Çekingen Kişilik Bozukluğu

**SU**

çocukta yaparım kariyerde
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
643
9
48
Aşağıdaki belirtilerden en az dördünün varlığı ile birlikte erişkinliğin erken dönemlerinde başlayan yetersizlik duyguları, sosyal acıdan kendini geri çekme ve başkalarınca olumsuz değerlendirilmeye aşırı duyarlı olma, fazla incinme ile seyreden bir kişilik bozukludur.

1-Başkaları tarafından kabul görmeme, küçümsenme, eleştirilme, dışlanma endişeleriyle sosyal ilişki gerektiren islerden uzak durma
2-Sevilip, sayıldığına kesin inanmadıkça başkalarıyla iletişim kurmak,görüşmek istemez

3-Hafife alınıp, dalga geçileceği endişesi ile yakın ilişkilerde rahat davranamaz,bu ilişkilerde tutukluk yasayıp, kendini ve sahip olduklarını ortaya koyamaz

4-Başkalarının da bulunduğu iletişim gereken ortamlarda düşünce içerikleri yoğun bir şekilde eleştirilme, dışlanma düşünceleri ile kaplanmıştır

5-Hissettikleri yetersizlik duyguları nedeniyle, daha önce karsılaşmadıkları kişilerle ayni ortamda bulunduklarında istedikleri gibi hareket edememelerine, konuşma ve davranışlarında kısıtlılık hissetmelerine yol acar.

6-Kişiler kendilerini sosyal acıdan yeteneksiz, renksiz, etkisiz ,zayıf veya diğer kişilere göre daha değersiz bireyler olarak görürler.

7-Küçük düşüp, mahcup olacakları seklindeki düşünce yapıları nedeniyle kendi baslarına bireysel girişimlerde bulunamaz ve yeni aktivitelere başlamak ya da başkalarına katılmak istemezler.

Bu kişiler yeni sorumluluk ve dolay isiyle eleştiri alma olasılığı, odak noktası olma,üstlerle daha çok ilişki kurma ve inisiyatif kullanma durumları nedeniyle islerinde daha üst konumlara yükselme tekliflerini reddedebilirler. Başkaları hakkında başlangıçta "beni eleştirir, beni aralarına almazlar" diye düşündüklerinden yeni ilişkilere girmekten kaçınırlar. Kendilerinden bahsetmekte, iç dünyalarını açmaları konusunda yanlış anlaşılma ve reddedilme endişeleri nedeniyle zorluk yasarlar.

Utangaç,ürkek, yalnız, kendini gizlemeye çalışan, sesi soluğu çıkmayan, kendini frenleyen kişilerdir.Olağan şeylerden bile bir çok tehlikenin oluşabileceğini düşünüp, hayatlarını alıştıkları ortam ve kişilerle geçirmeye çalışır, "kozaları içinde yasamaya çalışırlar". Korkulu ,endişeli ve diken üzerinde gibi olan davranışları başkalarınca alay konusu olabilir. Başkalarına kıyasla toplumdan uzak yasamayı yeğlerler, bu nedenle tanıyanları azdır ve iletişimleri de az olduğundan yeterli destek bulamazlar. Buna rağmen sevgi,saygı, yakınlık görmek ister, mükemmel ilişki hayalleri ile yasarlar.

Beraber görülen bozukluklar:

-Sosyal fobi

-Depresif bozukluklar

-Diğer kişilik bozuklukları (borderline , paranoid, sizoid, sizotipal k.b.)

Toplumda %0.5-1 oranında görülmektedir. Çocukluk yaslarında utangaç, yabancılar arasına çıkamayan, yeni durumlar karsısında endişe edip, gerileyen, oyunlara katılmakta isteksiz ya da pasif kalan çocuklardır. Yıllar geçip, ilişki gereği arttıkça daha çok çekingenlikleri ortaya çıkar.
 
walla ne yalan söylim maddelerin hemen hemen hepsi bana uyuyo ve böyle olduğumun da farkındayım zaten de tekrar bi okumak iyi oldu..:1yes2: ...ama bu durumun bi çıkış kapısı da yok gibi..insan yedisinde ne ise yetmişinde de odur hesabı böyle devam edip gider bu sanırım..:sm_confused: :çok üzgünüm:
 
benimde ilkokul birinci sınıfa giden yeğenim var
çok çekingen napsak önerisi olan varmı?
malum ağaç yaş iken eğilir:uhm:
 
valla bende bu maddelerin hemen hepsinin sıkıntısını çekiyorum bu durumdan hiç hoşnut değilim. çok girişken,kendine güvenen,konuşkan biri olmayı bende çok isterdim ama elimde değil , birazda ırsi sanırım annem de benimle aynı kişilikte.İlk okula giderken sınıf öğretmeni hatta benim hakkımda sınıfta sineğin vızıltısı duyulur aytenin sesi duyulmaz derdi.
 
:1no2: Yazılanları okurken sanki biri beni anlatıyormuş gibi geldi.Ama bunun kurtuluşu yok galiba.Ne kadar uğraşırsam uğraşayım rahat olamıyorum.Böyle gelmiş, böyle gidecek sanırım.Bu konuda umutsuzum.:1no2:
 
Bana göre etraftan yani çevreden ve hatta aileden bile kaynaklaniyor belki inanmiyacaksiniz ama bu maddelerin hiçbiri bende yok gayette memnunum bu durumdan çok iyi valla.Çocuklari mümkün oldugu kadar sosyal ortamlara sokmali tabi onlarin yasina uygun:) (aklima geldide bi çocugun kasilarak büyükler gibi davranislari çok seker oluyor) ne kadar çok arkadas ortami edinip sosyal faaliyetlerde bulunursa o kadar iyi olur ben öyle düsünüyorum belki yanlistir nihayetinde hiç çocuk yetistirmedim.
 
benimde ilkokul birinci sınıfa giden yeğenim var
çok çekingen napsak önerisi olan varmı?
malum ağaç yaş iken eğilir:uhm:

canım 1. sınıfta olabilir bunlar ama öğretmeni ve rehberlik servisiyle görüşün derim ben.ben de bu yıl 1. sınıfı okuttum.bende de vardı öyle öğrencilerim ama biz onlarla ozel ilgi ve destekle aştık .umarım düzelir.
 
X