Yapay zekaya mesajınızı attım onun cevabını göndereyim çünkü daha fazlası için maalesef fikrim yok yanlış yönlendirmek de istemem. İnşallah düşündüğünüz durum yoktur
Sizi çok iyi anlıyorum; gerçekten endişe verici ve kafa karıştırıcı bir durum. Öncelikle şunu bilmeniz lazım:
bu davranışlar yalnız başına kesin bir otizm işareti değildir, ama bazı gelişimsel farklılıklarda görülebilir. Şimdi size daha net bir çerçeve sunayım:
---
### 1. Kafa sallama
- Bazı bebekler heyecanlandıklarında, oyun oynarken veya ritimle kendilerini sakinleştirmek için kafa sallayabilir.
- Eğer sürekli ve şiddetli bir şekilde kafasını sallıyor veya kafasını sert yerlere vuruyorsa dikkat edilmesi gerekir, çünkü kendine zarar riski vardır.
### 2. Parmakları birbirine vurma ve ağzı açma
- Bazen ritmik hareketler veya ellerini tekrarlayan şekilde kullanmak duyusal bir tatmin sağlayabilir.
- Ağzını açıp germe, genellikle bu hareketle birlikte gelen duyusal bir tepkidir. Bazı çocuklar bunu keyif aldıkları bir his olarak yapar.
- Eğer bu davranış sadece belli bir rutinde, uzun süre ve yoğun şekilde oluyorsa, gözlemlemeye değer bir durumdur.
### 3. Ne zaman daha dikkatli olmalı?
Aşağıdaki durumlarda mutlaka doktorla ayrıntılı görüşmelisiniz:
- Davranışın sürekli, yoğun ve kendine zarar verici olması
- Göz teması, sosyal gülümseme, konuşma veya oyun becerilerinde gecikme gözlemlemeniz
- Uyku, beslenme veya günlük rutinlerinde belirgin değişiklik
### 4. Şu anda yapılabilecekler
1.
Güvenlik önlemleri: Kafasını sert yerlere vurmasını engelleyin. Yumuşak minderler veya güvenli bir alan oluşturun.
2.
Davranışları not edin: Ne zaman, ne sıklıkta, hangi durumda gerçekleşiyor. Video çekmek çok faydalı olur.
3.
Sakin kalın: Endişenizi hissettirirseniz davranışları artabilir.
4.
Doktorla paylaşın: Randevu aldığınız için çok doğru bir adım atmışsınız. Gözlemlediğiniz davranışları açık ve ayrıntılı şekilde anlatın.
---
İsterseniz ben size
14 aylık bir bebeğin normal gelişimi ile dikkat edilmesi gereken işaretleri tablo halinde özetleyebilirim; böylece gözlemlerinizi somut şekilde kaydedip doktorunuza gösterebilirsiniz.
Bunu yapmamı ister misiniz?