Çeyrekler gramlar falan filan

Yani keşke olay böyle olsa daha iyi olurdu tabi. Yani insanlar sadece yeni evli çifte yardım için taksa karşılık beklemese. Ama Türkiyede öyle bir durum yok :) arkanızdan çok kulaklarınızı çınlatırlar :p yani o dıdısının dıdısı size elbette evliliğinizde ihtiyacınız varsa yardım olsun diye takmıştır ama o da evlenince aynı inceliği sizden de bekler. Takmazsanız -tekrar ediyorum Türkiyede- çok ayıp edersiniz. Yani siz öyle görmemiş olabilirsiniz ama kültür bu. Borç olarak takılıyor. Bu yüzden bu sitede bu kültürü bilmeyen gençleri uyarıyoruz :p düğüne, bebeğe gelen altınları sonra geri götürmek zorunuza gidecekse bozdurmayın. Saklayın. Aynen iade edersiniz. Yani kültür şöyle: yeni evlenen çiftin ihtiyacı çoktur. Bu nedenle yardım için toplu altın verilir. Bu çift de yavaşça onları geri öder(banka kredisi gibi de faizi vardır altının değer kazanmasından dolayı). Sonuçta onların da yardım edilme zamanı gelmiştir. banka kredisi istemeyen benim gibi insanlar bozdurmaz saklar. Zamanı gelince dağıtır.
Valla bizim sülalede öyle ne taktı o taktı bu ne taktı muhabbeti yoktur. Annemin babamın da öyle kara kaplı altın borcu defteri yoktur. Tuhaf geliyor ondan bana. Kim ne taktı desen ancak tam altın cumhuriyet dikkatimi çekmiştir onu bilirim. Annem şundan geldi bak üstüne yattı muhabbeti de etmemiştir. Hatt düğünde de yanımızda durup kim ne taktı bakan olmadı. Eşimin tarafında annesi durdu, bazılarına öfkelendi fln hatta😂😂 o iç oğlum var diye iki çocuğu olana bile iki çeyrekten fazla takmış ki herkese bi çeyrek gelsin diyeçoğu dönmedi. Bence saçma bir yatırım uani. Elaleme borç vereceğine kenara atsınlar altın olarak düğüne de para takıp geçsinler madem bence gereksiz risk
Her yörede farklıdır belki de bilemiyorum.
Mesela eşimin en samimi arkadaşı evlendiğinde biz eşimle sevgiliydik. Eşim çeyrek taktı. Oğlu oldu çeyrek taktı. O arkadaşı biz evlenirken tam altın taktı. Oğlum doğdu 100 dolar taktı. Tamamen karşılıksız devam ediyoruz yani. Bilemedim ondan.

Ben tamamen evlenmek masraflı diye genç çifte destek amaçlı takıyorum valla. Borç olarak görmüyorum.
Bende öyle
17 yıl önce evlendim. Üzerinden kaç kez ülke değiştirdim.
Eminim bana gelen altınların hepsinin yerine gitmemiştir, fazlasıyla gidende olmuştur eksik kalanda olmuştur. Bir okadarda ailemin taktığı hediyeler geri gelmemiştir.
Düğünümde tanımadığım bisürü insan vardı zaten hepsini ben nerden bileyim
Bizde liste yazılmaz, kim ne getirmiş hesabı yapılmaz.
Yapanlar ayıplanır
Ben çeyrekleri ve paraladı üzerime taktırmamıtşım, keseme koydurmuştum
Birtek bilezik ve diğer setleri taktırmıştım mesela
O yüzden kim ne getirdi bilmiyorum
Düğün zamanım çeyrek 35 lira civarıydı sanırım
Eskiden gram falanda yoktu galiba
Her önüne gelen çeyrek takıyordu
Çok yakınlar bilezik takıyordu
Biz bir bebek görmeye giderken aman kıyafetle kim uğraşcak giderken bir çeyrek alıp gidelim derdik 4-5 sene öncesine kadar
Ben doğum yapınca mesela 2 çok yakın olmayan arkadaşlarım ortaklaşa çeyrek getirmişti.
Biri benden sonra doğum yaptı, çeyreğin yarısınımı getirsem, grammı alsam demedim çeyrek taktım
Diğerinin birşeyi olmadı henüz yarın öbürgün oğluna sünnet yapar belki, yine çeyrek takarım.
Nedir yani.
Böyle küçük hesapları sevmiyorum
Hele hele zamanında size çeyrek takmıştık onu geri yollayın diye haber yollayanlar varmış, şok oldum
Hiç denk gelmedim böyle birşeye. Allahda o yüzsüzlüğü nasip etmesin.

2013 de evlendım 150 tl di sanırım ceyrek.Onu mu takyım ceyrek takanlara :KK70: Ozaman asgarı ucretıyle bana ceyrek takan arkadasıma ,sımdı gıdıp 150-200 tl takmam sızce mantıklı mı?
Babama biri böyle yapmıştı zamanında dolarla verdiği borcu Türk lirasına çevirip ödedi üstelik doların o günkü fiyatıyla:KK48:
Dolar o zaman şu parayı deyip koydu önüne

Ben her düğüne gitmem zaten dolasıyla bir şey de takmıyorum. Benim bir düğüne gitmem için reelde samimi olmam görüşmem lazım. Öyle dışının dıdısı geldi altın taktı diye gitmem. Kendi isteğiyle gelmiş altını takmış. Ben bir talepte bulunmadım zaten kendi isteğiyle taktığı şey için de öyle dediğiniz gibi borçlu hissetmiyorum. Çünkü ben de borç olarak bakmam. İkinci çocuğu yapmayacağım ama ikinci çocuğu olan samimi arkadaşlarıma kuzenlerime altın taktım. Çünkü amacım borçlandırmak değil, destek olmak. Bana bu altını borç olarak takmak saçma geliyor.
Şu anda da samimi arkadaş, kuzen, sevdiğin aile dostu haricinde kimsenin düğününe gitmem.
Bende tamamen sizinle aynıyım. Mesela karı koca çok yakinimiz olan arkadaşlarımız var zamanında gram takmislardi çocukları olsa çeyrek alır gideriz mesela bakmayız onlar ne taktı diye. Durum olsa fazlası da yapılır o zaman ki şartlara göre. Ben böyle bakiyorum.

benim ailem de defter tutmaz, düğünlerde kimin ne taktığı anons edilmez, (illa ettirecekseniz kendi tarafınızda yaptığınız düğünde edin diyrlar diğer tarafa), düğüne takı getirmeyenden gidip istenmez.

ben kendi arkadaşlarıma filan hediye diye düşünürüm. kimseden karşılığını beklemiyorum misal.

ama niyahetinde bu işler özellikle de bizim anne babalarımız, buradaki kayınpeder nesli için karşılıklı diye düşünülerek yapılmış bu zamana kadar. o yüzden kayınpeder aldıysa o ödesin deniyor.

annem mesela her ev gezmesine giderken en az 300 lira edecek bir ev tekstili veya züccaciye ürünü götürür. kendi arkadaş çevresinin de genel ortalaması bunun biraz atlındadır (annem biraz bonkördür, ama ortalamada da 250 diyelim hadi)
aynı maddi durumda olan hatta çok daha iyi durumda olan ve örf adet bilmekle milliyetçi muhafazakar olmakla, çocuklarını böyle yetiştirmekle vs çok çok övünen sürekli böyle paylaşımlar yapan arkadaşları var..ev gezmesine 3lü cam dondurma kupası filan getirebiliyorlar :D ben bunları yakışıksız buluyorum. böyle şeyleri takmıyorum de, yapma yine hadi eyvallah. lafta en örf adet bilen işin olurunu münasibini gözeten onlar. buna deli oluyorum.

burada da kayınbaba evladım kusura kalmayın aldık altınları size ödetiyoruz, demiyordur. gayet kendine hak reva görüyordur. düğün yaptım diye de geziyordur. sanıyorum. deli olmalık kısmı burası.

Yahu dünyaya altın dolu bir meteor düşmezse ya da büyük bir altın kaynağı bulunmazsa zaten altın değeri artan bir maden. Bu yüzden zaten altın takılıyor. Değerini yıllar içinde kaybetmesin, değer kazansın diye. O zaman insanlar tl takardı enflasyonla giderek değeri düşerdi :p

Benim anlamadığım durum şu: size biri düğününüzde çeyrek taktı diyelim. Siz de bu geleneği hiç sevmiyorsunuz böyle saçma sapan geri istenecek emanet altını diyelim. Davetiyeye yazmadınız (unuttumuz ya da büyükler istemedi vs vs) altın geldi. İleride geri götüreceğiniz belli. İleride altının daha değerli olacağı da çok yüksel ihtimal. Neden o altını bozdururup harcıyorsunuz madem? Yani onu kasada tutsanız, zamanı gelince iade etseniz ya da ben uğraşamam deyip düğün sonrası arkadaşınızı ev ziyareti yapıp “hediyeni şimdiden getirdim ben böyle gelenek sevmiyorum” deseniz hiç sorun olmayacak ve asgari ücretle oranını hesaplamanız da gerekmeyecek. Ama altını harcayıp sonra zamanı geldiğinde de “ben bu geleneği hiç sevmiyorum ya, asgari ücrete göre de çok artmış aynısını takamam kusura bakma” demek benim çok garibime gidiyor.

Ben altınlarımı hiç bozdurmadım mesela duruyor. O zaman çok iyi kazanıyorsun şimdi işsizim. Hiç düşünmüyorum vay düğün var da ben bana geleni nasıl geri götürürüm diye. Çünkü o altın zaten duruyor. Bozulmamış. Altın aynı altın. Bütçemde de delik olmuyor. Bu arada yakınlarıma bana getirdiklerinden çok daha fazlasını da taktım yardımcı olmak için. Yani aynısını götürelim kafasında bir insan değilim ama Türkiyede gelenek bu.

Konu sahibi haklı o ayrı. Altını o bozdurup yememiş. Kayınpeder yediyse o ödeyecek. Yemeseymiş :p
Bizim insanımızın anlamadığı noktayı ne güzel anlatmisiniz👏

benim ailem de defter tutmaz, düğünlerde kimin ne taktığı anons edilmez, (illa ettirecekseniz kendi tarafınızda yaptığınız düğünde edin diyrlar diğer tarafa), düğüne takı getirmeyenden gidip istenmez.

ben kendi arkadaşlarıma filan hediye diye düşünürüm. kimseden karşılığını beklemiyorum misal.

ama niyahetinde bu işler özellikle de bizim anne babalarımız, buradaki kayınpeder nesli için karşılıklı diye düşünülerek yapılmış bu zamana kadar. o yüzden kayınpeder aldıysa o ödesin deniyor.

annem mesela her ev gezmesine giderken en az 300 lira edecek bir ev tekstili veya züccaciye ürünü götürür. kendi arkadaş çevresinin de genel ortalaması bunun biraz atlındadır (annem biraz bonkördür, ama ortalamada da 250 diyelim hadi)
aynı maddi durumda olan hatta çok daha iyi durumda olan ve örf adet bilmekle milliyetçi muhafazakar olmakla, çocuklarını böyle yetiştirmekle vs çok çok övünen sürekli böyle paylaşımlar yapan arkadaşları var..ev gezmesine 3lü cam dondurma kupası filan getirebiliyorlar :KK70: ben bunları yakışıksız buluyorum. böyle şeyleri takmıyorum de, yapma yine hadi eyvallah. lafta en örf adet bilen işin olurunu münasibini gözeten onlar. buna deli oluyorum.

burada da kayınbaba evladım kusura kalmayın aldık altınları size ödetiyoruz, demiyordur. gayet kendine hak reva görüyordur. düğün yaptım diye de geziyordur. sanıyorum. deli olmalık kısmı burası.
Konu sahibi yukarıda bir yerde yazdı. Bu zamana kadar çoğunu kayınpeder götürmüş. Kaza geçirdiği için bir süre çalışamamış. O yüzden şimdi konu sahibi götürüyor. Adam iyi niyetli ama talihsizlik yaşamış.

Anneannem dügünlerde takilan altinlar için "g*tümün yerine g*t" derdi.Anlamazdim guler geçerdim meğer ne kadar haklıymış.Dügünümüzde takılan ne kadar altin varsa sağolsun kayınbabam dügün borçları adı altında aldı gitti artik konusmanın manası yok ama bize gelen altinların karsılığını biz götürüyoruz.Biz evlendik 2018 de 4 senede ne kadar yükseldigı malum..Öyle ki bazen maaş sadece altın borclarına gidiyor keşke şu altin takma olayi kaldırılsa da ülkecek rahat etsek ne bana taksınlar ne ben geri takayım vallahi külfet gram aldik dün 1050 lira ya şaka gibi
Altınları kayınbaba almamış olsa hiç böyle konu açmaz hatta araba falan alıp bir de güzel gezerdiniz.

Bu enflasyonda 10 yıl önce taktığınız altına altın beklemek mantıklı mı?
Millet açlıktan ölüyor yahu ekmeğinden artırıp size altın mı taksın.
Bence kimse taktığını beklememeli bu ekonomik krizde. Zaten düğün yapanları da anlamıyorum boşa masraf gibi geliyor bana.

Bu enflasyonda 10 yıl önce taktığınız altına altın beklemek mantıklı mı?
Millet açlıktan ölüyor yahu ekmeğinden artırıp size altın mı taksın.
Bence kimse taktığını beklememeli bu ekonomik krizde. Zaten düğün yapanları da anlamıyorum boşa masraf gibi geliyor bana.
Asıl bu enflasyonda mantıklı. İnsanlar zar zor bir ev kuruyorlar. Vaktinde taktıklarını geri beklemeleri gayet normal.

Back
X