Çilek Ve Sağlık

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.141
596.073
42
3zehra8_cilek.jpg


Baharın geldiği bu günlerde manav ve pazar tezgahlarını çilekler süslemeye başladı.Çilek hem kokusu hem lezzeti hemde rengi ile mükemmel bir meyve olmanın yanında sağlık açısındanda çok faydalıdır. Çilekte bol miktarda kalsiyum, demir, fosfor bulunmaktadır. Ayrıca B,C ve K vitamini açısındanda zengindir.

Çilek içerdiği C vitamini sayseninde bağışıklık sistemini güçlendirir.Yaraların iyileşmesinde büyük rol oynar ve diş eti rahatsızlıklarını önler.

İçerdiği Ave C vitaminleri ve flovonoidler sayesinde kanserden koruyucudur.Gün boyunca karşılaştığımız kansorejen zararlara karşı ve hücre yaşlanmaları için oldukça faydalıdır.

Potasyum içeriği sayesinde tansiyon düzenleyici etkisi vardır.

100gr çilek ( 1 kase) yaklaşık 50 kcal içerir ve diğer meyvelere göre kalorisi çok düşüktür.Kilo problemi olan kişilerin rahatlıkla bol tüketebileceği bir meyvedir.

İçeriğindeki diyet lifleri( posa) ,sayesinde kollesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Cilt problemleri olanlar için iyi bir meyvedir.Cildi nemlendiri, cilde güzellik katar. Ciltdeki akne ve sivilceye iyi gelir.

Yapılan araştırmalara göre çilek tüketen kişilerde kalp riski daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

Çileğin glisemik indekside bir çok meyveye göre düşük olduğu için diabet hastaları da rahatlıkla tüketebilir.Ancak çileğin üzerine pudra şekeri yerine toz tatalndırıcı ile süsleyerek tüketmeleri gerekmektedir.

8401412.jpg



Çileğin bu kadar çok faydasından yararlanmak için tam da mevsiminde olduğumuz bu dönemde bol bol tüketilebilir.Çilek alırken fazla beklememiş, canlıkırmızı renkte, şekil bozukluğu olmayan, lekesiz olmasına dikkat edin.Aldığınız zamanda evinizde çok bekletmeden taze iken hemen tüketin.

Çileği taze olarak tüketmenin yanında süt ile karıstırarak milk shake, yogurtla karıstırarak yogurtlu tatlı olarakda tüketebiliriz.

LİGHT ÇİLEK TATLISI

malzemeler:

1 Su bardağı süzme yoğurt

1 kase çilek

1-2 yemek kasığı toz tatlandırıcı veya 10 adet tatalandırcı

1-2 yaprak taze nane yaprağı.


Yapılışı:

Çilekleri iyice yıkayıp temizleyiniz.Daha sonra çileklerin bir kısmını ince bir şekilde doğrayıp üzerine yogurt ve toz tatlandırcıyı ilave edip karıştırınız. Hazırladığımız karışımı dondurma bardaklarına boşaltın. Tatlımızın üzerini kalan çileklerler ve nane yaprağı ile süsleyiniz.buzdolabında 1-2 saat bekletikden sonra servis yapabilirsiniz Ayrıca bu tatlınızı buzdolabında 1 gün bekletip dondurma olarakda tüketebilrisiniz. afiyet olsun.


ALINTIDIR..
 
X