Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.957
605.003
43
burun-kanamasi-nasil-durdurulur.jpg



Burun kanaması toplumda en çok karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Çoğu zaman önemsiz sebeplere dayanan burun kanaması eğer kişinin sık karşılaştığı bir sorunsa sıkıntı yaratabilir. Çoğumuz durduk yere aniden burnu kanayan bir yakınımızı ya da bir arkadaşımızı muhakkak görmüşüzdür. Böyle durumlarda insan ne yapacağını şaşırarak eli ayağı dolaşır. Nasıl yardımcı olacağını bilemez. Oysa burun kanamasını durdurmanın çok kolay yöntemleri vardır.

Burun Kanamasının Sebepleri


Toplumda %10 civarında rastlanan burun kanamaları çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Burnun ön ve arka kısmından kaynaklanan kanamalardan ön kanamalar daha çok çocuklarda ve gençlerde görülürken, burnun arka bölümünde meydana gelen kanamalar ise ilerleyen yaşlarda görülmektedir. Burun kanamalarının yaklaşık olarak %95’i ön burun kanamalarıdır. Burunda meydana gelen kanamanın ağızdan gelmesi ise bu kanamanın burnun arka bölümünde meydana geldiğinin bir göstergesidir ve bu tip kanamalarda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Burnun içerisini saran mukoza tabakası kan damarları açısından çok zengindir. Özellikle burnun 1 cm kadar içerisinden başlayan bu damar yoğunluğu, bu bölgelerde yaşanan zedelenmeler sonucunda kanamalara sebep olmaktadır. Özellikle küçük çocukların burunlarını karıştırmaları bu bölgelerde tahribata sebep olup burun kanamasına yol açabilmektedir. Ayrıca güneş ışınlarına çok uzun süre maruz kalındığında da genişleyen kılcal damarlar çatlayarak kanamalara sebep olabilmektedir. Ön burun kanamalarının diğer sebepleri arasında kazalar, sinüzit, soğuk ve kuru hava, kemik kıkırdak eğriliği, sürekli olarak burun spreyi kullanımı ve allerjik rinit gibi sebepler gösterilebilir. İlerleyen yaşlarda görülen burun kanamalarının sebepleri ise daha çok yüksek tansiyona ve kan sulandırıcı ilaçların kullanımına bağlı olarak görülebilmektedir.
Kanayan burun çoğu zaman tehlikeli olmamasına rağmen kişinin hareketini engellediğinden dolayı kısa süre içerisinde durdurulmalıdır.


165867.jpg


Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun kanamasında öncelikle hasta oturtulmalı ve burnu koklama pozisyonunda olacak şekilde hastanın baş pozisyonu ayarlanmalıdır. Bu pozisyonda hastanın başı ne çok yukarıda ne de çok aşağıda olmamalıdır.

Oturtulan hastanın burun kemiğinin bittiği yerdeki etli kısma baş ve işaret parmağı ile baskı uygulanarak bu bölgede pıhtılaşma oluşması sağlanmalıdır. Bu baskı ile kanamanın durması yaklaşık olarak 6-10 dakika kadar sürebilir. Ancak 10 dakikadan sonra kanama hala durmamışsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Dokudaki ödemi önlemesinin yanında damarları büzerek kanamayı azaltması için mümkünse burun kemerine buz uygulaması yapılmalıdır.

Eğer hastanın burun kanaması yüksek tansiyondan meydana geliyor ve hasta bunu beyan ediyorsa burun kanaması durdurulmaya çalışılmamalıdır. Kanamayı durdurmak yerine burun çıkışına gazlı bez koyularak akan kanın etrafa yayılması engellenmeli ve ambulans çağrılmalıdır. Yüksek tansiyon sebebiyle meydana gelen kanama tansiyonun düşmesine sebep olacaktır. Durdurulmaya zorlanan kanama ise daha önemli damarlarda çatlamaya ve iç kanamaya sebep olabilir.

Burnu kanayan hasta sümkürtülmemeli, burnunun içine tampon uygulanmamalı, başı geriye doğru atılmamalı ve saçları çekilmemelidir. Bu gibi durumların kanamayı durdurmaya etkisi olmadığı gibi hastanın daha çok zarar görmesine de neden olabilirler.

Kaynak:Estanbul​
 
X