Ben öğrenciyim ancak okul zamanıyla birlikte çalışıyorum. Bence tutumlu olmak insanın içinde olması gereken birşey. Kendinize hedefler koyun. Böylece tutumlu olmayı tetikleyebilirsiniz. Ben mesela iphone 4 alacağım dedim kendi kendime, evet az içtim az yedim, malesef tutumlu olmak istiyorsanız zaman zaman lükslerinizde vazgeçeceksiniz, 1 ay kendinizi sıkıyorsanız, 2. ay daha rahat olabilirsiniz, 3. ay yine biraz sıkın gibi. O istediğiniz ayakkabıya gerçekten ihtiyacınız var mı? böyle dusunun. Gerçekten ihtiyacınız yoksa ona vereceğiniz 100 tlyi kenara atın, her ay en az 100 tl atsanız 1.200 eder.
Benim kumbaram var, oraya para atıyorum ve ordan cıkarmıyorum. kısaca kumbara ile yarıs içine girin :) sürekli oraya para koydukça ve koydugunuz paranın yukseldıgını görmeniz hem sizi teşvik hemde mutlu eder. Böylece daha cok biriktirme ihtiyacı duyarsınız. Ben hat safada tutumlu olduğum için ihtiyacım yokken bile yani biriktirmem gereken bir durum yokken bile alışkanlıktan dolayı biriktiriyorum. Şuan staj yapıyorum çalışmıyorum ancak ailem haftada 80 tl veriyorsa, onun 20 tlsi mutlaka kumbaraya gidiyor, ki birde erkek arkadaşım var. Bu arada hiç cimri değilim, ancak o hafta veya o ay para biriktireceğim diyorsam sınırlarımı bilir kendimi sıkarım. Bu iş kendini sıkmadan olmaz..