Çocuk hijyeni..

NurTopum

Annesinin can damarı..
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
19 Haziran 2012
844
13
318
İstanbul
Selamlar sevgili kk kadınları.

Benim küçük bir yavrum var..artik yolda, parkta yürüme evresindeyiz..
Fakat ben biraz afalladim..Çünkü ara ara yere düşüyor ve elleri, bacaklari, her yer mikrop ile temas ediyor.
Baş edilmiyor..Bir iki silsem gene düşüyor

Kısacasi mikrop kapacak diye odum kopuyor.
Çocuk düşe kalka büyür, toprakla oynar..Hepsinin bilincinde olduğum icin disariya çıkıyoruz tabi.
Fakat korkuyorum işte. .

Etrafinda yada çocuğunda, dışarida oynayip mikrop kapan yavrular oldu mu?
ve;

Cocuklarini parka sokağa çıkaran anneler; cocuklarinizin hijyenini nasil sagliyorsunuz?

En büyük yardımcım ve kurtarıcım ıslak mendiller.yanımda su mutlaka bulunur zaten düştüğünde yada parktan çıktığımızda ellerini hemen ıslak mendille silip suyla yıkıyorum..

Eve dondugunuzde sabunla elini yuzunu sabunlarsiniz tamam iste benimde iki cocugum var ilkinde tedirgindim aman ustu kirlenmesin toza dokunmasin ne oldu herseyden tiksinen bi oglum var ikincide cok rahatim dun parka gittik daha yurumuyo ama sallandik kaydik eve gelincede elini yuzunu yikadim ustunu degistirdim olduk mis bosverin mutlu saglikli olsunda hijyeni eksik olsun...

Asıl vücuda hiç mikrop girmemesi sorun. Mikrop girecek ki bağışıklığı güçlenecek.
Eve gelince bi güzel yıkarsınız ellerini sabunla,
Kıyafetlerini de değişirsiniz yeterli olur....

Son düzenleme:
1 yaşına giren ikiz kızlarım var.erken doğdukları için riskli dönemlerde oldukça dikkat ettim ama şimdi aynı emziği emmelerine bile engel olamıyorum. birbirlerinin ağzından alıp değiştiryolar.her gün süpürsemde silmeye yetişemiyorum o emzikler oyuncaklar yerlerde ve ağızlarında.... artık kendimi şöyle avutuyorum biraz mikrop antibiyotikten iyidir

Biz kucukken resmen camurlarda yuvarlandik annem hic karismazdi.bizim zamanimizda eve hicgirmezdik sokakta oynayan cocuklardik :) suan cok saglam oldugumuzu dusunuyorum.benim kuzenim cocugu halida surunse elini yikardi.cocuk cok degisik bi hastaluga yakalandi.dr cop kovasinin yanina oturt coplerle oynasin demisti.saliverin gitsin birseyler olmaz.allah uzun omurler versin.

Islak mendil ve su parkta işinize yarar..eve geldiğinde de banyoya sokarsınız mis kokusunu da içinize çekince bişecik olmaz:)) ben de yeni anne olacağım inşallah fakat bu konuda yeğenlerimden dolayı tecrübeliyim:)

Her an el yikamaktan oynayamayacak çocuk.
Eve gelince yıkıyorum. .ama elini agzina gözüne sürüyor pecete ile kabasini alsamda.
yeni olduğumuz icin sık düşüyor ve bu yüzden her an yikamak lazim.

Not:'Hijyenide olmasin' diyen sahisin yorumunu kaale bile almadim..

Esracan ve diğer arkadaşlar cok tesekkur ederim.

Esracan, dr un dediğine cok şaşırdım:)

çocuklarımızı biraz rahat bırakalım.kendimden örnek vereyim.
biz ablama küçüklüğümüzde toprakla haşır neşir olarak büyüdük.sürekli toprağın içindeydik.kendimize topraktan köfteler yapardık,ağacların yapraklarını koparıyorduk diğer taraftan topraktan iç harcı hazırlıyorduk ve yaprak sarması yapıyorduk.yani biz resmen mikropların içinde büyüdük ama maşallah hiç birşeyimiz yok.sağasağlamız.
hani bir deyim var.
sakınan göze çöp batar diye.
bu kadar korkarsanız bütün hastalıklarda,mikroplarda sizin çocuğunuzu bulur ki en yakın akrabam böyle bir kadın.kendi çocuklarının üzerine çok titrer fazlasıyla ama buna rağmen çocukları nerdeyse hergün gripler.
hiç birşeycik olmaz.siz bunları düşünmeyin yeter.

katiliyorum.

Bir cocugu nekadar mikroptan uzak tutarsan büyüdügünde daha cok hastalanir. Benim bi yengem var temizlik hastasi kadin, evde 1 tane toz pitircigi bile bulunmicak onun gözünde.benim kuzenler asiri temiz bir evde büyüdükleri icin simdi hemencecik hasta olurlar vücutlari cocukluktan beri alisik olmadigi icin

Bacimmmmm birak pislensin... ohh yerlerde yuvarlansin,toz toprak yutsun... biseycik olmaz... eve getirince temizle yika oh mis.... valla camurlarin içinde yuvarlann biri olarak dana gibiyimm :-D:-D

bizde aynı evredeyiz.. yolda yürürken araba lastiklerine, kaldırım taşlarına, yerdeki çöplere herşeye dokunmak istiyor ve dokunuyorda maalesef. başa çıkılmıyor ki. bügün düştü elleri ve yüzü yerden çamur oldu. açıkcası elimle söyle bi silkeledim. sonra annem eline çubuk kreker verdi her ne kadar verme desemde verdi onuda bi güzel yedi. ben naptım? eve gidincede yıkadım elini yüzünü o kadar. üstünü filanda bisüre değiştirmedim.

açıkcası sürekli ıslak mendillerle çocugu silmek bana çok mantıklı gelmiyor. sonuçta o mendillerde bi sürü kimyasal var. daha küçükken eline kolanya sürüyordum ama bu seferde parmaklarını yalıyordu ondan da vazgeçtim. zaten dediğim gibi şuan başa çıkamıyorum. baktım ki üzerine düşersem kafayı sıyıracağım koyverdim ucunu. ama 2 günde bi duş alıyoruz. yazınsa hergün yıkandı kekliğim. çok şükür mikrop falan kapmadık.

küçükken arkadaşları ile koyun taklidi yapıp yerdeki otları kemiren, çamurlu suları içen, biz 3 velet çöp bidonlarının içinden çöpleri toplayıp yolda buldugumuz pazar arabasına doldurarak mahalle mahalle çöpçüüüüüüü diye gezen bi anne olarak çocuguma fazla haksızlık yapıyormuşum gibi geldi.

Oğlum emeklemeye başladığı andan itibaren her boş vaktimizi parkta geçirdik, bırakıyordum kumların üzerine, gönlünce oynuyordu. Sadece eline yiyecek birşey vereceğim zaman ıslak mendille siliyordum, onun dışında ellerinde ki kumları sadece elimle silkeleyerek temizledim hep.eve gelince de mis gibi banyo , ohhh . Yürürken ,yolda düştüğünde de eğer çamur, pislik tarzı birşey bulaşmadıysa, kanama yada sıyrık yoksa kendi ellerini silkeler o kadar :) evimizde de köpeğimiz var, bebekliği zaten onunla alt alta üst üste boğuşarak, köpeğin kaptığı oyuncakları ağzından almaya çalışarak geçti. Maşallah benden kuvvetli şuan bağışıklığı, seyrek hasta olur ve çok çabuk toparlanır. Bizim çocuk doktorumuz " çocuk bakımında "hijyen" çok tehlikeli bir kelime, çocuk hijyenik büyütülmez, aşırı hijyen düşünülenin aksine sağlık değil, hastalıklara davetiyedir " demişti

Bırak Canım çocuk toprakla çamurla oynasın ki bağışıklık kaZansın doktorlar bile söylüyor hep bırakın toprakla oynasınlar vücudun mikroba ihtiyacı var diye,komşumun bir kızı vardı çok çabuk hasta olurdu ama kadın mikrop kapacak diye hiç evden çıkarmazdı kolay kolay çıkarsa bile çocuk robot gibi yanında otururdu ellerini dahi hiçbirşeye dokundurmazdı hastalandığı birgün doktora götürüyor doktor buna siz hiç bu çocuğu toprakta kumda oynatmadınız mı demiş annesinde mikrop kapar oynarsa demiş doktorda mikrop kapacakki bağışıklık kazanacak demiş.

bizim ufaklikta oyle disardaki araba lastikleri yerdeki taslar cimenler otlar herseyi oksamaya sevmeye bayilir...ama boyle buyuyecek onlar...

gecen gun mesela hayvanat bahcesine goturdum...kuzulari kecileri sevdi eliyle birseyde demedim..

cikarken sabunla yikadik ellerimizi...herseyden koruyamiyorsun haliyle..benim oynamasiyla sorunum yokta bazen eline aldigi tasi topragi agzina atiyor kerata o zaman devreye giriyorum tabii...ha birde uzun uzun yerlerde oturmak istiyor..o zamanda ben yerler pis diye degilde daha cok yerlerden soguk kapacak dusuncesiyle oturtmuyorum

ama cogu zaman islak mendiller ise yariyor canim...ben evde bile bazen elini agzini silmeye kullaniyorum...onceligim tabiiki su ama bazen kalkamayacagim anlar oluyor o zamanlarda ise yariyor...

bırakın çamurlarsın, kirlensin biraz.
bağışıklık sisteminin gelişebilmesi için mikroba ihtiyaçları var onların
korunarak yetiştirilen çocuklar okul, kreş vs gibi ortamlara sokulduklarında ateşten, hastalıktan göz açamıyorlar
vücut ufak ufak tanışmalı mikroplarla
akşama eve gelince yıkarsınız oh misler gibi

sadece park ıcın cıkıyoruz yanı park ve donus ev olacak sekılde
o yuzden hıc ellemıyorum ıstedıgını yapabılır kumlarla oynamasına ızın verıyorum eve geince banyo
fakat bu aylarda cıkarmıyorum havalar soguk gıdıyor üşütüp hastalanmasını istemem

İlk çocuğun galiba. İlk zamanlar ben de böyleydim. Ama çocuklar dokunmadan,düşmeden, yerlerde sürünmeden oynayamıyor. Zaten 0 mikropsuzluk mümkün olmadığı gibi çok da faydalı değildir. Bünyesinin de güçlenmesi lazım.
Dışarıda elleriyle bir şeyler yemiyorsa eve geldikten sonra tamamen üstünü değiştirirsen sorun olmaz. Hatta havalar ısındığında banyo yaptırabilirsin.
Benim kızım da kreşe gidiyor. Kalabalık ortamdan korktuğum için ben de mesela her gece yatmadan önce tüm iç çamaşırları dahil tüm üstünü değiştiriyorum, onlar yıkanıyor. Yastık kılıfını 2 günde bir değiştiriyorum. Kızımı 2 günde bir yıkıyorum. WC ve banyodaki havluları her gün bazen gün aşırı değiştiriyorum. El yıkama alışkanlığımız süper maşallah. Sen de çok takma, parkta, bahçede özgür bırak çocuğu.

Elbette cocugun temizligi cok onemli, ama abartiya kacmamak gerekli. Parkta birakin ozgurce oynasın, her dustugunde, her bir yere dokundugunda silmenin cok da saglikli olmadigini düşünüyorum, hatta o ıslak mendillere hic guvenmiyorum. Sadece ağzına bir sey goturmemesine dikkat edin. Biraz mikroba hepimizin ihtiyaci var bagisiklik sisteminin savasmayi öğrenmesi için. Bakın asilarin mantigi da budur zaten. Ayrica size bir olay anlatmak istiyorum. Yillar once bir komşumuzun cok tatli bir oglu vardi. Hijyen içinde buyutulmustu. Tabi hic mikropla yuzlesmedigi icin bagisikligi gelişmemis, Amerikadan getirilen mikropla tedavi ediliyordu. Uzun oldu biliyorun ams son bir sey daha. Gecen tvde bir cocuk alerji doktoru dinledim. Biliyorsunuzdur son yillarda cocuklarda alerji hat safhada. Doktora bu soruldu, cevabi benim de tahmin ettigim gibiydi: Çocukları dogumundan itibaren o kadar kolluyoruz ki bünye dis dunyaya adapte olamıyor.
Bu arada 3bucuk yaşında bir oglum 1 aylik bir kızım var. Elbette temizliklerine dikkat ediyorum, ama hic abartiya kacmiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…