Çalışmak ya da Çalışmamak; İşte Bütün Mesele...

M

MsscooL

Ziyaretçi
Çalışmak ya da Çalışmamak; İşte Bütün Mesele...
Harika bir bebek dünyaya getirdiniz. Hamilelikte çektiğiniz tüm sıkıntılar geride kaldı. Tüm zamanınızı ona ayırmak, yaptığı her hareketi izlemek istiyorsunuz. Peki ya kariyeriniz? Güçlü ve bağımsız bir kadın olmak için çalışmak zorundasınız. Geleceğinizi riske atamazsınız. Ama bebeğinizin de size ihtiyacı var. Tekrar çalışmaya başlamak için doğru zamanı merak ediyorsanız, işte yanıtları.

Bebeğiniz doğduktan sonra çalışıp çalışmamayı muhtemelen düşünmüşsünüzdür. Annenizden gördüklerinize ve kendinizi anne olarak hayal ederken kafanızda canlandırdıklarınıza göre belli bir fikre sahipsiniz. Nitekim bir çok kadın, bebek sahibi olmadan önce işe tekrar dönüp dönmemek konusunda bir karar vermiş oluyor. Ancak böyle bir seçim yapma lüksünüz var ise, bebeğiniz doğduktan sonra onla birlikte geçireceğiniz birkaç ay içersinde son kararınızı vermeniz daha uygun olacaktır. Bu birkaç ayda bebeğinizi tanıyacak, annelik rolünüzü anlayacak ve “full time anne” olmaktan hoşnut olup olmadığınıza karar vermiş olacaksınız. Daha sonra da karar verme sürecinde şu ipuçlarını uygulamanızı öneriyoruz:

Bir Çizelge Hazırlayın

Karar alma sürecinde bir çizelgeniz olsun ve bir tarafına “işe geri dönmek,” diğer tarafına “evde kalmak” yazın. İki tarafında olumlu olumsuz yönlerini aklınıza geldikçe not edin. Çizelgeniz kolay bulunacak bir yerde olsun ki kolaylıkla ulaşabilesiniz. Böylece elinizde karar vermenizi hızlandıracak yazılı bir belge olmuş olacak.

Diğer Annelerle Konuşun

Diğer annelere de bu artı ve eksi yönleri danışın. Onların fikirlerinden aklınıza yatanları çizelgenize ekleyin. Böylece sadece fikirlerini öğrenmeyecek, kendi hikayelerini de öğrenip ders alabileceksiniz.

Sorular, Sorular...

Kendi artı eksilerinizi hazırlarken kendinize bolca soru sormanız gerekecek. Örneğin:

1) Bebeğimi bir başkasına emanet ettiğimde kendimi nasıl hissedeceğim?

2) Hem iş yaşamında verimli olup hem de iyi bir anne ve eş olmak için yeterli enerjiye sahip miyim?

3) İlk kez bir bebeğe bakmak gibi, hayatta insanın karşısına bir kez çıkabilecek fırsatı tepebilir miyim?

4) Ekonomik durumumuz ne? Gelir elde edememem aileme nasıl bir külfet getirir? Dışarıda çalışmamın maliyeti ve getirisi nelerdir?

5) Hamilelikte ne gibi haklarım var? Bunu patronunuzla mutlaka konuşun ve ücretsiz izninizin süresini öğrenin. Döndüğünüzde aynı pozisyonda başlayıp başlamayacağınızın teminatını alın.

6) Ailem çalışmamı destekliyor mu? Eşinizin bu konudaki görüşlerini alın.

7) Kariyerimi evin içinde mutsuz ve sinirli olacak kadar özler miyim?

8) Evde kalmak kariyerimi ne yönde etkiler? Çocuklarım büyüdüğünde kolayca iş yaşamına dönebilir miyim?

9) İşim ne kadar esnek? Beklenmeyen bir durum olduğunda, iş yerinde beni idare edebilirler mi?

10) Part time çalışıp bir bakıcıyla görev paylaşımı yapmak gibi bir olanağım var mı?

Bir Başka Seçenek

Çok az anne çalışmak konusundaki bu kararı kolaylıkla alabilir. Bu yüzden alternatif ve orta yolcu seçenekler bulunabilir. Yakın bir yerde part time çalışmak ya da teknolojinin olanaklarından yararlanıp daha çok evde çalışabileceğiniz bir iş araştırmak gibi...

Doğrusunu Mu Yapıyorum?

Tercihiniz ne olursa olsun, sizi pişmanlığa sürükleyecek düşünceler aklınıza gelecektir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kendinizin ve eşinizin, yavrunuz için en iyisini yapmak için bu kararı aldığını hatırlayın. Ve pişmanlıkları bir kenara bırakın.

Ayrıca aldığınız kararın geçici olduğunu düşünün. Bir yıl evde kalıp daha sonra en azından part time bir işte çalışabilirsiniz. Veya hemen işe başlayıp, daha sonra onsuz yapamayacağınızı anlayıp yaşamınızı “full time anne” olarak sürdürebilirsiniz.

Unutmayın, hiçbiri için geç kalmış sayılmazsınız.
 
X