Lösemi halk arasında kan kanseri olarak da bilinir. Kötü huyludur. Hastalık kendini yaşav yavaş ortaya çıkarabileceği gibi aniden de belirebilir. Her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Fakat daha çok 2-10 yaş arasında ortaya çıkan bir hastalıktır.
Çocuklarda en fazla görülen kanser türlerinden birisidir. Fakat tıptaki gelişmelerin etkisiyle löseminin bugün tedavi ihtimali oldukça yükselmiştir. Yüksek başarı oranlarına ulaşılabilmektedir.
Löseminin belirtileri nelerdir?
İştahsızlık, yorgunluk, kilo kaybı, ciltte solgunluk, ciltte morarmalar, burunda kanama, ciltte kanlı lekeler, ateşli hastalıklar, lenf bezlerinde şişme, kansızlık, diş etlerinde kanama, baş ağrısı, bulantı, kusma, karaciğer ve dalakta büyüme görülebilir. Bu belirtilerin hepsinin bir arada görülmesi de gerekmez. Bir veya birkaçı da görülebilir. Bazen erkeklerde testislerde şişlik de görülebilir.
Löseminin nedeni nedir?
Löseminin en önemli nedeni genetik faktörlerdir. Bu genlerde bozuklukların ortaya çıkmasıyla hastalık oluşur. Genlerdeki bozulmalara ise kimyasal maddeler, radyasyon, çeşitli virüsler, kimi genetik rahatsızlıklar sebebiyet verebilmektedir.
Lösemi nasıl tespit edilir?
Leğen kemiğinden alınan kemik iliğinin incelenmesiyle tespit edilir.
Löseminin tedavisi nasıl yapılır?
Löseminin tedavisinde kemoterapi ( ilaç tedavisi ) ve ışın tedavisi uygulanır.
Bazı lösemi hastalarının iyileşme ihtimali düşüktür. Bu hastaların özellikleri şöyle sıralanabilir: 1 yaşından küçük ve 10 yaşından büyük hastalar, hastalığın sinir sitemine yayılmış olması, göğüs bölgesinde kötü huylu bir kitlenin olması, kanser hücrelerinin kötü huylu olması ve trombosit sayısının düşük, hemoglobin sayısının yüksek olması…
Bunun için anne adayının gebelik döneminde sigara kullanmaması kesinlikle önerilmektedir. Ayrıca özellikle gebeliğin ilk aylarında röntgen ışınlarından da korunmak gerekir.
Kaynak:annelikbilinci