOGRAFYA MÜZESı
dsc_0012-300x201.jpg


dsc_0005-300x201.jpg


rg.ashx


Burdur Merkez Pazar mahallesindedir. 17. yy dan kalma Osmanlı sivil mimari örneklerinden biridir. Kınalı aşiretinden Emin Bey tarafından yaptırılmıştır. Kültür Bakanlığınca 1978 yılında restorasyon ça.lışmaları başlatılmış ve 1988 yılında da bitirilmiştir. Bina iki katlıdır. Birinci kat taş, ikinci kat kerpiç ve ahşap yapı malzemesi ile inşa edilmiştir.
Özellikle Baş odanın doğu duvarı ve altındaki sivri kemerli iki yanı açık ahır kısmı kesme köfeki taşındandır. Ev, bahçenin batı kısmına yerleştirilmiştir. Birinci kata çıkışı sağlayan merdiven sahanlığının altı, aynı zamanda çeşmedir. Kesme taş bloklardan yapılan bu çeşme, bugün de kullanılmaktadır. Evin zemin katında sivri kemerli ahırdan başka, iki büyük ,bir de küçük oda vardır.

Ahşap korkuluklu merdivenle önce ikinci kattaki sofaya çıkılır. Dikdörtgen biçimdeki sofanın güney ve batı cephesi boyunca odalar sıralanır. Kuzey kısmında ise bir köşkü bulunur. Bu sofa çıtalarla oluşturulmuş kafesler ile dışa kapatılmıştır. Sofanın çatı kısmı ahşap çıtalarla çakma tekniğinde yapılmış olup, çıtalar ve çıtalar arasındaki büyüklü küçüklü üçgenler; mavi, kırmızı ve yeşil renklerle boyanmıştır. Sofanın kuzey kısmında BAŞ ODA yer almaktadır.
 
X