Cep telefonu kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar

E

EU1

Ziyaretçi
Cep telefonlarının 25 derecenin üstündeki sıcaklıkta şarj edilmemesi, kalitesiz batarya kullanılmaması ve bu telefonların otomobil içinde bırakılmaması istendi.

Aspilsan olar Askeri Pil Fabrikası yöneticileri, cep telefonları ve taşınabilir elektronik cihazlarda ‘Li-Ion’ (Lityum İyon) pillerinin kullanıldığını, bu pillerin sağladıkları birçok avantaja karşılık, çok sayıda risk de taşıdığını hatırlattı. Bu pillerin güven içerisinde kullanılması için, üretim, depolama, taşıma ve kullanım esnasında çok çeşitli güvenlik önlemlerinin alınmasının son derece önemli olduğu, Çin ve diğer birçok Uzakdoğu ülke ürünlerinde bu güvencenin gözardı edildiğini hatırlatan ASPİLSAN yöneticileri gerekli önlemlerin alınmaması halinde piller patlayabileceğini, yanabileceğini, zehirli gaz çıkarabileceğini vurguladı. Uzmanlar, şu uyarılarda bulundu:

“Ucuz diye herhangi bir marka pil satın alınmamalıdır. Bu tür pillerin içerisinde koruyucu elektronik devreleri bulunsa dahi, bunların fonksiyonlarını yerine getirdiklerinin hiçbir güvencesi yoktur. Kullanım aşamasında piller şarj edilirken çevre sıcaklığına dikkat edilmelidir. Yüksek sıcaklıkta yapılan şarjlarda istenen verim elde edilmeyeceği gibi, patlama riski de artar. İdeal şarj sıcaklığı 15-25 derecedir. Özellikle, yaz mevsiminde cep telefonları araç içerisinde bırakılmamalı, şarj edilmemeli ve doğrudan güneş ışığı altında kalmamasına çok dikkat edilmelidir. Piller ve cep telefonları kalorifer ve benzeri ısı kaynaklarından uzakta tutulmalı. Bataryaların sıcak ortamda şarj edilmesi durumunda şarj verimi düşeceği gibi patlama riski ortaya çıkar.''

cep telefonlarını her zaman bazı kurallara bağlı kalarak
kullanmakta fayda var. Bu kuralların en önemlileri arasında cep
telefonuyla gereksiz yere uzun süreler konuşmamak, cep telefonunu
kalbin üzerinde bulundurmamak (bu, özellikle kalp hastaları ve
pacemaker ("kalp pili") kullananlar için çok önemli), gebelik
döneminde telefonu karın bölgesinden uzak bir yerde bulundurmak,
küçük çocukların cep telefonlarını kullanmasını engellemek
sayılabilir.

koruyucu önlemler
Bilim ve tekniğin bugün eriştiği bulgular ışığında ileriye dönük koruyucu önlemler olarak, özetle şunları önerebiliriz:


1. Cep telefonlarının gereksiz yere kullanılmaması ve konuşmalarının kısa kesilmesi (Ulaşılabilir olmak, yerini bildirmek, kısacası mesaj vermek için kullanılması; uzun iş görüşmeleri ya da söyleşilerin, Olduğunca, ev ve işyerlerindeki sabit telefonlardan yapılması)

2. Cep telefonunun konuşurken kulağa yapıştırılmaması (birkaç cm uzakta tutulması) ve ara sıra telefonun öbür kulağa aktarılması

3. Çocukların bir yaşam boyu cep telefonlarıyla yaşayacakları düşünülerek, küçük yaşlarda çocuklara cep telefonu alınması yerine, gerektiğinde yerini belirleyebilmek için kendilerine ödünç cep telefonu verilmesi (İngiltere'deki ilgili Bilimsel Kurum, çocukların cep telefonu kullanmamasını önermektedir)

4. Ailelerin ve özellikle okulların, cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgalar konusunda ve bunların etkileriyle ilgili olarak çocukları bilgilendirmeleri ve telefonu açmadan önce, uzun konuşmamaları için, ne söyleyeceklerini önceden düşünüp, biraz hazırlık yapmaları hem ileriye dönük 'koruyucu sağlık' ve hem de "ailenin telefon giderlerinin azalması" açısından yararlı olacağı açıktır.

5. Baz istasyonları, ilgili yönetmeliklere göre planlanıp, sınır değerler korunacak şekilde kurulmalı ve ölçümler belirli aralıklarla yapılıp bu değerlerin korunduğu kanıtlanmalıdır

Öneriler
Henüz çok yeni oldukları için uzun vadede ne gibi olumsuzluklara neden olabilecekleri kesin olarak bilinmeyen cep telefonlarının, özellikle çocuk ve hamile hanımlar tarafından kullanılmaması gerekir.
Çok gerekli olmadıkça cep telefonu ile konuşmayın
Cep telefonunu mümkün olduğunca az kullanın
Konuşurken telefonu kulağınıza fazla yaklaştırmayın
Kullanmadığınız zamanlar cep telefonlarını üzerinizde taşımayın.
Telefonla konuşurken frene basmada 0.5 sn. gecikme olduğu ve bunu da kaza riskini belirgin olarak arttırdığı gösterilmiş. Halen 4 Avrupa ülkesi ve 3 Asya ülkesinde arabada cep telefonuyla konuşmak yasak.
 
X