Çok mutsuzum

Çooookk mutsuzum çok.
İçim okadar sıkılıyor ki derdimi paylaşmak istiyorum. Sizi sıkarsa özür dilerim şimdiden 😔
10sene önce görücü usulüyle evlenmiştim. Hiç istememiştim aslında zorlamalarla kendimi bir girdabın içinde bulmuştum ve evlenmiştim. Şiddet, hakaret, tehdit, alkol. Ne ararsan vardı evlilikte bir çocuğumda olmuştu. Hamileyken bile şiddet vardı. Çok kötü günlerdi. Hep ölmeyi düşünüyordum.çok geçmedi yaklaşık 2sene sonra kurtuldum o pislikten. Oğlumu da bana verdi mahkeme. Boşanma oldu olmasına ama hala bizi rahat bırakıyordu.
Derken zaman geçti tamamen kurtulduk.
Ailem çok tutucuydu özellikle babam. Belki o bukadar kıt düşünceli olmasaydı bu kadar kötü şeyleri genç yaşımda yaşamazdım. O zamanlar 23 yaşındaydım evlendiğimde.
Ailenle kalıyordum ve ailem yine herşeye karışıyordu. En önemliside çocuğuma. Istediğim gibi yetiştiremiyordum. Evde kaç kişinin söz hakkı oluyordu üzerinde.
Yıllar geçti katlandım bu duruma istemesemde.
Sonra biri çıktı karşıma başta hiç istemedim. Zaten okadar yorulmuştumki bir insanı sevemiyordum bile tiksinti gelmişti. Agresifleşmiştim.
Ama o beni iyileştirdi. Bana çok iyi bir arkadaş oldu bıkmadan dinledi hep beni.
Çocuğuma abiden öte baba bile oldu. İlgilendi sevdi.
Ve evlendik. Aramızda hiç bir sorun yok onunla. Çok iyi anlaşıyoruz. Senelerimiz geçiyor. Anlaşamadığımız hiç nokta yok şükürler olsun.
Tek sıkıntı oğlum büyüdükçe yaramazlaşıyor.
Şuan 9yaşında ve bize hiç saygısı, yok bizi arkadaşı gibi görüyor söz dinlemiyor. Hep TV tablet telefon. Ders çalışmıyor, ödev yapmıyor. Ikimizde ona konuları anlatıyoruz tek tek örneklerle anlamıyor. Dinlemiyor çünkü. Hareketleriyle davranışlarıyla beni çok üzüyor.
Yoruldum ve tükendim artık. Şuan 3.sınıfta ama 1.sınıf seviyesinde tüm bildikleri. Oyunla anlatıyorum olmuyor. Her yolu deniyorum olmuyor. Yapamıyor. Yapmak istemiyor. Aklı fikri televizyon telefon ve yemek abur cubur herşeyi yasaklıyorum ama umurunda bile değil. Oyuncak oynar onu yasaklasam gidip yatar yatmayı yasaklasam öylr oturur. Yani hep bir alternatifi var. Ödevimi yapayım da yasakların kalksın demez. Kitap okumaz.
Herşeyi geçtim. Görevlerini yapmadığı gibi yaramazlık öyle fazlaki. Dün gece ağlama krizine girdim. Çok üzülüyorum. Bizimle arkadaşıymışız gibi şakalaşıyor. Ve bu son günlerde beni çok üzdüğünde öz babasını hatırlıyorum yaptıklarını. Huyları çok benziyor.
Ne yapacağımı bilmiyorum çaresizim. Yine mutlu olamadım.
Cocugunuzla oturup neden boyle davrandigini, amacini sorun, yasaklarla çözüm uretemeyiz bunlar cocugunuzu inada sürükler oyun saati belirleyin oyunlarinizi birlikte oynayin, birlikte resimler, boyamalar yapin, cocugunuxa kitap okuyun, size kitap okumasini isteyin, okuma yarislari duzenleyin kendi aranızda, ödül yontemini deneyin abartmamak kosuluyla, gelecekten beklentileri, hayallerini konusun, gününün nasil gectigini konusun, annesi oldugunu hatirlatin. Buyuklere nasil davranmamiz gerektigini hareketlerinizle gosterin bazen sozler cocuklar uzerinde ise yaramaz

Bence sıralamanız yanlış. Önce ödev, ödev bittiğinde oyun olsa daha etkili olmaz mı?
Biz hafta içi oyun yok dedik, okullar online bile olsa açıldığı için.
40 günlük çizelge hazırladık, 30 dk spor, ödev, 30dk kitap okuma gibi. Bitirirse kendi belirlediği ödülü alacağız.
Kitap okumada bizde başka işe yarayan bir yöntem şöyleydi. Mesela benim akşam yemeğini hazırlamam gerekiyor. Mutfağa bir sandalye çekiyordum. Ben yemek yaparken oğlum bana sesli kitap okuyordu. 20 dakika mesela. Hiç yoktan iyidir.
Abur cubur bizim de kanayan yaramız. Tek çözüm evde bulundurmamak. Ya da hafta da bir gün serbest deyip. O gün istediğini alıp diğer günler dikkat etmek. Sağlıklı alternatifleri deneyebilirsiniz. Mesela biz uzun bir süredir eve cips almıyoruz ama ara ara mısır patlatıyoruz.
Bir de katılır mısınız bilmem ama sanki biraz otorite eksikliği var gibi. Ara sıra evde otoritenin kim olduğunu hatırlatmak lazım sanırım. Onlar çocuk oldukları için kendi sınırlarını çizemiyorlar. Bizim göstermemiz gerekiyor. Bunun için bir psikologdan destek almak iyi olabilir.
Tam tersi sıralama yaptığım zamanda etkili olmuyor. Ödevin bitirdiğinde oyun oynayabilirsin veya şukadar TV izleyebilirsin dediğimde ödevde yapmıyor TV veya oyunda oynamıyor.
Yani benim sözümü yok sayıyor. Üzerinde etkili değilim

Eski evliliğinin vs konu ile alakası ne?
Belki burda pedagog vardır diye detaylı anlatmak istedim. Şiddete meyilli birazda mesela çok dövüş falan yapmak istiyor. Ve yeni evliliğiminmi bu durum a etkisi var acaba diye detaylı yazmak istedim. Olurda pedagog ve ya psikoloji bilgisi biri okuyup cevaplar diye

Cocugunuzla oturup neden boyle davrandigini, amacini sorun, yasaklarla çözüm uretemeyiz bunlar cocugunuzu inada sürükler oyun saati belirleyin oyunlarinizi birlikte oynayin, birlikte resimler, boyamalar yapin, cocugunuxa kitap okuyun, size kitap okumasini isteyin, okuma yarislari duzenleyin kendi aranızda, ödül yontemini deneyin abartmamak kosuluyla, gelecekten beklentileri, hayallerini konusun, gününün nasil gectigini konusun, annesi oldugunu hatirlatin. Buyuklere nasil davranmamiz gerektigini hareketlerinizle gosterin bazen sozler cocuklar uzerinde ise yaramaz
Birlikte kiap okumak istesem o okumaz çok yoruluyorum diyor. Bir iki satır yazı yaz sa sürekli parmağını gösteriyor artık yazmıyım parmağım acıyor diyor.
Konuştuğumuzda düzgün konuşur kendini çok güzel ifade eder. Ama şakalaşarak bunu yapar. Nasıl anlatayım biz ona bişeylwr anlatırken lafımız böler konuyla çokta alakalı olmayan şeyler sorar veya söyler.
Neden bu şekilde davranıyor anlam verwmiyorum

Birlikte kiap okumak istesem o okumaz çok yoruluyorum diyor. Bir iki satır yazı yaz sa sürekli parmağını gösteriyor artık yazmıyım parmağım acıyor diyor.
Konuştuğumuzda düzgün konuşur kendini çok güzel ifade eder. Ama şakalaşarak bunu yapar. Nasıl anlatayım biz ona bişeylwr anlatırken lafımız böler konuyla çokta alakalı olmayan şeyler sorar veya söyler.
Cocugunuz birseyleri zihninde oturtmaya zorlanıyor anladigim kadariyla. Bosanmaniz ve babasinin yaninda olmamasi da hareketlerini tetikler. Sizin yapmaniz gereken parmagi agridiginda yazdiklarini size anlatmasini isteyin bu sure zarfinda parmagi geçmis olur. Biraz rahat davranmayi seven cocuklar her akillarina geleni yapabilecekleeini düşünürler Siz ona yanlis birsey yaptiginda odullendirme ve cazalandirmalara giderek cocugunuzun yapisina bagli hangisini tercih edeceginiz cezalandirin yahut odullendirin herseyden önce siz adimlar atin uzuldugunuzu belirtin dersleri zayif oldugunda. Iddiaya girin, onu istediginiz bisey yaptiginda sevdigi bir yere götürün telefon tablet sizde kullanmayin kitap okumuyorsaniznkitap okuyun hatta evde belli bir saatte kitap okuma saatiniz olsun. Lafi degisik yerlere götürdüğünde simdi boz bunu konusuyorduk be senin soylediklerin arasinda bag kuramadim sen nasil bir bag kurdun de. Muhabbet ederken konu dışınin ciktiginin farkinda mi onu anlayin.

Ne güzel yazmışsınız teşekkür ederim.
İşte sorunumuz bu bizim bu dediklerinizi yapmaya çalışıyorum mesela şaka kısmında bende anlatıyorum güzel güzel yanlış olan şakaları ama dinlemiyor dinlemiş gibi yapıp hııı diyor gülüyor karşımda yani beni salak yerine koymaya çalışıyor bana saygısı yok.
Kitap okuma konusunda bırakın ona okuduğu sayfadan soru sormamı beraber otursak okumak için o eline kitap almaz banane der.
Ona soru soramam yaa annecim diye bağırmaya başlar sıralarda sıralar o böyle yapınca benimde nevrim dönüyor.
Odana git cezalısın diyorum.
Oyunla yaptırmaya çalışıyorum oda olmuyor o bana yaptırmaya çalışıyor.
Bazen kendimi sorguya çekiyorum acaba benim yanlış yapıyorum diye tek tek davranışlarımı düşünüyorum ben yanlış yapmıyorum bence.
Benim çocuğum problemli
Çocuğunuzu Rehabilitasyon merkezinde ki bir çocuk gelişimi uzmanı ile görüşürseniz..Bunun için okulunda ki Rehber öğretmeninden destek alabilirsiniz..

Yazdıklarınıza göre çocuğunuz yaşıtlarına göre bir tık geride olabilir.O da belli eğitimlerle düzelir diye düşünüyorum.Muhakkak okulda da sıkıntıları vardır.Ders başarısında da sıkıntısı vardır.
Biraz duruma bu yönden bakın ve Rehber öğretmeninizden destek isteyin.

Öncelikle kafanızdaki babasına çekti ondan böyle düşüncesini atın. Siz yetiştirdiğiniz için ve zaten yaşı gereği böyle oğlunuz. Kitap okusun diye beklemek için sizin de kitap okuyor olmanız lazım. Tv tablet elinde çünkü ona o hakkı siz vermişsiniz. Şimdi şikayet etmek yerine istikrarlı olmalısınız. Tvyi kaldırın tableti kaldırın komple siz de izlemeyin. Boş boş oturuyor mu oturun yanına siz kitap okuyun mesela. Çocuklar laflarınıza değil hareketlerinize bakarlar.

Back
X