merhaba:) böyle yazilar insanin icini rahatlatiyor. iki hafta kaldi benim ameliyatima. cok morluk ve sislik olur diye korkuyorm ve tabi ki kötü bi sonuctan. acikcasi ameliyattan korkmuyorm pek ilk olmasina ragmen amaa iste sonrasi. kisiden kisiye degisiyor bide bazilari agrisiz morluk olmadan geciriyor digerleri farkli fln. morluk ve sisliklere karsi ne yapilabilir arnica jel haric?
merhaba, rica ederim ne demek :) ameliyattan önce o kadar korkmuştum ki her söylenene inandığım için. Ancak sonrasında korkumu yenip sadece iyileşmeye odaklandım. Yapılabilcekleri hemen söylüyorum o vakit:)
Öncelikle doktorunuzu çok iyi seçmeniz gerekiyor ve ameliyat süresini öğrenin mutlaka. Benim ameliyatımda çok işlem vardı ancak doktorum 45dk içerisinde el pratikliği sayesinde her şeyi halletti. Ameliyat süresi ne kadar uzarsa ameliyat sonrası o kadar zor oluyor.
Diğer önemli unsur KORKMAYIN! :) moral çok çok önemli. Ameliyattan çıktığımdan beri kendimi hep motive ettim "şu an ağlamak üzereyim o yüzden sızlıyor burnum" diye. Gerçekten de büyük ağrılar olmuyor aksine ufak sızlamalar oluyor tıpkı ağlamadan önce burnunuzun direği sızlar ya işte tam da o şekilde :)
Sigara kullanıyorsanız bırakmanızı öneririm çünkü ödemin iyileşmesini geçiktiriyor. Ameliyat sonrası "BUZ" çok önemli. İlk gece neredeyse hiç uyumadım, doktorumun önerdiği şekilde 20dk buz+10dk uygulaması yaptım.
Diğer bir önemli unsur da gıdalar. Yemekten hiç vazgeçmedim, çok sert olmayacak besin değeri yüksek gıdaları tüketmeye özen gösterdim. Vitaminler, mineraller, protein vb vucudumuzun ihtiyacı olan her şey bu iyileşme sürecinde çok daha gerekli :)
Bol bol dinlenin, ben kendimi iyi hissettiğim halde dinlenmeye de özen gösterdim. Oturur pozisyonda ya da başınızın altında 2-3 yastık olacak şekilde (yani başınız kalp hizasının üstünde olmalı) dinlenirseniz, ameliyat sonrası oluşan ödemler yüzünüzde birikmez, yer çekimine yenik düşerek hızla dağılır :) Kendinizi çok yormayan ufak yürüyüşler de yapabilirsiniz ama yanınızda mutlaka birileri olsun.
Tamponlarım çıkana kadar bu şekilde haraket ettim. Buz uygulaması+doktorumun el pratikliği+moral sayesinde bende neredeyse hiç morluk ve şişme olmadı. Sadece sağ gözümün burnumla birleştiği yerde ufacık bir morluk ve burnumda hafif ödem oluşmuştu.
Umarım tavsiyelerim sizde de işe yarar ancak dediğim gibi söylediklerimi uygularken muhakkak doktorunuzun da görüşünü alınız.
Şimdiden geçmiş olsun :)