Yahu dünyaya altın dolu bir meteor düşmezse ya da büyük bir altın kaynağı bulunmazsa zaten altın değeri artan bir maden. Bu yüzden zaten altın takılıyor. Değerini yıllar içinde kaybetmesin, değer kazansın diye. O zaman insanlar tl takardı enflasyonla giderek değeri düşerdi
Benim anlamadığım durum şu: size biri düğününüzde çeyrek taktı diyelim. Siz de bu geleneği hiç sevmiyorsunuz böyle saçma sapan geri istenecek emanet altını diyelim. Davetiyeye yazmadınız (unuttumuz ya da büyükler istemedi vs vs) altın geldi. İleride geri götüreceğiniz belli. İleride altının daha değerli olacağı da çok yüksel ihtimal. Neden o altını bozdururup harcıyorsunuz madem? Yani onu kasada tutsanız, zamanı gelince iade etseniz ya da ben uğraşamam deyip düğün sonrası arkadaşınızı ev ziyareti yapıp “hediyeni şimdiden getirdim ben böyle gelenek sevmiyorum” deseniz hiç sorun olmayacak ve asgari ücretle oranını hesaplamanız da gerekmeyecek. Ama altını harcayıp sonra zamanı geldiğinde de “ben bu geleneği hiç sevmiyorum ya, asgari ücrete göre de çok artmış aynısını takamam kusura bakma” demek benim çok garibime gidiyor.
Ben altınlarımı hiç bozdurmadım mesela duruyor. O zaman çok iyi kazanıyorsun şimdi işsizim. Hiç düşünmüyorum vay düğün var da ben bana geleni nasıl geri götürürüm diye. Çünkü o altın zaten duruyor. Bozulmamış. Altın aynı altın. Bütçemde de delik olmuyor. Bu arada yakınlarıma bana getirdiklerinden çok daha fazlasını da taktım yardımcı olmak için. Yani aynısını götürelim kafasında bir insan değilim ama Türkiyede gelenek bu.
Konu sahibi haklı o ayrı. Altını o bozdurup yememiş. Kayınpeder yediyse o ödeyecek. Yemeseymiş