Bursa'da Gezilecek Yerler

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.846
29.683
60
Bursa, doğayla içiçe, huzurlu ve düzenli bir şehir. Her ne kadar düzensiz yapılaşma artmış, her yer inşaat dolmuş olsa da yeşil Bursa’dan günümüze kalan itibarın kalıntıları yok değil.

Bursa’yı “teyzemgiller, amcamgiller, eltimgiller de Bursalı”,” şuraya giderken Bursa’ya da uğradık ama çok kalmadık” statüsünden çıkaracak bir yazı hazırlamak istedim. Tarihin ve doğal güzelliklerin bir arada olduğu Bursa’da gezilecek yerlere hep beraber bakalım.

Damak Çatlatan Bursa Lezzetleri
Bursa’da doğup büyümemden mütevellit, her yerini ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalışıp çoğu gezi blogunda bulunmayan bilgilere yer vermeye çalışacağım. Bursa’da mutlaka gezilmesi gereken yerleri gruplayıp birbirlerine yakın olanları ardarda sıralamaya çalışacağım. “Bursa’da gezilecek yerler rehberi”ni okurken yanınızda bir kağıt kalem olmasını tavsiye ederim.

Muhtemelen en çok Misiköy’ü, Cumalıkızık’ı, Trilye’yi merak ediyorsunuz. Bu seçenekler de listede yer alıyor ancak tam anlamıyla Bursa deneyimi yaşamak için, yazımdaki tüm seçenekleri değerlendirin.

Bursa’ya ulaşım ve Bursa’da konaklama konusuna girmeden önce Bursa’da gezilecek yerler bölümüne. 20 maddelik bir liste hazırladım. İçinde Bursa’da mutlaka gitmeniz gereken tarihi yerlerden, gezilesi köylere, Bursa yakınlarında gidilecek yerlere kadar her seçenek mevcut. Buyrunuz:

1- Heykel – Setbaşı – Altıparmak
heykel-bursada-gezilecek-yerler.jpg

heykel – bursada gezilecek yerler
Bursa’da gezilecek yerleri bu en bilindik üç semtle açmak istedim. Sırasıyla Altıparmak’tan yukarı doğru çıkıp önce Heykel’e, daha sonra Setbaşı‘na ulaşabilirsiniz. Bir zamanların en işlek yerleri, hatta Bursa denince ilk akla gelen bölgeden başlamamak olmazdı.

Altıparmak için Bursa’nın en işlek caddesi diyebiliriz. Eski staddan başlayan ve yukarı Heykel’e kadar uzanan, üzerinde sağlı sollu dükkanların olduğu ve içinden yakın zamanda açılan tramvay geçen cadde Altıparmak. Estetik açıdan, yahut tarihi açıdan bir niteliği yok; ancak şehrin nabzını yoklamak isterseniz, Altıparmak Caddesi’nden geçmenizi öneririm.

Heykel, Bursa’nın hala merkezi sayılıyor. Adını, tam ortasında, Adliye binasının önündeki Atatürk heykelinden alan semt, Bursa’nın en köklü ve en bilindik semti. Yakın zamanda neredeyse tüm iş dünyasının, alışverişin, sosyal hayatın kalbi buradaydı. Ancak sonradan şehir çok merkezli bir şekilde büyüdü.

Ancak, yerel deneyim yaşamak istiyorsanız yine de gidip;

  • Adliye önünde oturmalı,
  • Altgeçitlerdeki çarşılara uğramalı
  • Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nda bir oyun izlenmeli,
  • İnegöl Pasajı’nda şaka oyuncaklarına bakılmalı
  • Sönmez Çarşısı’na uğramalı.
  • Mahfel’de kahve içmeli
Not: İskender iskender diye tutuşan bünyeler için, Ünlü Cadde’de bulunan Büyük İskender’e gitmelerini ve karınlarını doyurmalarını öneririm. Veya aynı şekilde Mavi Dükkan’a da uğrayabilirsiniz.

Setbaşı ise, Heykel’in devamında bulunuyor. Setbaşı aslında eski Bursa’lıların “piyasa” mekanı. Gökdere’nin üzerinden geçen Setbaşı Köprüsü’nün hemen devamında Mahfel çay bahçesi bulunuyor. Burası için hala Bursa’nın en ünlü çay bahçesi diyebiliriz. Tam karşısında ise şehir kütüphanesi bulunuyor. (Biraz aşağıda Irgandı Köprüsü var, ona 7. maddede yer verdim.)

2. Ulucamii – Bursa’da Gezilecek Yerler
ulucamii-bursa-gezilecek-yerler-1.jpg

ulucamii – bursa gezilecek yerler
Türk İslam tarihinin en eski eserlerinden biri olan Ulucamii, Bursa’da gezilecek yerler deyince ilk akla gelen eserlerden. Ulucamii, Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılmıştır. Mimari ihtişamının yanı sıra camiyi önemli kılan pek çok özelliği vardır. Türkiye’deki en büyük namaz kılma alanı kapasitesine sahip olan camii, 20 kubbeden oluşmaktadır.

Caminin doğu cephesinde, Güneş sistemindeki gezegenlerinin yörünge hareketlerinin kabartma fonlara işlendiği alan bulunmaktadır. Bu alan, ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Camii hakkındaki rivayetler ise oldukça merak uyandırıyor. Örneğin, bir rivayete göre, Karagöz, cami yapımını geciktirdiği için Yıldırım Beyazıd tarafından öldürülmüştür. (15. Maddede bu konuya daha ayrıntılı değineceğim.)

Nasıl Gidilir?

Ulucami, Bursa’nın merkezi Heykel’de yer almaktadır.

  • Kent Meydanı‘ndan metroya binip Şehreküstü istasyonunda inerek Kapalıçarşı yönünde 2 dakikalık bir yürüyüş sonunda Ulu Camii’ye ulaşabilirsiniz.
  • Terminal’den 38 numaralı otobüse binip Atatürk Caddesi‘nde inerek Ulu camii’ye ulaşım sağlayabilirsiniz.
3. Kapalı Çarşı
kapalı-çarşı-bursa.jpg

kapalı çarşı – bursa
Bursa Kapalı Çarşısı’nı illa ki birkaç kere duymuşsunuzdur. Osmanlı’nın eski başkenti olması nedeniyle, kapalı çarşısı da hala göz alıcı. Eskiden beri süregelen alışveriş kültürü ve esnaf dayanışması yerini Avm’lere bıraksa da kapalı çarşıda bu sıcak ve samimi ortam halen devam ediyor.

Kapalı Çarşı; Uzun Çarşı, Aktarlar, Yorgancılar, Sipahiler, Sahaflar, Gelincik, Karacabey ve Eski Bakırcılar çarşılarıyla pek çok alışveriş imkanı sunuyor. Kuyumcuların ağırlıkta olduğu çarşıda, gönül rahatlığıyla altın alıp döviz bozdurabilirsiniz. Tam da ceplerinizi doldurmuşken Kuyumcular Çarşı’sında Bursa’ya özgü olan cantık (yuvarlak kıymalı pide) deneyip kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın.

* Ayrıca; ayakkabı ,şeker, tekstil ürünleri, havlu, elbise ve bıçak satan dükkanları da gezmezseniz, Kapalı Çarşı’nın ve tarihin hakkını vermemiş olursunuz.

Hanlar – Kozahan & İpek Han
bursa-kozahan.jpg

bursa kozahan
Hanları, Kapalı Çarşı’nın yanında Bursa’da gezilecek yerler listesine almamak olmazdı. Heykel’e “çıktığınızda” ve Kapalı Çarşı’ya uğradığınızda hanlara da mutlaka gidin. Bunların arasında en popüler ve bilindik olanı Kozahan. Burada mutlaka közde pişirilen türk kahvesinden için ve handaki ipek ürünler satan dükkanları gezin. İngiltere Kraliçesinin neden bu handan ipek şal aldığını anlayacaksınız.

Bunun dışında bizim en sevdiklerimizden biri İpek Han. Burası Kozahan’a pek yakın ancak daha sakin ve huzurlu bir yer. Keza türk kahvelerindeki köpüğü, garanti veriyoruz başka hiçbir yerde görmemişsinizdir. (Papağanlarla sohbet etmeyi unutmayın.)

Ulaşım

Kapalı Çarşı, Bursa’nın kalbi olan Heykel semtindedir. Heykel’e ulaşım metro,dolmuş ve otobüslerle oldukça kolay bir şekilde sağlanmaktadır.

Not: Bursa Kapalı Çarşı çalışma saatleri 08:30-19:00 arasındadır. Çarşı Pazar günleri kapalıdır.

4. Yeşil Camii – Bursa’da Gezilecek Yerler
yesil-turbe-Bursa-gezilecek-yerler.jpg

yesil turbe – Bursa gezilecek yerler
Bursa’da gezilecek yerler denilince ilk akla gelen mimari yapılardan biri de Yeşil Cami ve Yeşil Türbe’dir. Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan camiyi şehrin çoğu yerinden görebilirsiniz. Yeşil Camii; sekiz köşeli karakteristik yapısı, çini işlemeli duvarları, mermer çerçeveleri ve turkuaz işlemeleri ile döneminin mimarisini yansıtan muhteşem bir sanat eseridir.

* Özellikle Osmanlı mimarisine ve İznik çiniciliğine ve sır tekniğine meraklı iseniz mutlaka Yeşil Camii’yi ziyaret etmelisiniz.

Yeşil Camii’nin karşısında bulunan Yeşil Türbe’nin içerisinde ise Sultan Mehmet Çelebi’nin, oğullarının ve kızları Ayşe Hatun ve Selçuk Hatun’un kabartmalı sandukaları yer almaktadır.

Nasıl Gidilir?

Yeşil Cami, Setbaşı Yıldırım’da bulunmaktadır. Türbeye birkaç şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Terminal’den Bursa belediyesi BURULAŞ’a ait 99 numaralı otobüsle Yeşil Türbe’nin önünde inebilirsiniz. Ulu Cami’nin de bulunduğu Atatürk Caddesi’nden Siteler yönüne doğru yürüyerek 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Eğer Mudanya’ya feribot ile geldiyseniz F3 numaralı otobüs ile Yeşil Türbe’ye gidebilirsiniz.

5. Kaplıcalar – Bursa’da Gezilecek Yerler
Bursa, kaplıcaları, termal havuzları ve hamamlarıyla Türkiye’nin, hatta Dünya’nın en önde gelen şehirlerindendir. Özellikle Çekirge ve Bademli Bahçe bölgesinde bulunan şifalı sular en bilindikleri olsa da Mustafakemalpaşa, Orhangazi, İnegöl ilçelerinin şifalı suları da oldukça ünlüdür.

Bursa’da bulunan en eski hamam 1394 yılında yapılan Eski Kaplıcadır. Bursa’da gezilecek yerlere hamamları, kaplıcaları, termal suları en üst sıralardan aldık. Fırsatınız olursa mutlaka gidin, olmazsa da önünde fotoğraf çektirirsiniz En bilinen kaplıcaları aşağıda sıraladım.

  • Karamustafa Ilıcası (Çekirge – Yeni Kaplıca Cad.)
  • Eski Kaplıca (Kükürtlü Mah. Eski Kaplıca Sok.)
  • Kaynarca Hamamı (Çekirge -Yeni Kaplıca Cad. No:6)
  • Bonus : Kervansaray Hamamı (Çekirge Meydanda)
6. Tophane – Bursa’da Gezilecek Yerler
Tophane-Bursa-Gezilecek-yerler.jpg

Tophane – Bursa Gezilecek yerler
Kuşbakışı Bursa manzarası izlemek isterseniz, şehrin merkezinde bulunan Tophane bunun için biçilmiş kaftan Tophane, içinde, yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan Tophane Saat Kulesi’ni, Osman Gazi Türbesi’ni ve Orhan Gazi Türbesi’ni barındıran tarih bakımından zengin bir bölge. Dini yapılara meraklıysanız eğer görmenizde fayda var.

Bursa Tophane Parkı’nın çevresinde bulunan kafe ve restaurantlarda manzaraya karşı çayınızı yudumlayıp soluklanabilirsiniz. Bursa’da gezilecek yerler arasında en iyi manzaraya sahip olanlardan.

Nasıl Gidilir?

Şehir merkezinde bulunan Tophane, Balibey Han’a 5 dakika ,Bursa Ulu Cami’ye 10 dakika yürüme mesafesindedir.(Bursa merkez’e yakın yerlerdeyseniz ulaşımı bu şekilde sağlayabilirsiniz.) Metro -2 hattı ile ve 3/C, 48/A , 5/A, 9/M otobüs hatları da Tophane yakınlarından geçmektedir.

7. Irgandı Köprüsü
ırgandı-köprüsü-bursa-gezilecek-yerler.jpg

ırgandı köprüsü – bursa gezilecek yerler
Irgandı Köprüsü, Bursa’nın Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini birbirine bağlayan ve Gökdere üzerinde bulunan bir yapıdır. Irgandı Köprüsü’nün en önemli özelliklerinden biri dünya üzerinde yer alan dört arastalı köprüden biri olmasıdır. Bu özelliği ile, Floransa’daki Ponte Vecchio, Venedik’teki Ponte Rialto ve Bulgaristan’daki Osmanlı köprülerine benzemektedir.

Dünya üzerinde az görülen bu yapı pek çok turistin ilgisini çekmektedir. Köprü üzerinde; metal işletme sanatı,ebru,gümüş, çini, ahşap oymacılığı, minyatür dükkanları ve Bursa’nın yöresel yemeklerini tadabileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Ayrıca bu dükkanlarda Bursa ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz kitaplar bulmanız da mümkündür.

Nasıl Gidilir?

Metro -1 ve Metro-2 hattı Irgandı köprüsünün yakınında geçmektedir.

Ayrıca ; Otobüs – 22/C, Otobüs – 35/C, Otobüs – 48, Otobüs – 8/L, Otobüs – 9/D, Otobüs – 9/M

ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

8. Trilye & Kumyaka
trilye-bursada-gezilecek-en-iyi-bölgeler.jpg

trilye – bursada gezilecek en iyi bölgeler
Trilye, Bursa’da gezilecek yerler arasında en çok kulağınıza gelen sahil kasabasıdır. Zeytiniyle ve güzelliğiyle nam salmış bu köyün adı Bizans dönemindeki isminden yani “Triglia” dan gelir. Muhtemelen Trilye’nin ismini, TV dizilerinden, reklam setlerinden, filmlerden duydunuz. Gelin bir de benden duyun.

Mudanya’dan çıktınız yola, 7 km sonra(yaklaşık 15 dk), ilk olarak Kumyaka Köyü’nü göreceksiniz sahil tarafında. Kumyaka (Sigi de denir) Trilye kadar popüler ve kalabalık olmayan, sakin, tatlı bir sahil köyüdür. Köyün girişinde Kadınlar Derneği bulunuyor. Burada, mantı, çiğbörek gibi yemekler yiyebilir, sonrasında köyün içinde kısa bir yürüyüş yaparak sahile doğru devam edebilirsiniz. Sahilde, ördekler ve yazın limandan denize atlayan çocuklar eşliğinde birer türk kahvesi içmenizi tavsiye ederim.

trilye-kumyaka.jpg

trilye- kumyaka
Kumyaka’da mola verdikten sonra Trilye’ye devam. Mudanya’dan toplam 11 km uzaklıkta yer alan bu kasaba, bahar ve yaz aylarında, özellikle tatil zamanı kalabalık oluyor. Normalde, elinizi kolunuzu sallayıp sahilde arabanıza park yeri bulmanız kolay ancak yaz aylarında göstermelik de olsa bir ücret isteniyor.

Kasabanın girişinde , zeytin, zeytinyağı, sabun, kolonya ve hediyelik eşya satan dükkanlar mevcut. Ayrıca, balıkçısı, manavı, kahvehaneleri de bu giriş yolunda bulunuyor. Sahil şeridinin büyük bir kısmını restoranlar, kalanını ise birkaç küçük otel işgal etmiş durumda. Ancak biraz daha ilerleyince taşlı sahile ulaşıyorsunuz.

Trilye’de Gezilecek Yerler;

Trilye’nin sokaklarını, hala ayakta kalabilen Rum yapılarını, küçük kutu evleri gezidkten sonra mutlaka Taş Mektep’e uğrayın, Kemerli Kilise’yi görün ve Çamlı Kahve’de bir çay için.

Ulaşım:

Kumyaka ve Trilye için, Burgaz ve Mudanya’dan kalkan midibüsleri kullanabilirsiniz. Özel aracınızla geliyorsanız da Mudanya’dan , denizi sağınıza alarak sahil şeridinden devam edin. 15-20 dakika içinde oradasınız.

9. Misiköy – Bursa’da Gezilecek Yerler
bursa-misi-köy.jpg

bursa misi köy
İlk adının ‘Mysia‘ olduğu söylenen Misi Köyü renkli mimarisi ile görülmeye değer bir yer. Misiköyü, 1989 yılında sit alanı olarak kabul edilmiştir ve Anadolu Efes’in ‘gelecek turizmde‘ projesiyle önemi giderek artmaktadır.

Yöresel kıyafetlerin ve köye özgü hediyelik eşyaların bulunduğu Etnografya Müzesi’ni görmenizi tavsiye ederim. Bu müzenin içinde küçük bir Karagöz perdesi de yer alıyor. Köydeki en heyecan verici ve örnek oluşturan yerlerden birisi de ‘ ‘Çocuk Kütüphanesi’’. Kütüphane içindeki kalabalık sevindirici. Özellikle çocuklarınızla buraya gelip karşılıklı kitap okumanın keyfini çıkarın derim.

Misi sokaklarında bolca yürüyüş yapabilir ve Osmanlı izlerini taşıyan renkli evleri fotoğraflayabilirsiniz. Gitmişken, Misi şarabı, cızbız köfte, Misi Köyü’ne özgü pekmez ve koza tatlısını (Koza Evi Restaurantı’nda bulabilirsiniz.) tatmadan dönmeyin.

Nasıl Gidilir?

Otobüs ile: Eğer köye otobüs ile gidecekseniz önce Bursa otobüsleriyle otogardan Heykel’e gelip buradan da Acemler Bursaray durağından Timurtaş Paşa-Misi Köyü güzergahında giderek B/20 numaralı belediye otobüsleriyle köye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Araba ile: Orhaneli kavşağından sola dönüp Doğancı Barajı istikametinde ilerleyip yaklaşık 7 km. gittikten sonra köye ulaşabilirsiniz.

10. Cumalıkızık – Bursa’da Gezilecek Yerler
cumalikizik-bursada-gezilecek-yerler.jpg

cumalikizik – bursada gezilecek yerler
Uludağ’ın eteklerine kurulmuş Osmanlı mimarisini barındıran Cumalıkızık, Bursa’nın en güzel ve en turistik Türk köyüdür. Köyün hemen girişinde’Anıtlar Çınarı’ sizi karşılar. Bu çınarın gölgesinde soluklanıp gezinize başlayabilirsiniz. Tarihte kısa bir yolculuğa çıkmak isterseniz, tarihi dokusunu kaybetmeyen cumbalı yüzyıllık köy evlerini kesinlikle dolaşmalısınız.

Fotağrafçılıkla ilgileniyorsanız, Cumalıkızık köyü size tüm fotojenikliğini sunacaktır. Daracık sokaklarda, köy kahvelerinin arasında ve çınar ağaçlarının gölgesinde yürümenin gezinizi daha renkli hale getireceği kesin! Evlerin arasındaki minik sokaklarda bulunan köy pazarı ve küçük tezgahlardan yöreye ait şallar, patikler ve takılar alabilirsiniz.

* Bu kadar yürüyüşten sonra köylü kadınların ellerinden çıkan gözlemeleri hak ettiniz. Ayrıca yöresel tatlar deneyebileceğiniz köy kahvaltılarını da tavsiye ederim.

Ulaşım

Araçla Ulaşım:

Yenikapı – Bursa (Mudanya) hattı (yolculuk süresi 1 saat 35 dakika)

Yenikapı – Yalova (yolculuk süresi 1 saat 15 dakika)

Pendik – Yalova hattı (yolculuk süresi 45 dakika)

Otobüs: 22 nolu otobüs Cumalıkızık yakınlarından geçmektedir.

11. Kültürpark
Bursa Kültürpark, şehrin ilk büyük yeşil alanıdır. Park, Reşat Oyal tarafından yaptırılmıştır ve şehre yaptığı hizmetlerden dolayı Kültürpark’ın adı ‘Reşat Oyal Kültürparkı’ olarak anılmaktadır.

Kültürpark’ta pek çok aktivite yapabilirsiniz. Parkın içinde yer alan gölde sandal ile gezmek keyifli bir deneyim olacaktır. Park alanında çok değişik türde ağaç,sarmaşık ve çalı türü bulunmaktadır. Buralarda yürüyüş yapabilir, lokantalarda karnınızı doyurabilir ve çay bahçelerinde kısa molalar verebilirsiniz.

Ayrıca Bursa Arkeoloji Müzesi, Lunapark ve açık hava tiyatrosu da Kültürpark’ın içinde yer almaktadır. Geziniz 1 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasına denk geliyorsa, tüm müzik dallarının ve sahne sanatlarının yer aldığı etkinliklerin olduğu Uluslararası Bursa Müzik Festivali’ni kaçırmayın derim.

Nasıl Gidilir?

1 numaralı metro hattı ve 101, 14/F, 14/L-2, 6/E otobüslerini kullanarak Kültürpark’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

12. Uludağ – Bursa’da Gezilecek Yerler
Dağ yolundaki nefes kesici manzara, sonrasında milli parka giriş, temiz havanın başınızı döndürmesi ve zirveye yolculuk… Tüm bunları henüz Uludağ’a ulaşmadan deneyimlememiz Bursa’da mutlaka gezilmesi gereken yerler listesine Uludağ’ı katmama yetti.

Eğer kış sporlarıyla, doğa yürüyüşüyle, kamp yapmayla ilgileniyorsanız Uludağ çok yerinde bir tercih. Her mevsimi ayrı güzel olan Uludağ’a, sırf teleferik ve telesiyeje binmek, zirvedeki gölleri ziyaret etmek, sucuk ekmek yemek, sahlep içmek, enerjisi yüksek kış atmosferini deneyimlemek için bile gidilir.

Uludağ buzul göllerini kısaca gösteren şu videoyu aşağıya bırakayım belki göz atmak istersiniz;



Nasıl Gidilir?

Uludağ’a ulaşmanın 2 yolu var:

  • Özel aracınızla gitmek.
Kışın yollar buzlu olabiliyor. Mutlaka yanınızda kar lastiği ve zincir bulundurun. Ayrıca Milli Park’a girerken 10 TL’lik ücret ödüyorsunuz, aklınızda bulunsun.

  • Teleferikle çıkmak
Teleferikle Uludağ’a çıkmak bir Bursa geleneğidir. Merkez İstasyon Teferrüç İstasyonu’dur. Sarıalan ve Oteller İstasyonu sırasıyla ulaşabileceğiniz noktalardır. Yolculuk, toplam 25 dk civarı sürer. (Buradan da kontrol edebilirsiniz)

Çalışma Saatleri: 10.00-18.00

Teleferik ücreti , tek yön: 30 TL gidiş – dönüş : 38 TL
filgezi.com
 
X