cocugu olanlardan fikir almak istiyorum

ahayselam

oldugu Kadar olmadigi KadeR...
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
19 Haziran 2016
107
48
13
34
Slm arkadaslar bnm allah bagislasin iki evladim var kizim 3,5 yasinda kelime kuramiyo ne yapabilirim krese gondersem bi faydasi olur mu giriskende degil ayni zamanda arkadaslarina anlatamiyo o yuzden onlarla oynamadigini dusunuyorum iki yasindada oglum var oda ablasi gibi gec konuscak diye korkuyorum cunku ablasi gibi seyler diyo mesela uyuyacam yerine ben nenni geldi diyo oglumda oyle seyler ogrenmeye basladi ne yapmaliyim fikriniz varmi

Kizim oyle diyo ben uyuyacagim yerine ben nenni geldi diye soyluyo kelime kuramiyo bazi seyleri soyleyemiyo anlatamiyo soyleyemedigi icin gostererek anlatiyo

Bazı durumlarda geç konuşma genetik olabiliyor. Çevremde duyduğum böyle durumlar oldu. Ama altında yatan başka sebeplerde olabilir. Bence bir doktora götürün. Tv izletmeyin, çok konuşun, çocuklu ortamlarda bulunun kitap okuyun ayrıca.

Evet kreş ortamı çocukların konuşmasına büyük fayda sağlıyor.

Doktora götürdünüz mu ? Eğer sağlık problemi yoksa daha fazla konuşma ortamı oluşturun çocuklarınıza.

O cümleyi her öyle kurdugunda, onu uyarmayin ama siz doğrusunu kurun. TV. Izletmeyin ve kitap okuyun. Kitabın resimlerini anlatmasını isteyin.

Bu arada uyku kelimesini kullanamiyorsa, nenni demesinde sorun yok bence. Zamanla doğruları öğreniyorlar.

Bazı çocuklar geç konuşuyor.

Tv ye bu sene kisin alisti cizgi film ozellikle durmadan izlemek istiyo ve bebekken cok reklam izledi bunun icinde boyle oldugunu dusunuyorum ve ayrica cocuklu ortama girmiyi yalniz oynamak istiyo konusamadigi ve derdini onlara anlatamadigi icin girmiyo

Kizim oyle diyo ben uyuyacagim yerine ben nenni geldi diye soyluyo kelime kuramiyo bazi seyleri soyleyemiyo anlatamiyo soyleyemedigi icin gostererek anlatiyo

Bunu da sizden öğreniyor aslında.

Önce tv ye kısıtlama getirin
kitap okuma saatleri edinin onlara sesli kitap okuyun
sohbet edin. Sürekli kısa ve net cümlelerle iletişimde olun

Bol bol kitap okuyun beraber. Resimlerini anlar. Birakin kelime kelimede olsa o size biseyler anlatsin. Sorular sorsun. Kardesinin dogmasi onu olumsuz etkilemis sanirim. Tam cumle kurma asamasina denk gelmis kardesinin dogumu yaslara bakilirsa. Bu kizinizi kelime duzeyinde birakip bi gerilemeye sokmus olabilir.
Siz bol bol konusun. Tv izletmemeye, tablet telefon gibi teknolojik aletleri mumkun oldugunca vermemeye calisin. Yaptiginiz herseyi anlatin. Konusmasi icin zorlamayin. Ama tesvik edin. Kardesiyle oyunlar kurup ucunuz oynamaya calisin. Parmak kuklalari cok seviyorlar. Sarki soyleyerek oynatabilirsiniz. Onuda etkinlige katabilirseniz oda sarki soyleyerek dahil olabilir en azindan. Aklima bunlar geldi simdilik.

Hayir doktora goturmedim hic konusmasaydi goturcektim sadece kelime kuramiyo soyluyo bazi seyleri bisey soyluyo ben dogrusunu soyletmeye calisiyorum o soyleyemedigi icin kiziyo beni dinlemiyo soylemiyo

Yok kardesiyle alakali oldugunu sanmiyorum cunku hep boyle diyodu

Krese gondermeyi dusunuyorum acaba orda bi faydasi olurmu bi bilginiz varmi

Kitap okuyorum soyle kizim bak bu boyle diye komik komik anlatiyorum ona soyleyince hadi sende anlat dedigimde anlatmiyo degisik sesler cikariyo uyduruyo degisik cumleler soyluyo

Benim yeğenimde 3,5 yaşında.. O da yeni yeni iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar kelime söylemeye başladı. Yaşıtları muhabbet ediyor oysa ki.. Ablam doktora götürdüğünde doktoru "her çocuk farklıdır, bekleyin" demiş. Siz de çocuğunuzla bol bol konuşun. Yeğenimi kreşe verdik bizde fakat hiperaktifliğinden dolayı durmadı. Ama sizin durursa kreş çok iyi olur, yaşıtlarıyla iletişim halinde olur, kelimeler öğrenir.

kreşe veya anaokuluna gönderirseniz sosyalleşir ve konuşmasına da büyük katkısı olur. göndermeyi düşündüğünüz okul varsa gidip öğretmenleriyle veya müdürüyle konuşabilirsiniz. her çocuğun gelişimi farklıdır ancak herhangi bir sorun varsa erken müdahale etmek her zaman daha faydalıdır. belki konuşma terapistine ihtiyaç duyulabilir. ne kadar erken çözüme gidilirse o kadar başarı sağlarsınız.

Ben 1.5 yasindaki kizimi krese verdim ve inan basladigindan beri cok kelime ogrendi. ben yurtdisindayim biz bide 2 dil konustugumuz icin ikisindende ogreniyor. Diyecegim krese mutlaka gitmeli egitici seyler ogreniyorlar ve sosyallesiyorlar. Baktin ise yaramadi konusma uzmanina goturebilirsin. Kizin hep icine kapanik mi yoksa sorun sadece cumle kuramamasi mi?

Hadi annecim git bak arkadaslarla oyna diyorum hayir diyo gitmiyo bazen ben git dedigimde gidiyo simdiye kadar bizimle sohbet etmesi lazimdi cok soru sormasi lazimdi

Krese gittiginde dusunuyorum ya derdini anlatamazsa soylemek istedigini anlayamazlarsa diye dusunuyom mesela susadim su iccem demesi yerine ben buuu geldi diyo boyle sacma kelime kullaniyo

Back
X