Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Benim yasadigim yerde her kontrolde bu tarz testler yapiliyor galiba. Siradaki kontrolumuz iste agustosta konusma durumlarina bakilacak. Ondan 6 ay sonra siradaki kontrol olacak onda da baktim kagitlar falan var. Galiba sesler falan dinlettirilip neye ait oldugunu falan gostermeleri isteniyor. tam olarak bilemiyorum.Cok dilli yasayan cocuklarda konusma geriligi normal diye biliyorum ben ama cozduklerinde de kolay adapte olup hizla ilerliyorlar.
Tr'de de 6 aya kadar her ay, 1 yasa kadar 2 ayda bir, 1-2 yas arasi 3 ayda bir, sonra yildabir kontrol oneriliyor. Benimkilerde boyle oldu en azindan, üniversite hastanesinde takipliler.
Dediginiz testleri bizde bir gelisim problemi dusunuldugunde yapıyorlar yalniz, her kontrolde teste girmiyor cocuklar.
Benim buyuk kiz o teste 4 kez girdi, hatta gecenler baska bir teste daha girdi ama bunlar benim pimpirikliligimden kaynaklaniyor, bir sorun gordugumde doktorumuzla mutlaka paylaşılıyorumki erkenden cozelim diye.
Bir oyun grubuna mi goturseniz. Cocuklar kendi aralarinda daha kolay anlasip bir takim seyleri yapiyorlar.Evet kafa burun ağız gosteriyo merdiven cikiyor parmagiyla isaret ediyor yüzümüze bakiyor anne diyor ama bilinçli degil ablasi bikere anne demisti onu taklit etti meme diyor okadar çok umursamaz bazen seslenince bakmiyor dediklerimizi bazen yapiyor bazen yapmiyor inat biraz
Ya gec konusma olayi bizde su sekilde oluyor. Normalde 24 aylik iken 2li cumleler kurabilmeleri bekleniyor ya, biz de daha o yok ya da iste mesela toplamda 20 kelime soylemeleri bekleniyor, benim durumumda o 20 kelime var ama 3 farkli dile bolunmus sekilde var. Bakalim ne olacak gorecegiz. Cok endiselenmiyorum acikcasi. Doktorumuzda biraz gec olabilir endiselenmeyin dedi ama 6 ay sonra tekrar gelin bakalim dedi.Benim çocuklar da 3 farklı dile maruz kaldı. Biri 2, diğeri 2,5 yaşındayken oyun grubuna başlamışlardı. Evde farklı okulda farklı dile hemen adapte oluyorlar. Yurt dışında yok artık tek dil konuşma. Her taraf göçmen dolu. Şehirde 1 saat otobüsle dolanınca kaç lisana denk geliyorsun. 5 kişilik arkadaş grubumda anne baba tarafı toplam 7 dil konuşuluyordu hiç birinin çocuğunda geç konuşma görmedim. 3 çocuğu anne karnından beri biliyorum. Hangi dilde sorsan o dilde cevap veriyor çocuk. Bir tek bizde var bu iki dil olunca geç konuşur olayı galiba. 15 senedir bir kaç ülkede yaşadım 1 dil konuşulan eve aileye hiç denk gelmedim.
İki kızımda 2 yaşından sonra konuştu. Yani kelime eveleyip geveliyorlardı ama anlamlı 2-3 kelime 2 yaşından sonra başladı. Ver ver diyip atıyorum bardağı gösterirken, 26 aylıkken bardağı ver demeye başladılar. Bir kaç ay sonra da bana bardağı ver e dönüştü. Panik olmayın konuşurlar hatta aynı anda maruz kaldıkları lisanı da konuşacaklar.
Gelişimsel pediatriye götürün ama hemen her hareketten şüphe etmeyin.Okadar moralim bozukki randevumuza da çok var daha ozaman kadar perişan olucam evet bı faydasi yok sonucta bişey varsa vardir ama elimde degil bizde ekrani tamamen kaldırdık ama o birkaç hareketi yapinca hepten kahroluyorum heh diyorum kesin otizm şimdi her hareketi batiyor tabii![]()
Çok sağolunGelişimsel pediatriye götürün ama hemen her hareketten şüphe etmeyin.
Dediğim gibi ekrana çok maruz kaldıysa da oluyor bu ve ekran kesilince bir kaç ayda düzelme başlıyor.
Ayrıca henüz çok küçük dönmeyi her çocuk çok sever bunlardan yola çıkıp boşuna stres olmayın sizin bu durumunuz çocuğada yansır.
İsmine tepki veriyor mu?
Bir şeyleri parmak ile işaret ediyor mu? (mesela su istedi parmağı ile gösteriyor mu?)
Siz konuşurken gözünüzün içine bakıyor mu?
Eğer bu saydıklarım mevcutsa çok endişelenmeyin.
Ama ekranı sıfırlayın en az 3 4 ay sıfır ekran olsun.
Rabbim yüreğinize ferahlık versin, umarım güzel haberler alırsınız.
Doktor söyler heralde oyun grubu özel eğitim ne gerekiyosaBir oyun grubuna mi goturseniz. Cocuklar kendi aralarinda daha kolay anlasip bir takim seyleri yapiyorlar.
Şu yazdıklarınizdan yola çıkarak direkt olarak otizm tanısı koymak çok zor. Benim de 23 aylık bir kızım var. Dönem dönem otizm belirtisi diye belirtilen bazı şeyleri yaptı ama bunları neredeyse her çocuk dönemsel olarak yapıyor. Sonrasında hepsini unuttu. Şu bir gerçek ki ekran gerçekten ciddi anlamda çocuğu yavaşlatıyor. Ekran varsa kesinlikle kesin. Her gün yaşıtları ile bir araya gelsin. Evde arka planda radyo açık olsun hep dinlesin. Aynı şekilde siz de konusun bol bol. Gerçekten ben cocugumdaki gelişimi görebiliyorum. Hala aktif birkaç cümle hariç 2li cümlesi yok ama kelimeleri artıyor gün gectikce. Doktor 2 buçuk yaş sonrası eğer aktif ikili cümle olmazsa dil terapisine yönlendiririm demişti.Merhaba arkadaşlar oğlum 18 aylık erken dogdu duzeltilmis 16 aylık konuşmuyor suphelendim araştırdım otizm cikiyor birkaç hareketinden dolayi çok korkuyorum yan bakması başladı surekli degil ama başladı onceden etrafinda donerdi kollarini arkaya atip yürürdu bizde gulerdik oynuyo diye şuan yok .araba koltugunda çok daliyor kafasini nadirde olsa salliyor baş parmakla orta parmak birlesik duruyor ama biseyle ilgilenirse oda yok iletisim iyi aslında komut aliyor ama ince motor gelisimi bence çok iyi degil ekran yok 10 gündür tamamen kestik taklit ediyor anne dedi ama bilinclimi bilmiyorum ablası anne diyince oda dedi kendimi parcaliyorum 10 gündür perişan oldum randevu aldım amaiki hafta var daha başına gelen varmı nolur bı akıl verin bursada yim Dr tavsiyesi de istoyorum
Dikkatini oyuna verince komut almayabilir ismine bakmayabilirEvet komut aliyor çoğunlukla bazende almiyor bebek yani cani isterse ama birkaç hareketi beni düşündürdü