Davranış Bozuklukları Çocuklarda Ortaya Çıkan Tikler

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

yasemin81

mert ve ardam canlarım
Kayıtlı Üye
8 Şubat 2009
2.145
1
Tik nasıl bir bozukluktur?

Çocuklarda görülen; yineleyici, istem dışı, amaca yönelik olmayan, ancak baskılanabilen göz kırpma, burun çekme, boğazını temizleme gibi garip hareket ve ses çıkarmalar, tik olarak adlandırılırlar. Ses çıkarma şeklindeki tikler diğer vücut hareketleri ile ilgili tiklerle birlikte görülürse "Tourette Sendromu" adı verilen özel bir durumdan bahsedilir. Ses çıkarma şeklindeki tikler; boğaz temizleme, ses çıkarmadan konu dışı belirli sözcükleri ya da deyişleri yineleme, açık saçık sözcükler kullanma, küfür etme ve kendi söylediklerini, duyduğu son sesi ve cümleyi yinelemesi şeklinde ortaya çıkar.

Bir harekete tik diyebilmemiz için ne gereklidir?

Yineleyici istem dışı, amaca yönelik olmayan, ancak baskılanabilen garip hareket ve ses çıkarmalar tik olarak adlandırılırlar.

Çocukta tik neden ortaya çıkar? Hangi çocuklarda görülür?

Nedeni tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte tiklerin oluşmasında genetik ve çevresel etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Beyin kimyasallarından (nörotransmitter) biri olan dopaminin anormal metabolizmasından kaynaklandığına dair dikkate değer kanıtlar bulunmuştur. Tik belirtileri genellikle gerginlik veren bir olay sonrasında artar. Aile ve çevre tarafından yapılan uyarılar ile cezalandırmalar tiklerde artışa neden olabilir. Tiklerin genetik özelliği belirgin olup, yakın akrabalarında tikler olan çocuklarda daha sık rastlanır.

Çocuklarda tik hangi yaşlar arasında görülür?

Tikler sıklıkla çocuk ve ergen yaş dönemlerinde başlar. En sık görüldüğü yaşlar 7-12 arasındadır.

Çocukta tikler kalıcı mıdır?

Tikler geçici ya da kalıcı olabilir. Geçici olarak niteleyebileceğimiz tikler, çeşitli beden bölgelerinde ortaya çıkar ve bir yıldan kısa bir sürede kaybolur. Bu bozukluk, çocuklar arasında oldukça yaygındır. Sağlıklı çocukların %12-14'ünde, daha sık, 3-10 yaşları arasında görülür. Eğer bir çocukta bu davranışlar bir yıldan fazla sürerse buna uzun süren tik bozukluğu adı verilmektedir. Çocuklarda görülen tiklerin büyük bir kısmı erişkin yaşa gelmeden kaybolur, ancak bir kısmında erişkin dönemde de kalıcı olabilir.

Tiklerin kalıcılığı önlenebilir mi? Tikli çocuğa ailenin yaklaşımı nasıl olmalıdır?

Tiklerin yerleşmesinde anne, baba ya da öğretmen gibi, çocukların iletişimde olduğu kişilerin rolü önemlidir. Çünkü yetişkinler, çocukta ortaya çıkan tikler nedeniyle kaygılanmakta, çocuğun her davranışını kontrol etmeye çalışmaktadır. Yetişkinlerin, çocukları sürekli uyararak kendilerini kontrol etmelerini istemeleri, iki şekilde etkili olarak çocuklarda tiklerin yerleşmesine yol açmaktadır. Anne babanın kaygısı nedeniyle çocuk davranışlarını kontrol etmeye çalışır sonuçta da, yaşadığı gerginlik tiklerin daha çok ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle tikleri söndürme ve yok etmede, aile öğretmen işbirliği önemlidir. Öğretmenin bilgilendirilmesiyle sınıfta çocuk için daha olumlu ve destekleyici bir çevre sağlanabilir. Öğretmen tarafından çocuğun tikleri nedeniyle sürekli azarlanması okuldan uzaklaşmasına neden olabilir. Öğretmenin bilgilendirilmesi de, tik davranışlarına olumlu yaklaşmasının sağlanması çok önemlidir.

Tikle konusunda başarılı olan tedaviler nelerdir?

Destekleyici tedavi ve ilaç tedavisi yararlı olabilmektedir. Eğer çocuk tikleri ev dışı ortamlarda sergilemiyor, belirli durumlarda gösteriyorsa; bunun nedenlerinin değerlendirilmesi gerekecektir. Gerginliğin arttığı ya da yoğun ilginin gösterildiği durumlar tespit edildiğinde gerginliğin azaltılması, destek ve ilginin çocuğun pozitif yönlerine kaydırılması, tiklerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Tikler sık sık yeniden ortaya çıkıyor, çocuğu rahatsız ederek arkadaş ilişkilerinde sosyal hayatında sorun yaratıyor, çocuğun kendine güvenini olumsuz etkiliyorsa, çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurulmalı, ilaç tedavisi eklenmelidir.
 
yaa benimde 2.5 yaşında kızım sürekli tırnağını yiyiyor artık bunu alışkanlık haline getirdi pisilokolojik bişey olduğunuda düşünmüyorum tek çocuk zaten evdede bi sorunumuz kavgamız yok çok şükür ama iyiliklede söylesem kızsamda bi süre sonra hep eli ağzında lütfen önerilerinizi bekliyorum :eek:lmaz: (acı ojeyi falan denedik fayda etmiyor)
 
benim oğlumda yedi bir ara.dönemsel bişey.2 kadar da sürdü.O süreçte bunu abartmadım.Önemsediğini hissederse çocuk bunun farkına varıp istemli yada istemsiz daha çok yapıyor.Asla tırnağını yeme falan deme.Vurgulamış olursun.Sadece o sırada aaa kedi geçiyo, senin şu oyuncağın nerde gibi sorular sor 1 haftada tamamdır.bu çözümü bulunca 1 haftada bıraktı benimki.
 
benim oğlumda yedi bir ara.dönemsel bişey.2 kadar da sürdü.O süreçte bunu abartmadım.Önemsediğini hissederse çocuk bunun farkına varıp istemli yada istemsiz daha çok yapıyor.Asla tırnağını yeme falan deme.Vurgulamış olursun.Sadece o sırada aaa kedi geçiyo, senin şu oyuncağın nerde gibi sorular sor 1 haftada tamamdır.bu çözümü bulunca 1 haftada bıraktı benimki.

sağol canım önerilerin için inşallah bırakır iyice tik haline getirdi bizimki ben demesemde gören herkes aaa tırnağını yeme falan diyor oda o an yemesede daha sonra tekrardan yemeye başlıyor inadınamı yapıyor anlamadımki :bbo:
 
X