Çocuk Hastalıkları Çocuğunuzun Öksürüğüyle Nasıl Mücadele Etmelisiniz?

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.820
48
1425896687279.jpg


Küçük çocuklarda görülen kuru, gıcıklı öksürük, genellikle soğukalgınlığının belirtisidir. Küçük çocuklarda solunum yolları dardır; üst solunum yolu enfeksiyon nedeniyle daha da daralınca soluk alıp verirken hırıltı duyabilir.

Öksürükle vücuttaki mikropların dışarı atıldığını belirten uzmanlar, öksürük vakalarının artış gösterdiği kış aylarında özellikle çocuklara her öksürdüklerinde ilaç veya şurup verilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Çocuğunun öksürdüğünü gören anne babalar bunu bir hastalık belirtisi olarak görür, hemen telaşa kapılır veya doktora başvurur ya da “şurup” verir. Araştırmalara göre, vücuda yararı olan öksürüğü gidermek için ilaç kullanmak ciddi problemler doğurabiliyor.

Öksürük Neden Olur?

Öksürük boğaz ya da soluk borusundaki tahrişlere karşı gelişen bir tepki olabileceği gibi, bir akciğer enfeksiyonu belirtisi de olabilir. Kuru, gıcıklı öksürük genellikle pek ciddi bir sonuç doğurmaz. Çoğunlukla soğukalgınlığı sırasında burun akıntısının geriye giderek solunum borusunu tahriş etmesinden. Çevresindeki yetişkinler sigara içiyorsa duman, çocuğn solunum yollarını tarhiş ederek öksürüğe neden olabilir. Kulak enfeksiyonları da kuru öksürüğe yol açabilir.

Öksürük sırasında balgam geliyorsa, çocuğn akciğerlerinde enfeksiyon bulunduğu anlaşılır. Bu tür öksürüklerkin çoğu çok önemli değildir; ama bronşit ya da zatürreye bağlı da olabilirler.

Öksüren Çocuğunuza Nasıl Müdahale Etmelisiniz?

• Öksürürken balgam çıkarıyorsam bunun akciğerlerden sökülüp atılmasını kolaylaytırın. Dizlerinizin üstüne yüzükoyun yatırarak hafif hafif sırtına vurun. Yere bir kova ya doa kap koyarak çocuğunuzun balgamını çıkarmaya özendirin.

• Balgamlı öksürük sırasında çocuğunuzu üşütmemeye çalışın. Yoksa enfeksiyon daha yayılıp aşağılara inerek bronşite neden olabilir.

• Öksürük kuru ise yatmadan once ılık bir şeyler vererek boğazını yumuşatın. 18 aylıktan büyükülre birka damla ılık su içinrde eritilmiş bala limon suyu katarak hazırlayacağınız içeceği verebilirsiniz.

• Sümüğün boğazından aşağılara kaymasını önlemek için geceleri çocuğunuzun başını fazladan yastıkla destekleyin. Bebeklerde yastığı şiltenin altına yerleştirin.

• Çocuğunuzu sigara içilen ortamlardan uzak tutun.

• Doktorunuz istemediği sürece öksürük ilacı vermeyin.

Öksürüğün Başlıca Nedenleri

Öksürüğün nedenleri arasında bademcik iltihabı, grip, aşırı sigara içmek, soğuk içecekler yüzünden göğsü üşütmek, boğmaca, astım gibi birçok neden sıralanabilir.
Solunum yollarının iç yüzünü yapan zarlarının iltihaplandığı durumlarda mukus salgısı artar ve bu zar kolaylıkla tahriş edilebilir. Bu gibi durumlarda mukusun fazlası öksürükle dışarı atılmaktadır.

Öksürmek zorunda kalan kişi, önce derin bir soluk alır, sonra ses telleri aralarındaki aralığı kapatıp ve göğüs boşluğu basıncını arttırırcasına kaslarını kasar. Bu olaydan sonra ses telleri aralığı aniden açılınca, solunum yollarındaki hava patlarcasına dışarı atılır. Bu havayla birlikte aşırı miktardaki salgılar ve bazı tahriş edici maddeler dışarı çıkar.

Öksürüğün tedavisi için bitkisel öneriler:

• Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı kekik otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülüp günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

• Bir çay fincanı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı oranında ebegümeci katılıp demlenmesi için on iki saat bekletildikten sonra, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su dolu olan bir başka kabın içine ihyana kadar bırakılıp ardından, günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

• Havanda dövülmek suretiyle toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı çitlembik tohumu bir çay fincanı kaynar suyun içine katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere içilir.

• Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış incir yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

• Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış mayasıl otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

• Bir litre suyun içine bir avuç küçük parçalara bölünmüş kereviz katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanına bir tatlı kaşığı süzme bal ilavesiyle içilir.

• Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı öksürük otu çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülüp günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

• Aynı oranda ince kıyılmış veya havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, havlıcan, ebegümeci, zencefil, tıbbi hatmi, ayva yaprağı, ayva çekirdeği ve ıhlamur iyice karıştırılıp harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay bardağı içilir.

• Aynı oranda ince kıyılmış veya havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, öksürük otu (yapraklan ve çiçekleri), sığırkuyruğu çiçeği, ciğer otu ve sinirli ot yaprağı iyice karıştırılıp harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

• Aynı oranda ince kıyılmış veya havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, nane, kekik, papatya çiçeği, tıbbi hatmi ve ıhlamur iyice karıştırılıp harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay bardağı içilir.

• Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı dar yapraklı sinirli ot katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülüp günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

• Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış kılıç otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

• Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ayrık otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.

• Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış sarmaşık katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanına birer tatlı kaşığı süzme bal ilavesiyle içilir.

Hangi Durumlarda Derhal Doktora Başvurmalısınız?

Çocuğunuz bir saatten uzun bir süredir hızlı, sesli ya da zorlukla soluyosa,

Bebeğiniz altı aylıktan küçükse ve öksürüyorsa,

Öksürük, çocuğunuzu uyumtmayacak kadar şiddetliyse

Üç gün geçtiği halde öksürüğü iyileşmemişse,

Çocuğunuz sık sık öksürüğe yakalanıyorsa

En kısa zamanda doktorunuza danışın.

İlgili Konular ;

– Çocuğun öksürüğü nasıl geçirilir?
– Çocuklarda öksürük için buhar makinesi ne zaman kullanılır?
– Çocuğumdaki balgamı nasıl giderebilirim?
– Çocuklarda gece öksürüğü nasıl tedavi edilir?
– Çocuk öksürüyorsa evde ne tür önlemler alınmalı?
– Öksüren çocuğu ne zaman doktora götürmek gerekir?
– Çocuklarda öksürük nasıl tedavi edilir?
– Çocuğumuz öksürüyorsa ilaç dışında neler yapabiliriz?
– Çocuklarda öksürük hangi noktaya geldiğinde endişe edilmeli?
– Çocuklarda öksürüğün sebepleri neler olabilir?
– Çocuklarda kronik öksürüğün belirtileri nelerdir?
– Çocuklarda öksürük her zaman bulaşıcı mıdır?
 
X