Çocuğum 'r' sesini çıkaramıyor, deneyimi olan yardımcı olabilir mi?

Benim ki de beş yasinda sadece r değil soyleyemedigi birkaç harf var.ben yasina bagliyorum acikcasi ve bu yüzden kafama takmiyorum
evet yaştan muhtemelen, 3 yaşındaki çocuk söyleyene kadar bende normal buluyordum, sonra "acaba mı" dedim, ama herkes bir olmuyor demek ki..

[QUOTEcukkurbaga04, post: 36563133, member: 575445"]evet yaştan muhtemelen, 3 yaşındaki çocuk söyleyene kadar bende normal buluyordum, sonra "acaba mı" dedim, ama herkes bir olmuyor demek ki..[duzelmediynen oyle herkes bir olmuyor..hatta bizimkinin sinifinda en bozuk konuşan benim ki diğerleri maşallah çok net konusuyor..ama şöyle düşünüyorum algilamasinda ya da kendini ifade etmesinde bi sikinti yok o harfler illa zamanla düzeltecek..diyelimki duzelmedi yine silinti değil r ileri tam soyleyemeyenler gayet sevimli oluyor bakiniz beyazit öztürk..kisacasi derdimiz bu olsun Allah daha ciddi bi sorun göstermesin benimkiyle beraber tüm cocuklara

Ben de 1. sınıfa gidene kadar söyleyememıştım. Anaokulunda biraz gaza geldim annem de sağolsun arı ve ayı kelimeleri üzerinde epey dil egzersizi yaptırmıştı. Ilkokul hayatımda hep programların önde gelen öğrencilerinden oldum. Olur gider inşallah.. Bazı doktorlar ameliyatla ancak geçer demişlerdi bana.. Ama annem ameliyatsız olduğunu kanıtlamıştı. Tabi bu '90 lı yılların başlarında idi :)

19 yaşındayım bazen r ileri bende soyleyemiyorum özellikle r ve l biraradayken r ler bende l oluveriyo gül reçeli derken zorlaniyorum mesela dilim agriyo çok üstüne gitmeyin daha küçük düzeltebilir

dişlerinin üçünde arkada yanlarda çürük var geri kalanda sorun yok gibi duruyor...
Ben damak yapisini kontrol ettirmeniz icin demistim. Fakat cok onemli bir sorun gormuyorum. R zaten cok zor bir harf. Bol bol radyo, rana, rahat gibi kelimeleri de tekrarlatin r harfine bastira bastira ve sakiz cignetin.

Canım benim ikiz kız kardeşlerim var 17 yaşındalar. Biri r harfini çıkarabilirken diğeri çıkaramıyordu ufakken.. Ne zaman ki okula başladı ve harfleri öğrendi, okumayı yazmayı öğrendi işte o zaman düzeldi.

benim kardeşim de 12 yaşına kadar R harini L olarak okuyordu.. bunun yanısıra küçükken(2-3yas) kardeşimi çok seven bakkal amca kapının arkasına geçip böğğğ diye korkutunca (aklısıra şaka yapıyor gerizekalı herif) 2 yıl kekeleyerek konuştu, hatta konuşamıyordu ve konuşamayınca ağlıyordu sürekli, içine kapandı o dönem..2 yıl sudan korktu, banyo yaparken delirecek gibi oluyordu... zamanla azaldı kekelemesi...şuan 16 yaşında. ara sıra yine kekeliyor.. kekemelik için kursa gitmek istiyordu çünkü dalga geçiyormuş arkadaşları.. henüz gitmedi.. bakalım...

söyleyemese de çok dert değil bence dikdiyon kursuna gider şimdi peltek peltek konuşunca çok tatlı olur gerçi ama ben memurum benim iş yerimde de r yi kullanamayan insan var hiç gözümüze bakmadı bugüne kadar..kardeşimde de var 23 yaşında s ve r peltekliği dert etmiyoz valla biz..çok üzülmeyin çözümleri var işe yarar yaramaz sağlıklı ya dua edin..

benim kardeşim de 12 yaşına kadar R harini L olarak okuyordu.. bunun yanısıra küçükken(2-3yas) kardeşimi çok seven bakkal amca kapının arkasına geçip böğğğ diye korkutunca (aklısıra şaka yapıyor gerizekalı herif) 2 yıl kekeleyerek konuştu, hatta konuşamıyordu ve konuşamayınca ağlıyordu sürekli, içine kapandı o dönem..2 yıl sudan korktu, banyo yaparken delirecek gibi oluyordu... zamanla azaldı kekelemesi...şuan 16 yaşında. ara sıra yine kekeliyor.. kekemelik için kursa gitmek istiyordu çünkü dalga geçiyormuş arkadaşları.. henüz gitmedi.. bakalım...
yavrumm yaaa, ne dangul dungul espiri yapan adamlar var. :KK20:

söyleyemese de çok dert değil bence dikdiyon kursuna gider şimdi peltek peltek konuşunca çok tatlı olur gerçi ama ben memurum benim iş yerimde de r yi kullanamayan insan var hiç gözümüze bakmadı bugüne kadar..kardeşimde de var 23 yaşında s ve r peltekliği dert etmiyoz valla biz..çok üzülmeyin çözümleri var işe yarar yaramaz sağlıklı ya dua edin..

aslında çok tatlı oluyorlar da, dalga geçen falan olur, öz güveni zedelenmesin diye insanlar konuşma konusunda ürkek oluyor... Öğretmenim bende çocukların birbirlerini fiziksel özelliklerinden dolayı nasıl acımasızca vurduğunu çok iyi biliyorum...

5 yaşında çocuğum var 5 buçuk yaşına yaklaşıyor. 'r'sesi yerine çoğunlukla 'y'sesini çıkarıyor. Var mı bununla ilgili bilgisi olan, yanlış bir yaklaşımda bulunup bunu kanıksamasını istemiyorum. Belki zamanla düzelebilecekken bunun önünü kesmek istemem. Ben biraz -doğru- tavsiye edilen yöntemler varsa kullanmayı düşünüyorum, 6 yaşını geçtiğinde yine devam ederse dil terapisi düşünüyorum. Çünkü 6 -7 yaşlarına kadar olabilirmiş diye okudum netten.

yaşı küçük ama bence yine de bir uzmana götür derim bir konuşma terapistine.

bu tip sorunlar yaş ilerledikçe oturuyor ve düzeltilmesi daha zor oluyor. eğer bir sorun varsa erkenden düzelir.

bir r yi söyleyememekten bir şey olmaz tabi ki ama düzeltilebiliyorken de düzelmesi daha iyi olur.

zamanla da düzelebilir ama düzelmezse daha kalıcı olur bu sefer. bir uzmana götürürsen için rahat eder.

Allah daha büyük dert vermesin tabi bu çok küçük bir sorun ama erkenden önlem iyidir.:KK52:

yavrumm yaaa, ne dangul dungul espiri yapan adamlar var. :KK20:
bakkal amca da çok üzüldü, sadece şaka yaptım böyle ocağını bilemezdim dedi :/ o kadar sinirli bir çocuk ki kardeşim, o konuşamamanın ardından 2-3 yaşından bu yaşa kadar hep agresif oldu.. sesli kitap okusa falan düzelme olur aslında ama hiç sevmiyor kitap.. bu arada dediğim gibi , 12 yaşa kadar azalarak devam etti R harfi olayı, sonunda bitti. annem evde R ile başlayan kelimeleri söyleyerek egzersiz yaptırdı hep

aslında çok tatlı oluyorlar da, dalga geçen falan olur, öz güveni zedelenmesin diye insanlar konuşma konusunda ürkek oluyor... Öğretmenim bende çocukların birbirlerini fiziksel özelliklerinden dolayı nasıl acımasızca vurduğunu çok iyi biliyorum...
okul hayatımızda alaya maruz kalmayanımız var mı gözlük taksan alay şişman olsan alay çok zayıf olsan alay bir yaramn beren varsa alay burun tüylerin fazla belliyse alay kaçamaz ki alay dan arkadaşım..önce dişlerden başla bir yamukluk varsa o da engel olur ama dediğimiz gibi okula başlayana kadar çocukların çoğunda oluyor ailede birinde yoksa şayet..benim amcam da peltek konuşurdu kardeşim ona benzemiş bende de vardı s harfleri ile ilgili...zamanla düzeliyor olmadı diksiyon kursuna gönderirsin ama eziyet çeker ağzında kalemlerle taşlarla...bence biraz bekle r siz günlerin keyfini bir tat tatlı talı:KK45:sonra düşünürsün geçmez ise..

okul hayatımızda alaya maruz kalmayanımız var mı gözlük taksan alay şişman olsan alay çok zayıf olsan alay bir yaramn beren varsa alay burun tüylerin fazla belliyse alay kaçamaz ki alay dan arkadaşım..önce dişlerden başla bir yamukluk varsa o da engel olur ama dediğimiz gibi okula başlayana kadar çocukların çoğunda oluyor ailede birinde yoksa şayet..benim amcam da peltek konuşurdu kardeşim ona benzemiş bende de vardı s harfleri ile ilgili...zamanla düzeliyor olmadı diksiyon kursuna gönderirsin ama eziyet çeker ağzında kalemlerle taşlarla...bence biraz bekle r siz günlerin keyfini bir tat tatlı talı:KK45:sonra düşünürsün geçmez ise..
haklısın, ben de zaten önceden yapmam gereken bişey var mı diye bir ön tarama yaptım, saolsun, içimde tedirginlik kalmadı, en azından önümü netleştirdim..

Back
X