Ben doktoruma burnum şuna benzesin, şurası şöyle olsun böyle olsun demedim. Hiçbir konuda onu yönlendirmedim. Sonuçtan da çok memnunum. Şu açıdan düşünmeli bir de. Doktorun elinden yüzlerce belki binlerce burun geçti ama sizin ilk (bilemediniz 2. veya 3.) ameliyatınız... Size yakışacak burun hakkında kim daha doğru söz söyler acaba?
Benim ilk muayenemde doktorumla aramda geçen diyalog aynen şöyleydi.
Doktorum "Ne zamandan beni burnunun görüntüsünden hoşnut değilsin?" diye sordu. Epey düşündükten sonra "Sanırım fotoğraf makinası aldığımdan beri, yani üniversite birinci sınıftan beri" diye cevap verdim. Doktorum burnumu inceledikten sonra "Peki, şimdi burun kemerini alacağım, burun ucu mesafesini biraz uzatmak için ucuna kıkırdak ekleyeceğim ve ucunu biraz kaldıracağım... Ameliyatı açık teknikle yapacağım." dedi. Ben de "Peki" dedim. Açık teknik istemiyordum mesela dikişti, dikiş iziydi uğraşmak istemiyordum. Ama içimden dedim "Açık yapacağım diyorsa bir bildiği vardır, belki öyle daha rahat çalışmaya uygundur benim burnum ve burnumda yapacakları..." diye... Nitekim hiçbir şekilde yönlendirmedim...
Tek kelime etmedim şöyle olsun böyle olsun diye, sorularım varsa sordum cevaplarımı aldım rahatladım. Sonuçtan da çok memnun kaldım. Doktorum ameliyattan çıktığında çok neşeliydi hatta "Tam hayal ettiğim gibi oldu! Çok güzel oldu" deyip duruyoru, çatlıyordum meraktan, 3 ay bitti, şimdi diyorum ki iyiki bu kararı doktoruma bırakmışım, yüz orantılarıma (kaş, elmacık kemiği, dudak, yanak vs.) en uygun ve doğal burunu yapmış...
Şahsen ben bilgisayarda yapılan tasarımların da hastaların gönlü olsun diye yapıldığını düşünüyorum. Çünkü (bunu bir hemşire olarak söylüyorum) bir hastanın burnu ameliyat masasına yattığında sürpriz yapabiliyor bazen. Paketi açıp içindekini görmeden bilgisayarda pixel'ler üzerinde oynama yapmak çok kolay. Ama bir o kadar birbirlerine uzak kavramlar. Bir de eğer tasarıma benzemezse hastada ayrı bir hayal kırıklığı... Doktor işini iyi yapmış olsa bile doktora karşı gereksiz bir güvensizlik, ikinci ameliyatı düşünmeler...
Arkadaşlar bu işi, işin üstatlarına bırakın, onlar sizin için ideal burnu akıllarında tasarlasınlar bilgisayar ekranında değil...