Cep Telefonlarının Zararları Hakkında Herşey!

Nurgul

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2007
269
107
Cep Telefonlarının Zararları Hakkında Herşey!
Cep telefonunun insanlar üzerinde neden olabileceği zararlar büyük bir önemle kulak verilmesi gereken bir konu.

Cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların insanlar üzerinde sebep olduğu tahribatın bilinmesine karşı teknoloji firmalarınca engeller uygulanmaya çalışılır ancak bu konuda uzman bilim adamlarından biri olan Nobel ödül sahibi Onkolog Devra Davis’in birçok ödüle layık görülmüş kitabından aşağıdaki alıntıları bilginize sunarak konunun önemine dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Cep telefonunun zararları konusunda “Küresel bir alarm durumu ilan edilmeli.”

“Bir bilim adamı olarak, 6 yıl öncesine kadar cep telefonlarının güvenli olduğuna inanıyordum. Hükümetlerin, sağlık kurumları tarafından insan sağlığını böylesine tehdit edebilecek bir cihazın tüm Dünya’da hızla yaygınlaşmasına izin vermeyeceklerini düşünüyordum. Ancak son 6 yılda öğrendiklerim beni bu düşünceden vazgeçirdi.”

“Öyle deney sonuçları gördüm ve baskıya şahit oldum ki, artık sağlığa alarm derecesinde zararlı olduğunu düşünüyorum.”

25 yaşına kadar insanların beyin gelişimi devam eder. Çocuklar şimdi cep telefonları sebebiyle elektromanyetik dalgaların yoğun olduğu bir ortamda yaşamakta.

Son araştırmalar açıkça ortaya koyuyor ki radyo dalgaları da meydana getirdikleri radyasyonla yaşayan hücrelerin bozulmasına sebep olabiliyor. Bu zarar çocuk beyinleri için çok riskli.

Rus bilim adamlarının cep telefonu kullanan 5-12 yaş arası çocuklar üzerinde yaptıkları 5 yıllık bir araştırma sonucunda bu çocukların cep telefonu kullanmayan yaşıtlarına oranla beyin kapasitelerinde düşme, dikkat dağınıklığı ve öğrenme bozuklukları tespit etti.

Cep telefonlarını üzerinde taşıyan, günde 2 ile 4 saat arasında kullanan erkeklerin sağlıklı sperm sayıları diğer erkeklere göre çok daha düşük olduğu belirlendi. 2006 yılında GATA’daki bilim adamları tarafından yapılan araştırma sık cep telefonu kullanan erkeklerde spermlerin daha az hareketli ve daha az sağlıklı olduğunu gösterdi. Bu çalışma 7 farklı ülkedeki uzmanların araştırmalarıyla da desteklendi.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), cep telefonları ve baz istasyonlarının yaydığı radyo dalgalarının meydana getirdiği elektromanyetik alanları, muhtemel kanserojen içeren 2-B grubuna dahil etti.

İngiltere Radyolojik Koruma Kurulu da, cep telefonunun bilhassa küçük çocuklarda tümör riski oluşturduğunu bildirdi. Çok yeni ve geniş çaplı araştırma sonuçları gerçekten vahim.

ABD’li ve Danimarkalı bilim adamları 1990’ların sonunda doğmuş olan 13 bin çocuğu inceliyor. Belirliyorlar ki; hamileyken günde 2-3 defa cep telefonu kullananlarda, davranış bozukluğu yaşayan çocuk ihtimali yüzde 54 yükseliyor. Risk, çocuk ceple 7 yaşından evvel tanışırsa yüzde 80’lere çıkıyor. Çocukların karşı karşıya bulunduğu diğer risk yüzdeleri: çevresiyle uyum bozukluğu durumu yüzde 49, hiperaktivite durumu yüzde 35, arkadaşlarıyla sorunlu iletişim kurma durumu yüzde 34 ve duygusal, psikolojik problem yaşama durumu ise yüzde 25 artıyor.

Cep telefonlarının sağlığa verdiği zararda ana unsur, cihazın kullanım süresi ve kullanırken vücuda yakınlığı. Cep telefonu üreticileri ve onları destekleyen araştırmacılar ne yazıkki bu kriterleri önemsemiyor.

Radyo frekans dalgaları ve elektromanyetik alan iki türlüdür. Bir türü iyonlaştırıcı, diğer türü iyonlaştırıcısız. Cep telefonunu zararsız olarak göstermek amacıyla, cep telefonu kaynaklı dalga ve alanların iyonlaştırıcısızlığına sığınıldığının ve bu sebeple sağlığa zarar öngörülmediği gibi bir açıklama öne sürülmeye çalışılır. Ancak gerçeği anlatan uzmanlar, gerçeğin hiçte böyle olmadığını açıklar.

Uzmanların araştırmalarına göre 10 yıl süreyle aynı el ve kulağını kullanarak cep telefonuyla konuşan kişide glial (beynin kendi hücrelerinden köken alan) beyin tümörü ve işitme siniri kökenli tümör oluşma ihtimali yüzde 30 artmaktadır.

Süredeki eşik 10 yıl. Diğer bir söyleyişle 2 bin saat. Günde yarım saat cepten konuşan bir kişi yaklaşık 10 yıl içinde saat limitini dolduruyor. Kaba bir hesapla, günde 1 saatlik görüşme, tehlikenin kapıyı çalacağı yıl limitini 5’e indiriyor.

Cep Telefonunun Kısa ve Uzun Vadedeki Zararları

KISA VADELİ ZARARLARI (24 SAAT)

- Görüş alanında daralma.

- Yoğun stres ve yorgunluk hissi.

- Kalp pilinin bozulma riski.

- Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma.

- Konsantrasyon ve dikkat bozulması.

- İşitmede geçici aksaklıklar oluşması. Baş ağrıları ve sersemleme.

UZUN VADELİ ZARARLARI (10 YIL)

- Genetik yapının bozulması.

- Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri.

- Kalp rahatsızlıkları.

- Kan beyin bariyerinin zedelenmesi.

- Kalıcı işitme bozuklukları.

- Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski.

- Embriyo gelişiminin zarar görmesi.

- Kadınlarda düşük riskinin artması.

- Kan hücrelerinin bozulması.

- Yüksek tansiyon.

- Bağışıklık sisteminin zarar görmesi.

- Sperm sayısının azalması.Özel Emme Oranı olarak ifade edilen “SAR” değeri cep telefonlarının kullanılırken vücudun emdiği radyasyon miktarının watt cinsinden karşılığı olarak tanımlanıyor.Buna göre tavsiye edilen maksimum oranı 10 gramlık dokuda 2 watt açıklanan listede yer alan 0.12 watt\1.5 watt arasında değişen radyasyon emme değerlerinin, Uluslararası Radyasyon Koruma Komisyonu tarafından güvenli olduğu açıklandı. Yine de bu oranların da insan sağlığına zarar verip vermediği kesin olarak kanıtlanamadı.

- Acil durumlar hariç çocuklara cep telefonu kullandırtılmamalı, onların yakınında tutmamalı.

- Cep telefonu görüsmeleri çocuklardan mümkün olduğunca uzakta yapılmalı.

- Baz istasyonları ve taşıma hatlarını, okul, kreş, hastane ve huzurevi gibi alanların uzağında kurmamalı. (Radyasyondan en çok zararı çocuklar, hamileler ve yaşlılar görür.)

- Hamilelikte cep telefonu acil durumlar dışında kullanılmamalı. Hamilelik süresince evdeki cep telefonları kapalı tutulmalı.

- Cep telefonunu gün içinde vücudunuzdan olabildiğince uzakta, çantada; çantanız yoksa, en dış cepte taşımalı.

- Çevreye dağılan radyasyon, cep telefonu çaldığında ve aranan numaranın bağlandığı anlarda yoğunlaşıyor.Telefona ilk sinyal geldiğinde hemen açılarak kulağa götürülmemeli,aksi halde kulağa götürülen telefonla vücut yüzde 50 daha fazla enerji saldırısına maruz kalmaktadır.Telefondaki çağrıyı onayladıktan ya da karşıya bağlandıktan 1-2 saniye sonra cihazı kulağa yaklaştırmak sağlık açısından çok önemli.

- Cep telefonlarının insanları en savunmasız zamanda yakalayacağı vakit gece uykudayken. Geceleri cihazı kapatma alışkanlığı kazanılmalı.

- Cep telefonlarını elektromanyetik fren sistemli taşıtlarda, petrol istasyonlarında ve hastanelerde kullanmamalı.

- Cep telefonunu kalp, beyin ve cinsel organlara yakın yerde taşınmamalı.

- Aradığınız numara düşmüyorsa ısrar etmeyin. Çünkü her aramada elektrik yüklemesine maruz kalırsınız.

- Asansör ve otomobil gibi dar ve kapalı alanlarda cep telefonu ile görüşme yapılmamalı. (Cihaz çekmediği için görüşmenin gerçeklesmesi baz istasyonunun daha fazla elektromanyetik radyasyon iletmesini gerektirir.)

- Yolculuk sırasında da cep telefonunu kullanmayın. Baz istasyonu değiştikçe, vücuda yüzde 50 daha fazla enerji yüklemesi olur.

- Cep telefonuyla görüşmeler mümkün olduğunca kısa tutulmalı, gereksiz konuşmalardan kaçınmalı. Yakında sabit hat varsa o tercih edilmeli. Uzun görüşmelerde beyin sıvısının sıcaklığı 0.1 santigrat derece artar.

- Yatarken cep telefonunuzu size yakın ve sürekli şarjda bırakmayın.

- Kulağımızın neredeyse içine sokup beynimize bu kadar yakın tuttuğumuz, elektromanyetik radyasyon yayan baska bir cihaz yok ve diğer aletlerin kullanımında aldığımız zararı, vücut kendini yenileyerek bertaraf edebiliyor. Ancak cep telefonunu yoğun kullandığımız için buna fırsat vermiyoruz.Telefonun beyine yakınlığı da oldukça önemli hayati risk taşıyor. Kablolu kulaklık kullanmak çok daha iyi.(Bu, zararı bütünüyle önlemez, çünkü kulaklıkla da radyasyon beyne ulaşır. Ancak zararı azaltır.)

- Konuşma dışında cep telefonunun ekstra özelliklerini kullanmaktan kaçınmalı. (Bir çalar saat, gece boyunca başucunuzda durarak biyolojik ritminizi altüst edecek cep telefonuyla aynı işlevi görecektir.)

- Kısa bilgi gönderiminde sesli görüşmek yerine kısa mesaj kullanılmalı.

- SAR değeri daha düşük cep telefonlarını tercih etmek daha az radyasyona maruz kalmak demektir. SAR değeri mümkün mertebe düşük cep telefonları tercih edilmeli.(editorturk.com)
cep-111.jpg
 
X