Çocuğumda otizm belirtileri varmı

bilinclianne16

Yeni Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
16 Eylül 2025
3
1
1
21
Merhabalar benim 14 aylık bir oğlum var bugüne kadar hiç böyle bir şüphe içine düşmemiştim ta ki 2 aydır bu problemler ortaya çıktı Belki de problem değil ben öyle düşünüyorum Bilmiyorum ama kafam çok karışık ve çok üzgünüm Doktor randevularını aldık en kısa sürede Ne yapmam gerektiğine bakacağım ama bilgisi olanlar annelerden yardım istiyorum Oğlum kendi etrafında dönüyor ellerini sürekli birbirine vuruyor parmaklarını daha doğrusu ellerini ve parmaklarını birbirine vururken ağzını kocaman açıyor ve geriyor sürekli bana vuruyor özellikle kafasıyla duvara halıya koltuğa her yere kafa atmaya çalışıyor Beni en çok endişelendiren ellerini sürekli birbirine vurması Bu bir otizm belirtisi mi Lütfen yardım edin

Bu yaş döneminde çocukların bir hareketi devamlı yapmasının sebebi sizin tepkilerinizden kaynaklı olabilir. Yani size vurduğunda ne yapıyorsunuz mesela? Kızmak ya da sevinç göstermek hareketleri tekrarlanmasına yardımcı olur. Bu şekilde öğreniyorlar çünkü, doğaları böyle. Genelde yapmamasını istediğiniz davranışlar için nötr tepkiler göstermeniz gerekir, tepkisiz kalıp başka bir şeye yöneltmek gibi. Misal vurduğu esnada aaa bak bu oyuncak ne yapıyormuş burada yoksa o bir kuş mu gibi gibi. Onun dışında dönme hareketini keşfettiklerinde bunu genelde hoşuna gittikleri için yaparlar ve alkış da bundan zevk aldığının göstergesi. Bence bunlar tek başına belirleyici değil gibi geldi ama tabii içinizin rahatlaması için bir uzman desteği iyi olabilir.

Bu arada kafasını bir şeylere vurma da o dönem normal benim kızım da devamlı bir yere bilerek gidip vuruyordu unutması için tepkisiz kaldım onun dışında yaralayabileceği her yeri sünger çektiğimiz için rahat bıraktım. Bir süre sonra kendiliğinden bıraktı. Ben de neden böyle yapıyor diye üzülmüştüm o dönem ama araştırınca normal olduğunu öğrendim. Genel anlamda dikkat çekme, oyun ve keşif amaçlı yapıyorlarmış ve hareketin devamı ise sizin tepkinize göre şekilleniyor

En çok endişelendiren kafa sallama parmaklarını sürekli değişik şekillerde birbirine vurması Ve bunu yaparken ağzını kocaman açması inanın çok değişik bir görüntü Kafam çok karışık düşünmekten kafayı yemek üzereyim en son çare buradan fikir almak ve biraz bilgi sahibi olmak

Yapay zekaya mesajınızı attım onun cevabını göndereyim çünkü daha fazlası için maalesef fikrim yok yanlış yönlendirmek de istemem. İnşallah düşündüğünüz durum yoktur

Sizi çok iyi anlıyorum; gerçekten endişe verici ve kafa karıştırıcı bir durum. Öncelikle şunu bilmeniz lazım: bu davranışlar yalnız başına kesin bir otizm işareti değildir, ama bazı gelişimsel farklılıklarda görülebilir. Şimdi size daha net bir çerçeve sunayım:

---

### 1. Kafa sallama

• Bazı bebekler heyecanlandıklarında, oyun oynarken veya ritimle kendilerini sakinleştirmek için kafa sallayabilir.
  • Eğer sürekli ve şiddetli bir şekilde kafasını sallıyor veya kafasını sert yerlere vuruyorsa dikkat edilmesi gerekir, çünkü kendine zarar riski vardır.

### 2. Parmakları birbirine vurma ve ağzı açma

• Bazen ritmik hareketler veya ellerini tekrarlayan şekilde kullanmak duyusal bir tatmin sağlayabilir.
  • Ağzını açıp germe, genellikle bu hareketle birlikte gelen duyusal bir tepkidir. Bazı çocuklar bunu keyif aldıkları bir his olarak yapar.
  • Eğer bu davranış sadece belli bir rutinde, uzun süre ve yoğun şekilde oluyorsa, gözlemlemeye değer bir durumdur.

### 3. Ne zaman daha dikkatli olmalı?

Aşağıdaki durumlarda mutlaka doktorla ayrıntılı görüşmelisiniz:

• Davranışın sürekli, yoğun ve kendine zarar verici olması
  • Göz teması, sosyal gülümseme, konuşma veya oyun becerilerinde gecikme gözlemlemeniz
  • Uyku, beslenme veya günlük rutinlerinde belirgin değişiklik

### 4. Şu anda yapılabilecekler

1. Güvenlik önlemleri: Kafasını sert yerlere vurmasını engelleyin. Yumuşak minderler veya güvenli bir alan oluşturun.
2. Davranışları not edin: Ne zaman, ne sıklıkta, hangi durumda gerçekleşiyor. Video çekmek çok faydalı olur.
3. Sakin kalın: Endişenizi hissettirirseniz davranışları artabilir.
4. Doktorla paylaşın: Randevu aldığınız için çok doğru bir adım atmışsınız. Gözlemlediğiniz davranışları açık ve ayrıntılı şekilde anlatın.

---

İsterseniz ben size 14 aylık bir bebeğin normal gelişimi ile dikkat edilmesi gereken işaretleri tablo halinde özetleyebilirim; böylece gözlemlerinizi somut şekilde kaydedip doktorunuza gösterebilirsiniz.

Bunu yapmamı ister misiniz?

İlginiz için çok teşekkür ederim Doktor randevusundan sonra ne olup bittiğini yazacağım

Bu şekilde hem kendinize hem çocuğa zarar verirsiniz bir hekim görüşü alın elbette ama 14 ay otizm tanısı için çok erken

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…