Çocuklarım yemek yemiyorlar

Benim oğlum da hiç domates yemezdi.
Bir gün dışarıda köfte yiyorduk.Köftenin yanında pilav-patates yoktu,sadece azıcık domates vardı.Domatesleri küçücük küp küp kesmişler.
Köfte ekmek yavan gelince,domates yemeye başladı.Sonra ben domates keserken,"köftecideki gibi yap" dedi :)
O günden sonra domates yemeye başladı.Küp küp kesilmiş minik domatesler...
Aslında ben de sizin gibi rendeleyip yemekte kullanıyordum.Zaten pişmiş domates daha faydalı diyorlar.

Yani sevmedikleri bir tadı zorlamamak lazım.Nasılsa alternatif bulunuyor.Çiğ yemezse,varsın yemekte yesin.Zamanı gelince yemeye başlıyorlar.
Salataya da geç başladı.Mesela kıvırcık salata yemiyor,göbek seviyor (hala).
Olsun...Meğer sızma zeytinyağının kokusunu sevmezmiş,bunu çok geç söyledi.Tabii küçükken ne bilsin yağ kokusunu :)
Haa yine sızma kullanmıyor muyum,kullanıyorum.Ama daha çok limon ile ve riviera katarak,azıcık fesleğenle kokuyu yokediyorum.

bir de aklıma gelen çocukların yemekleri yetişkinlerin yedikleri yemeklerinin sıcaklığıyla aynı olmamalı.sürekli önüne yiyemeyeceği sıcaklıkta yemek konulursa ve yemek boyu üflemekle meşgul olması bir süre sonra onu yemekten uzaklaştırabilir:56:

öğretmenimiz anasınıfında karşılaştığı bir anısını anlatmıştı.çocuk hayatında hiç kuru fasülye yememiş ve bundan dolayı sevmiyorum diyip yemeği geri çeviriyor.öğretmen bir miktar fasülyeyi ezip yanına verdiği pilavla karıştırıp yedirmiş.tabi bunu çocuk görüyor.daha sonra yavaş yavaş buna alışmış.hatta fasülye yemeği çıkan birgün aynı çocuk arkadaşının yemek yemekte isteksiz olduğunu görünce arkadaşının tabağındakileri ezip bak böyle yiyebilirsin demiş :61: çocukların sevmedikleri birşeyi çok sevdikleri bir şeyle çok az bir miktar birlikte vererek yemeye alıştırılabilir.öğretmenimiz bal yemeyi seven peyniri sevmeyen bir öğrenciye bal içine çok az miktarda eklediğimiz peyniri yemeyi sevdirdik demişti.

benim bir buçuk yaşındaki kızıma yemek yedirmem imkansız kendisi yemek istiyor benim elimden kesinlikle yemiyor.ben yedirmek istersem redediyor küsüyor ağzına bir lokma dahi veremiyorum.ama kendi yiyince de bana yeterince doymuyor gibi geliyor.ne yapmalıyım?

benim bir buçuk yaşındaki kızıma yemek yedirmem imkansız kendisi yemek istiyor benim elimden kesinlikle yemiyor.ben yedirmek istersem redediyor küsüyor ağzına bir lokma dahi veremiyorum.ama kendi yiyince de bana yeterince doymuyor gibi geliyor.ne yapmalıyım?

bu harika bir şey:16: çocukların özerklik bağımsızlık duyguları 1-3 yaş arasında gelişmeye başlar.başkası değil kendisi yapmak ister.bu sayede özgüveni oluşmaya başlar.eğer kendi yapmasına izin verilmezse bir süre sonra öfke,şüphe,utangaçlık ortaya çıkar.ilerleyen yaşlarda kendi kararlarını veren birey olma aşaması bu yaşlar da başlıyor.üzerini fazla kirletiyor diye engellemeyin.küçük kasları tam gelişmediğinden daha tam kontrol edecek olgunlukta değil.ama bunu yapmak istemesi çok normal ve çok güzelll:46: yemek yerken nasıl olduğunu görmek isterdim :16:

Son düzenleme:
bu arada çocuklar çok hareketli oluyorlar.oyun oynayıp hemen masaya oturamazlar.oturdukların da da yemek yemek istemezler.bu da yemek yememekte etkili olabilir.

bu arada çocuklar çok hareketli oluyorlar.oyun oynayıp hemen masaya oturamazlar.oturdukların da da yemek yemek istemezler.bu da yemek yememekte etkili olabilir.evet çok hareketliler bazen yetişemiyorum benimkilere.evdeyken kendi yemek istemesi sorun değil ama dışardayken yada misafirlikteyken sorun oluyor.kimse çocuk özgüven kazanıyor diye bakmıyor dahası benim çocuklarım diye başlayıp kendilerinin ne kadar doğru çocuk yetiştirdiklerine getiriyorlarlafı.ama sizin gibi gerçekten insan gelişimine değer veren kişilerin olduğunu bilmek temizliği çocuklarına tercih edenlere karşı beni sevindiriyor,yanlış anlaşılmasın evimin ve çocuklarımın temizliğini gerektiği kadar yapıyorum ama bunu takıntı haline getirmiyorum bazıları gibi.

evet bu çok zor bir durum,gelenekler bana sürekli sorgulanması gereken kurallar olarak geliyor.en iyi çocuk ağzını açmayan,en iyi çocuk üstünü kirletmeyendir diyen anneler çocukları büyüyünce evladım kocaman insan oldun hala bensiz bir şey yapmıyorsun,bak başkasının çocuğu nasıl başarılı diye engellemelerle robotlaştırdığı çocuğunu yine suçlamasını çok iyi biliyor.böyle insanlara sadece kocaman ömürde üç-dört sene sabır yahu daha sonra zaten ne demek istenileni anlamaya başlıyorlar diye,çıkışmak geliyor sürekli.

Son düzenleme:
ben de küçükken doğru düzgün bişey yemezmişim 7 yaşında 19 kilo olduğumu hatırlıyorum annem psikoloji bölümünü bitirmiş biri hiç baskı yapmadı bana türlü türlü oyunlarla yemeye çalıştırdı olmadı doktor doltor dolaştırdı bana mısın demedim
hatırlıyorum bi keresinde (4 yaşında filandım) sabahtan akşama kadar bir tane haşlanmış yumurtanın yarısını yemiştim anneannem sinirinden hürgür hüngür ağlamıştı. 13 yaşından sonra iştahım biraz açıldı şu an 17 yaşındayım 43 kiloyum ama tabiki hala çok zayıfım
2 yaşından beri de yoğurt ve peynir yiyemiyorum herkes der yok ben kerevizi sevmiyorum yok brokoliyi sevmiyorum der ben sevmediğim şeyleri de yerim ama yoğurt ve peynire karşı küçüklüğümden gelen bi takıntım var sofrada bulunmasına bile katlanamıyorum tadından da nefret ediyorum bununda tek sebebi eve gelen bi misafirin 7 gün boyunca zorla yedirmesiymiş annem evde yokken misafir iyi niyetinden zorla yedirmiş bana sonra da bunu annemlere anlatmış o gün bu gündür yemiyorum işte
siz de annesiniz zorla yedirmeyin lütfen sonradan gerçekten yemeye başlıyoruz :)

benim kızımda 8 yaşına kadar beni hep yemek konusunda zorlamıştır.kullanmadığım iştah şurubu kalmadı.ama şu an o şuruplara innamıyorum :))) bir keresinde doktora yakınırken doktor bana bir çocuk kendi avucu büyüklüğünde yerse doymuş demektir.siz anneler bir taabak yesinler diye uğraşıyorsunuz hep,aslında gereksiz derdi.şimdi kızım 10 yaşında ve ben ona artık yemee yeter durumundayım :)) maşallah diyim. sebze yediremiyorum bizimde sorunumuz bu.sadece kıymalı taze fasulyeyi,biber dolmasını ( ama içini çıkarıyoruz dışını yemiyor),yaprak sarmasını,ıspanağı sadece börekte ..patatese tüm çöocuklar bayılır benimki ağzına koymaz.ama o na 3 öğün et ver hayır demez :)))tek başına 1. 5 iskender döneri bitirir.eh bundan 1 kaç yıl öncesine gidiyhorum da 3 kaşık fazla yedircem diye anam ağlardı .)))
ben mesela şöyle derdim,yemicekmisin ? peki ben yerim ama sen eğer yemek istersen sana vermem .ağlasanda vermem ,ozman etkili olurdum.kahvaltılarda yuvarlak hamburger ekmeklerine çikolata ile gülen suratlar yapardım.kabaklı kaşarlı börek yapardım.anlamaz bayıla bayıla yerdi.
sağlıkları güçleri yerinde olsunda varsın az yesinler :))) sonra yeter yeme diceksiniz inşş :))

ablacım benim çocuğum yok ama sizinki gibi yemek yemeyen bi komşu çocuğumuz var. çok samimiyizdir onlarla. geçen bize yemeğe geldiler gene bi baktım çocuk löp löp yiyor annesi ne verirse.. seda abla bu çocuk yemek yemezdi ne oldu dedim:53: o da bana sabah kahvaltısıyla duruyo bu saate kadar bişey vermedim dedi.. en iyisi bu bence çocuk acıkınca yiyor anca.. sizde öğle yemeği diye zorlamayın ne zaman acıkırlarsa belli ederler zaten.. kolay gelsin :51:

Bu konuyu bulmusken birsey danismak istiyorum bir bucuk yasinda yegenim var sabah dokuzda uyanir ancak 100 gr mama yiyor sonra ne yapiyorsak hic birsey yemiyor aksama dogru 100 gr mama ve yine gece uyumadan 100 gr yani 280 ile 300 gr mamayla günü bitiriyor yedigini hemen hazm ediyor hic yerinde durmuyor . Ben yemek yedigimde kucagima alip iki Üc catal veriyorum sonra daha yemiyor sizce yemek yemesi icin ne yapabiliriz ?

Back
X