çekingen olmaması için ne yapmalıyız? -14 aylık

gkulata

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Temmuz 2022
749
1.125
63
oğlum 14 aylık olmak üzere. artık yaşıtlarıyla sosyalleşmesi için sık sık parka gidiyoruz, oyun gruplarına götürüyorum hafta sonları. ama biraz çekingen olduğunu hissediyorum. baskın karakterli veya sesi çok çıkan çocuklar elindeki oyuncağı alsa karşı çıkamıyor. veya itilip kakıldığında benim elimden tutuyor gitmek istiyor hemen. kendi oyuncağı başkasında olsa gidip isteyemiyor veya başkalarına vermek istiyor hep oyuncaklarını (paylaşsın diye hep ben destek oldum yanlış mı yaptım bilmiyorum alkışladık filan. şimdi de hep veriyor)

nasıl davranmak gerekiyor nasıl müdahale etmek gerekir tecrübeli annelerden fikir almak istiyorum.

bunun haricinde bir de parkta çocuklardan ne görse onu yapıyor ya bunu da engelleyemiyoruz dimi? hiç yapmadığı huylar edindi çocuklardan görüp.

3 yaşa kadar çocuklar paralel oyun oynar. İletişim olmadan kaydirakdan kayma gibi. 3 yazdan sonra birlikte oyuna ve iletişime başlıyor. Oyuncak paylaşımı konusunda ben şöyle yapıyorum . Çocuklardan biri istersede oyuncagini bakmak istiyor verelimmi baksın diye fikrini alıyorum eğer evet derse veriyorum hayır derse vermiyorum. Yapmasını istemediği bir davranisi kaparsada bunun güvenli olmadığını yada iybir davranis değil şeklinde her seferinde açıklayın anlayacaktır elbelt. İyide kötüydü görüp iyi olanı seçmesini gerektiğini siz yönlendirecesiniz.

Bu paylaşım size gelsin

Teşekkür ederim. Ama tam olarak sorum bu değildi. Biliyorum henüz grup oyunu oynamazlar ve paralel oyun oynuyorlar. Çekingenlikten kastım korkmasıydı. Yani sesi fazla çıkan bir çocuk varsa ortamda korkuyor ve hemen gitmek istiyor. Elindeki oyuncağı veriyor hemen istemese bile. Sırf korkup çekindiği için.

Hatta arkadaşım kendi çocuğuna hitap ederek hayır! Diye bağırınca benim oğlum korkup donup kalıyor. Onu sormuştum :)

Anladım. Benim oğlum da dışarıda daha çekingen. Şimdi 4 yaşında. Çocuklarla zaman geçirdikçe öğreneceklerini düşünüyorum. Bazı çocuklar kalabalığın içinde ya da akranlarıyla iç içe büyüyor, haliyle daha girişken ya da bahsettiğiniz tutumlarda olabiliyorlar. Belki siz de anlatabilirsiniz, vermek istemiyorsan vermeyebilirsin diye.

Yavaş yavaş alışacak. Seslere de çocuklara da. Siz ısrarla onların yanına çıkarmaya devam edin. Bir de kendiniz ev içinde tehlikeli bi durum olmadıkça onun elindekiyi aniden, zorla, kızarak bağırarak almayın. Tabi tehlikeli bi durum varsa da kızmayın usulünce alın. Biraz biz model oluyoruz yani. Gerektiği yerde evde bize de karşı çıkabiliyor olması lazım. Evde bastırılan çocuk genelde dışarda da kendini gösteremiyor.
Bu arada daha çok küçük. Bu aylar her bebekte çekingenlik normal sanırım.

aslında tam aksine evde çok pamuklar içinde büyüyor o sebeple kızıp bağırmayı dışarıda görünce şok oluyor. 14 aylık ama şimdiye kadar hiç ses yükseltmedik kızmadık hep yumuşak konuştuk, sevilerek büyüdü yani. dışarıda sert şekilde hayır! duyması bile donup kalmasına yetiyor.
evde bize de karşı çıkıp çatışma yaşamıyor çünkü hep istediği şey olur hani onu üzmeyiz. tehlikeli veya yapılmaması gereken bir şey varsa başka bir oyuncakla şebeklik yapıp vs oyalarız. haliyle inatlaşmıyor bile çocuk çünkü ihtiyacı yok.

üzülüyorum ben de. oyun gruplarına başladık inşallah iyi gelir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…