Çocuğum 'r' sesini çıkaramıyor, deneyimi olan yardımcı olabilir mi?

kucukkurbaga04

okuryazar
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
25 Mart 2014
4.536
2.579
178
5 yaşında çocuğum var 5 buçuk yaşına yaklaşıyor. 'r'sesi yerine çoğunlukla 'y'sesini çıkarıyor. Var mı bununla ilgili bilgisi olan, yanlış bir yaklaşımda bulunup bunu kanıksamasını istemiyorum. Belki zamanla düzelebilecekken bunun önünü kesmek istemem. Ben biraz -doğru- tavsiye edilen yöntemler varsa kullanmayı düşünüyorum, 6 yaşını geçtiğinde yine devam ederse dil terapisi düşünüyorum. Çünkü 6 -7 yaşlarına kadar olabilirmiş diye okudum netten.

benim kız kardeşim liseye başlayana kadar r leri söleyemedi çocukken hiç biseyi söleyemezdi.ayrana ayyan derdi, kendi ismini bile söleyemezdi zamanla düzeliyor sanırım.bn ortaokula giderken matametik öğretmenimiz 30 lu yaşlarda biriydi r leri söleyemiyordu.

benim kız kardeşim liseye başlayana kadar r leri söleyemedi çocukken hiç biseyi söleyemezdi.ayrana ayyan derdi, kendi ismini bile söleyemezdi zamanla düzeliyor sanırım.bn ortaokula giderken matametik öğretmenimiz 30 lu yaşlarda biriydi r leri söleyemiyordu.
Kardeşiniz özel bir çalışmayla mı düzeltti, yoksa kendi kendine mi söylemeye başladı.

5 yaşında çocuğum var 5 buçuk yaşına yaklaşıyor. 'r'sesi yerine çoğunlukla 'y'sesini çıkarıyor. Var mı bununla ilgili bilgisi olan, yanlış bir yaklaşımda bulunup bunu kanıksamasını istemiyorum. Belki zamanla düzelebilecekken bunun önünü kesmek istemem. Ben biraz -doğru- tavsiye edilen yöntemler varsa kullanmayı düşünüyorum, 6 yaşını geçtiğinde yine devam ederse dil terapisi düşünüyorum. Çünkü 6 -7 yaşlarına kadar olabilirmiş diye okudum netten.

Çocuğunuzda artikülasyon var. Harf söyleyememe yani. R harfini söyleyememe durumuna ise rotasizm deniyor. Çocukların çoğunda görülüyor ve yaş ilerledikçe çoğunlukla düzeliyor. Ama düzelemediği de görülüyor. Benim teyzem ve dayımda da aynı sorun var. Konuşma organlarındaki bir bozukluktan kaynaklanıyor olabilir ama sadece yaşıyla ilgili de olabilir. Bunu en iyi bir uzman belirleyecektir. Size düşen çok üstüne düşmemeniz ve üzerinde baskı oluşturmamanız. Yoksa çocuğun psikolojisi etkilenebilir. Önce kendi pediyatristinize gösterin çocuğunuzu. Konuşma organlarında herhangi bir sorun olup olmadığına baksın. Dediğim gibi sadece yaşıyla ilgiliyse zaten büyüdükçe düzelecektir. Değilse tedavi yöntemini de en iyi uzman bilir.

Merhabalar.. Aynı sorunu 10 yaşına kadar ben de yaşamıştım.. Ailem beni araştırma hastanesine terapiste götürmüştü.. Terapist bir sürü egzersizler vermişti.. İşe yaradı mı yaramadı mı bilmiyorum ama, o terapistten sonra o kadar çok sorun etmiştim ki kendime, okula gidip gelirken, gece yatarken, en an her dakika aklımda hep 'r' harfini söyleyebilmek vardı.. Sonradan söyledim..

Bana da yaş itibariyle normal geldi.

Benim kızım da 4yaş+3 aylık.

Geçmiş zamanda çıkaramadığı çok kelime oldu ama zamanla düzeldi.

Kozalam: kozalak

Şeşmiye: şemsiye

Patma: Fatma

Favrika: fabrika

Bunları düzeldi. Ama ben tekrar etmesini sağladım sürekli. Oyun içinde kelime gibi..

Bu ne: şeşmiye..

Hayır şemsiyeeeeee..

Şimdi de önevli diyor ben hayır önemliiii diyorum. Düzeltiyor sonra..

R harflerini içeren kelimelerden oyun gibi bir şey çıkarabilirsin.

Çocuğunuzda artikülasyon var. Harf söyleyememe yani. R harfini söyleyememe durumuna ise rotasizm deniyor. Çocukların çoğunda görülüyor ve yaş ilerledikçe çoğunlukla düzeliyor. Ama düzelemediği de görülüyor. Benim teyzem ve dayımda da aynı sorun var. Konuşma organlarındaki bir bozukluktan kaynaklanıyor olabilir ama sadece yaşıyla ilgili de olabilir. Bunu en iyi bir uzman belirleyecektir. Size düşen çok üstüne düşmemeniz ve üzerinde baskı oluşturmamanız. Yoksa çocuğun psikolojisi etkilenebilir. Önce kendi pediyatristinize gösterin çocuğunuzu. Konuşma organlarında herhangi bir sorun olup olmadığına baksın. Dediğim gibi sadece yaşıyla ilgiliyse zaten büyüdükçe düzelecektir. Değilse tedavi yöntemini de en iyi uzman bilir.

"yapar mısın" gibi kelimeleri söylüyor, tabi 'r' sesi baskın olmuyor ama yinede söylüyor, ama "arı" ya "ayı" diyor. Sanırım yaşla ilgili 3-4 yaşında olup düzgün söyleyen bir kaç çocuk görünce ben de acaba mı? dedim. Baskı uygulamam zaten, varsa yapabileceğim bir şey onun araştırmasını yapıyorum.

Bana da yaş itibariyle normal geldi.

Benim kızım da 4yaş+3 aylık.

Geçmiş zamanda çıkaramadığı çok kelime oldu ama zamanla düzeldi.

Kozalam: kozalak

Şeşmiye: şemsiye

Patma: Fatma

Favrika: fabrika

Bunları düzeldi. Ama ben tekrar etmesini sağladım sürekli. Oyun içinde kelime gibi..

Bu ne: şeşmiye..

Hayır şemsiyeeeeee..

Şimdi de önevli diyor ben hayır önemliiii diyorum. Düzeltiyor sonra..

R harflerini içeren kelimelerden oyun gibi bir şey çıkarabilirsin.

Sizin çocuğunuzun 'r' ile ilgili sıkıntısı var mı?.. Ben de düzeltmeye çalıştığımda mesele ayı değil arı dediğimde "r" yerine "ğ" gibi bir harf çıkarıyor, korkuyorum yapamıycam diyip bu çıkardığı "ğ"ye benzeyen harfi, "r" yerine kanıksamasından, o yüzden düzeltme konusunda da kararsız kalıyorum açıkcası.

aynı yaşlarda bende de vardı aynı sorun
annem R ile başlayan içinde R geçen kelimelerle ayna karşısında çalıştırıyordu beni kısa sürede geçti... önce R ile başlayan kelimeler R ye baskı yaparak sesin nasıl çıktığını fark ettirdi.
kuzenin hala söyleyemez ama öyle konuşmasını kabul ettiler diye

benim oğlum da 7 yaşına girmek üzere ve halen "r" harfini söyleyemiyor..
görümcemin oğlu da 7 yaşına kadar söyleyememiş.. ben de beklemedeyim bakalım birkaç ay daha...
"l" harfinde de sorunumuz vardı ama "laleli" kelimesini söylete söylete düzeldi biraz..
ama "r" daha zor sanırım :(

Merhabalar.. Aynı sorunu 10 yaşına kadar ben de yaşamıştım.. Ailem beni araştırma hastanesine terapiste götürmüştü.. Terapist bir sürü egzersizler vermişti.. İşe yaradı mı yaramadı mı bilmiyorum ama, o terapistten sonra o kadar çok sorun etmiştim ki kendime, okula gidip gelirken, gece yatarken, en an her dakika aklımda hep 'r' harfini söyleyebilmek vardı.. Sonradan söyledim..

işte şu psikolojiye sokmaktan korkuyorum çocuğumu, o yüzden çok temkinliyim şimdilik, zamanla düzelebilecek bir şeyken farklı yönlendirmek istemem.

aynı yaşlarda bende de vardı aynı sorun
annem R ile başlayan içinde R geçen kelimelerle ayna karşısında çalıştırıyordu beni kısa sürede geçti... önce R ile başlayan kelimeler R ye baskı yaparak sesin nasıl çıktığını fark ettirdi.
kuzenin hala söyleyemez ama öyle konuşmasını kabul ettiler diye

iyi bir yöntem miş.
benim oğlum da 7 yaşına girmek üzere ve halen "r" harfini söyleyemiyor..
görümcemin oğlu da 7 yaşına kadar söyleyememiş.. ben de beklemedeyim bakalım birkaç ay daha...
"l" harfinde de sorunumuz vardı ama "laleli" kelimesini söylete söylete düzeldi biraz..
ama "r" daha zor sanırım :KK43:
evet "r" sesi zormuş diğerlerine göre

Sizin çocuğunuzun 'r' ile ilgili sıkıntısı var mı?.. Ben de düzeltmeye çalıştığımda mesele ayı değil arı dediğimde "r" yerine "ğ" gibi bir harf çıkarıyor, korkuyorum yapamıycam diyip bu çıkardığı "ğ"ye benzeyen harfi, "r" yerine kanıksamasından, o yüzden düzeltme konusunda da kararsız kalıyorum açıkcası.
r ile ilgili sıkıntısı yok ama dediğim gibi kelime bazında sıkıntı. daha önceden de çıkaramadığı kelimeleri ben tekrar ettire ettire kısa sürede sonuç aldım. simcap diyordu şimdi sincap diyor mesela.
komşumun oğlu bu sene okula gidecek r leri çıkaramıyor. ama r sanırım en çok takıldıkları harf.
benim kardeşim de öyledi ki eski kuşak anneler pek takmazdı bu tür şeyleri kendi kendine düzeldi sonra.

Bence 5 yaş çok erken endişe duyman için.

Doğal haline bırak ama r li kelimeleri çok tekrarlayın. Hatta kendin oyun bul bir şekilde. R ile başlayan kelimelerin resmini internetten indirip oyun kartı yapabilirsin. İçine başka objeler de koyup oyun oynayabilirsiniz.

Benim yeğenim de söyleyemezdi sonra kendi kendine çalışarak çıkardı..zaten çocukların en zor çıkardıkları seslerden biriymiş r normal bence..yeğenimin yanağı öpülmekten yara olmuştu öpmek isteyene derdi ki" öpme öpme yala (yara) " :)

Back
X