• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Otizmden şüpheleniyorum

• Konu Sahibi Konu Sahibi bet16
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Kapi aç,bunu anneye ver gibi komutları anlıyor mu ? Goz teması en önemlisi. O nasıl? Uyaran eksikligindede oluyor böyle durumlar. En doğrusunu doktor bilir .Bence bi cocuk psikiyatrisine götürün eğer varsa bile inşallah yoktur hemen özel eğitime başlaması çok önemli .Allah korktuklarimizla sinamasin
Evet egitim çok önemliymiş ozellikle erken donemde fakat çocuk doktoru hiç onemsemedi 2 yasindan sonra teşhis koyulur dedi devlet hastaneleri neden böyle anlamıyorum ozeldekilerle ayni okulu okumuyolarmi bazen düşünüyorum neyse ozelden aldım randevu oda 2 hafta sonraya verdi bende artık delirecek gibi oluyorum çok üzülüyorum bidr bazi hareketleri çıktı hepten bunaldım korktum faydasi yok ama elimde degil

Evet egitim çok önemliymiş ozellikle erken donemde fakat çocuk doktoru hiç onemsemedi 2 yasindan sonra teşhis koyulur dedi devlet hastaneleri neden böyle anlamıyorum ozeldekilerle ayni okulu okumuyolarmi bazen düşünüyorum neyse ozelden aldım randevu oda 2 hafta sonraya verdi bende artık delirecek gibi oluyorum çok üzülüyorum bidr bazi hareketleri çıktı hepten bunaldım korktum faydasi yok ama elimde degil
Cocugunuzu kbb ve goz doktoruna goturun ozeldeki randevuyu beklerken, cunku isitme testi ve goz muayenesi isteyecekler hemen.

Çocuk doktoru pek ciddiye almadi anlattiklarimi bakmadi bile çok erken dedi 2 yasimdan sonra belli olur otizm dedi evet konusmasi gerek ama bazen olabilir dedi pek umirsamadi ama biliyorum ki erken teşhis her hastalikta oldugu gibi bundada çok çok onemli onun için ozelden aldım randevuyu oda 2 hafta sonraya verdi
duzeltilmis 16 aylik cocuklarda ortalama 10 kelime soylemeleri gerekiyor. Konusmaktan ziyade 10 adet kelimesi var mi? Vucudunun 3 yerini sorunca gosterebiliyor mu? MEsela agzin nereden, elin nerede gibi. Merdiven inip cikabiliyor mu 3 basamak falan. 2-3 adet kupu ustuste koyabiliyor mu? Yuzunuze bakiyor mu? Iletisim kurmaya cabaliyor mu? Parmagi ile isaret edip isteklerini belirtiyor mu? Bir bunlara baktiniz mi hic. Internette gelisim basamaklari diye aratirsaniz cikabilir. Belirli bir beklentileri oluyor insanlarin cocuklardan. Bir bakin takip edin cocugunuzu. Hemen panik yapmaya gerek yok.

Çocuk doktorundan ziyade gelişimsel pediatriye götürün. İçiniz rahat eder.

duzeltilmis 16 aylik cocuklarda ortalama 10 kelime soylemeleri gerekiyor. Konusmaktan ziyade 10 adet kelimesi var mi? Vucudunun 3 yerini sorunca gosterebiliyor mu? MEsela agzin nereden, elin nerede gibi. Merdiven inip cikabiliyor mu 3 basamak falan. 2-3 adet kupu ustuste koyabiliyor mu? Yuzunuze bakiyor mu? Iletisim kurmaya cabaliyor mu? Parmagi ile isaret edip isteklerini belirtiyor mu? Bir bunlara baktiniz mi hic. Internette gelisim basamaklari diye aratirsaniz cikabilir. Belirli bir beklentileri oluyor insanlarin cocuklardan. Bir bakin takip edin cocugunuzu. Hemen panik yapmaya gerek yok.
Denver testine sokacaklar buyuk ihtimalle, onlarda dediginiz gibi kupleri ust uste dizme, sekil yerlestirme, vucut organlarini tanima, komut alma, goz temasi, sosyallesebilme gibi şeyler bekleyecekler.

Bu annenin yapmasi gereken tv, tablet, telefondan uzak tutup bol bol kitap okumak, parka/oyun grubuna gidip sosyallestirmek, muhtemelen bunlari önerecekler.

Benim buyuk kiz, bulbul gibi şakırken 14 aylikken aniden susmustu, gelisimsele goturmustuk doktor sevkiyle ve hemen denver testi yapip kbb & isitme muayenesi istemislerdi, bir de goz muayenesi.

Denver testine sokacaklar buyuk ihtimalle, onlarda dediginiz gibi kupleri ust uste dizme, sekil yerlestirme, vucut organlarini tanima, komut alma, goz temasi, sosyallesebilme gibi şeyler bekleyecekler.

Bu annenin yapmasi gereken tv, tablet, telefondan uzak tutup bol bol kitap okumak, parka/oyun grubuna gidip sosyallestirmek, muhtemelen bunlari önerecekler.

Benim buyuk kiz, bulbul gibi şakırken 14 aylikken aniden susmustu, gelisimsele goturmustuk doktor sevkiyle ve hemen denver testi yapip kbb & isitme muayenesi istemislerdi, bir de goz muayenesi.
Ben yurt disinda yasiyorum ve burada belirli donemlerde doktor takipleri var . En son biz goturdugumuzde 20-24 aylik arasinda kontrolu vardi ve bu dedigim seylerin hepsini orada yaptirdilar. Bir de 3 parcali puzzle vardi. Bir suru soru sordular bana ve kontorlun sonunda 6 ay sonra tekrar goruselim cunku benle konusmadilar dedi.
Goz kontrolu de yaptilar bir cihaz ile hatta ve kizimda astigmat cikti onun icin de goz doktoruna gonderdiler.
Benimkiler 24 aylik ve hala 2li cumleler yok ortada ama benim durumum biraz karisik. 3 farkli dile maruz kaliyorlar ve hersey birbirine girmis durumda. Yakin zamanda konusacaklarina inaniyorum insallah da ne konusacaklar onu tam kestiremiyorum.

Ben yurt disinda yasiyorum ve burada belirli donemlerde doktor takipleri var . En son biz goturdugumuzde 20-24 aylik arasinda kontrolu vardi ve bu dedigim seylerin hepsini orada yaptirdilar. Bir de 3 parcali puzzle vardi. Bir suru soru sordular bana ve kontorlun sonunda 6 ay sonra tekrar goruselim cunku benle konusmadilar dedi.
Goz kontrolu de yaptilar bir cihaz ile hatta ve kizimda astigmat cikti onun icin de goz doktoruna gonderdiler.
Benimkiler 24 aylik ve hala 2li cumleler yok ortada ama benim durumum biraz karisik. 3 farkli dile maruz kaliyorlar ve hersey birbirine girmis durumda. Yakin zamanda konusacaklarina inaniyorum insallah da ne konusacaklar onu tam kestiremiyorum.
Cok dilli yasayan cocuklarda konusma geriligi normal diye biliyorum ben ama cozduklerinde de kolay adapte olup hizla ilerliyorlar.

Tr'de de 6 aya kadar her ay, 1 yasa kadar 2 ayda bir, 1-2 yas arasi 3 ayda bir, sonra yildabir kontrol oneriliyor. Benimkilerde boyle oldu en azindan, üniversite hastanesinde takipliler.

Dediginiz testleri bizde bir gelisim problemi dusunuldugunde yapıyorlar yalniz, her kontrolde teste girmiyor cocuklar.

Benim buyuk kiz o teste 4 kez girdi, hatta gecenler baska bir teste daha girdi ama bunlar benim pimpirikliligimden kaynaklaniyor, bir sorun gordugumde doktorumuzla mutlaka paylaşılıyorumki erkenden cozelim diye.

Merhaba arkadaşlar oğlum 18 aylık erken dogdu duzeltilmis 16 aylık konuşmuyor suphelendim araştırdım otizm cikiyor birkaç hareketinden dolayi çok korkuyorum yan bakması başladı surekli degil ama başladı onceden etrafinda donerdi kollarini arkaya atip yürürdu bizde gulerdik oynuyo diye şuan yok .araba koltugunda çok daliyor kafasini nadirde olsa salliyor baş parmakla orta parmak birlesik duruyor ama biseyle ilgilenirse oda yok iletisim iyi aslında komut aliyor ama ince motor gelisimi bence çok iyi degil ekran yok 10 gündür tamamen kestik taklit ediyor anne dedi ama bilinclimi bilmiyorum ablası anne diyince oda dedi kendimi parcaliyorum 10 gündür perişan oldum randevu aldım amaiki hafta var daha başına gelen varmı nolur bı akıl verin bursada yim Dr tavsiyesi de istoyorum
Benzer belirtileri benim oğlumda göstermişti, tv, telefon, tablet ne varsa kaldırın.
Biz yaklaşık 5 ay katı ekran orucu yaptık.
Bizde elimize almadık yanındayken, hatta sesli ışıklı oyuncakları bile kaldırdık.
O 5 ayda öyle bir gelişti ki.
Benim çocuğuma yüksek potansiyelli çocuk teşhisi konuldu benzer belirtileri gösterirmiş ve beyin alt yapısı ekrana maruz kaldıkça otizm gibi tepki verirmiş.
Birde bir doktor şöyle demişti bazı çocukların beyinleri ekrana maruz kaldıkça (kısa süreli bile olsa) otizme yatkınlık gösterirmiş.
Sürekli konuşun, çocukların olduğu ortamlara sokun.
Her gün parka götürün ama ekrandan kesinlikle uzak tutun.
Otizm teşhisi için erken 2 yaş öncesi zaten teşhis konulamıyor, şimdiden endişeye kapılmayın.
Zor bir süreç ama dönülmez yol değil bir de 2 yaşından sonra mutlaka kreşe verin günde 2-3 saat bile olsa.

Ama ne yapın ne edin ekrandan uzak tutun, sonra çok yanarsınız.

Benim bir yakınım da prematüre doğum yaptı. 33 haftalık falanken. 2,5 yaşına kadar gelişimsel pediatri takibine gitti. Size öyle bir öneride bulunmadılar mı? Kendi kendinize tanı koymaya çalışıp strese girmeyin.

Benim arkadaşım cocuguda öyle her yere götürdü çok şükür bişey çıkmadı sadece hamilelikde sıkıntı yaşadığından dolayı konuşmuyor eğitime verdi sabırla bekliyor

Benzer belirtileri benim oğlumda göstermişti, tv, telefon, tablet ne varsa kaldırın.
Biz yaklaşık 5 ay katı ekran orucu yaptık.
Bizde elimize almadık yanındayken, hatta sesli ışıklı oyuncakları bile kaldırdık.
O 5 ayda öyle bir gelişti ki.
Benim çocuğuma yüksek potansiyelli çocuk teşhisi konuldu benzer belirtileri gösterirmiş ve beyin alt yapısı ekrana maruz kaldıkça otizm gibi tepki verirmiş.
Birde bir doktor şöyle demişti bazı çocukların beyinleri ekrana maruz kaldıkça (kısa süreli bile olsa) otizme yatkınlık gösterirmiş.
Sürekli konuşun, çocukların olduğu ortamlara sokun.
Her gün parka götürün ama ekrandan kesinlikle uzak tutun.
Otizm teşhisi için erken 2 yaş öncesi zaten teşhis konulamıyor, şimdiden endişeye kapılmayın.
Zor bir süreç ama dönülmez yol değil bir de 2 yaşından sonra mutlaka kreşe verin günde 2-3 saat bile olsa.

Ama ne yapın ne edin ekrandan uzak tutun, sonra çok yanarsınız.
Okadar moralim bozukki randevumuza da çok var daha ozaman kadar perişan olucam evet bı faydasi yok sonucta bişey varsa vardir ama elimde degil bizde ekrani tamamen kaldırdık ama o birkaç hareketi yapinca hepten kahroluyorum heh diyorum kesin otizm şimdi her hareketi batiyor tabii 😥😥

Benim bir yakınım da prematüre doğum yaptı. 33 haftalık falanken. 2,5 yaşına kadar gelişimsel pediatri takibine gitti. Size öyle bir öneride bulunmadılar mı? Kendi kendinize tanı koymaya çalışıp strese girmeyin.
Ben sadece çocuk doktoruna gittim ama inanın hiç bisey demedi erken daha dedi sinir oldum bende psikiyatri randevusu aldim ozelden oda 2 hafta sonraya verdi

Evet kafa burun ağız gosteriyo merdiven cikiyor parmagiyla isaret ediyor yüzümüze bakiyor anne diyor ama bilinçli degil ablasi bikere anne demisti onu taklit etti meme diyor okadar çok umursamaz bazen seslenince bakmiyor dediklerimizi bazen yapiyor bazen yapmiyor inat biraz

İyi bir çocuk psikiyatristine götürün içiniz rahat eder..Geç konuşan çocuklar da var..adını söylediğinizde bakıyor mu?göz teması kuruyor mu?sürekli dönüp sallanıyor mu ...v.s Biraz büyüdüğünde sosyal durumunu da inceleyin,diğer insanlarla iletişimine de bakın..1,5 yaş tanı için erken ama ihmal de etmemek gerek..

Benim çocuklar da 3 farklı dile maruz kaldı. Biri 2, diğeri 2,5 yaşındayken oyun grubuna başlamışlardı. Evde farklı okulda farklı dile hemen adapte oluyorlar. Yurt dışında yok artık tek dil konuşma. Her taraf göçmen dolu. Şehirde 1 saat otobüsle dolanınca kaç lisana denk geliyorsun. 5 kişilik arkadaş grubumda anne baba tarafı toplam 7 dil konuşuluyordu hiç birinin çocuğunda geç konuşma görmedim. 3 çocuğu anne karnından beri biliyorum. Hangi dilde sorsan o dilde cevap veriyor çocuk. Bir tek bizde var bu iki dil olunca geç konuşur olayı galiba. 15 senedir bir kaç ülkede yaşadım 1 dil konuşulan eve aileye hiç denk gelmedim.

İki kızımda 2 yaşından sonra konuştu. Yani kelime eveleyip geveliyorlardı ama anlamlı 2-3 kelime 2 yaşından sonra başladı. Ver ver diyip atıyorum bardağı gösterirken, 26 aylıkken bardağı ver demeye başladılar. Bir kaç ay sonra da bana bardağı ver e dönüştü. Panik olmayın konuşurlar hatta aynı anda maruz kaldıkları lisanı da konuşacaklar.

Merhaba arkadaşlar oğlum 18 aylık erken dogdu duzeltilmis 16 aylık konuşmuyor suphelendim araştırdım otizm cikiyor birkaç hareketinden dolayi çok korkuyorum yan bakması başladı surekli degil ama başladı onceden etrafinda donerdi kollarini arkaya atip yürürdu bizde gulerdik oynuyo diye şuan yok .araba koltugunda çok daliyor kafasini nadirde olsa salliyor baş parmakla orta parmak birlesik duruyor ama biseyle ilgilenirse oda yok iletisim iyi aslında komut aliyor ama ince motor gelisimi bence çok iyi degil ekran yok 10 gündür tamamen kestik taklit ediyor anne dedi ama bilinclimi bilmiyorum ablası anne diyince oda dedi kendimi parcaliyorum 10 gündür perişan oldum randevu aldım amaiki hafta var daha başına gelen varmı nolur bı akıl verin bursada yim Dr tavsiyesi de istoyorum
İnternete baktığınızda hepimiz otizmli, şizofren, okb li anksiyeteli ve panik atağız.
Doktor kontrolünü bekleyin.
Ekran bu yaşlarda sıfır olmalı.
Bol bol konuşun, parka çoluk çocuğun yanına çıkartın.

İnternete baktığınızda hepimiz otizmli, şizofren, okb li anksiyeteli ve panik atağız.
Doktor kontrolünü bekleyin.
Ekran bu yaşlarda sıfır olmalı.
Bol bol konuşun, parka çoluk çocuğun yanına çıkartın.
İki haftadir ekran yok öncesinde de sınırlı idi ablalari var surekli oyun oynariz konuşuruz ama işte böyle oldu.internete baka baka zaten çocuğun her hareketini yorumluyorum onu sıktım yani

Benim arkadaşım cocuguda öyle her yere götürdü çok şükür bişey çıkmadı sadece hamilelikde sıkıntı yaşadığından dolayı konuşmuyor eğitime verdi sabırla bekliyor
Okadar korkuyorum ki anlatamam benimde hamileligim sıkıntılıydi erken dogdu zaten 21 gün kuvozde kaldı yavrum çok üzülüyorum çok

Bende aldım göz kulak randevusu bekliyoruz bakalım ama çok üzülüyorum bişey çıkar diye elimde değil

Back
X