• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çok seviyorum ama kültürel, ekonomik, ailesel farklılıklar ve evlilik

elalution

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
11
Puanlar
1
Merhaba kızlar,
Fikirlerinize gerçekten ihtiyacım var çünkü kafam inanılmaz karışık.

Mühendisim, çalışıyorum. 1 yıldır birlikte olduğum erkek arkadaşımla geçtiğimiz kasım ayında ailelerimizi tanıştırdık ve 2 ay sonra da yüzük taktık. Biz İstanbul’da yaşıyoruz, onun ailesi Güneydoğu’da bir şehirde. Erkek arkadaşım yurt dışında çalışıyor; askerî personel. Bu mesleğin 5 yıllık okulunu okumuş, aktif olarak da 4 yıldır görev yapıyor.

Kendisiyle çok iyi anlaşıyoruz. Kültürlü, aydın görüşlü, kendini geliştirmiş biri. Bana bir kere bile sesini yükseltmişliği yoktur. İnce düşüncelidir ve birbirimizi gerçekten seviyoruz.

Mayıs ayı için nikâh günü aldık, lojman işleri için her şeyi erkenden ayarladık. Ancak onların ailesine, evlerine daha önce gitmemiştik. Tanışma ve söz-nişan süreci, nişanlımın izin kısıtları nedeniyle çok hızlı oldu.

Sonrasında bizi evlerine davet ettiler, gittik ve 2 gün misafirleri olduk. Gerçekten güzel karşılandık ama kültürel ve diğer farklılıklar çok net hissediliyordu.
Ben Batı Karadenizli bir ailenin çocuğuyum, 3 kardeşin en büyüğüyüm. Ailemin maddi durumu iyi; borç, büyük maddi sıkıntılar görerek büyümedim. Babam da nişanlım gibi bir meslekten, tayinli bir hayat yaşadık hep.

Babam, nişanlımın mesleği nedeniyle en başından beri çok istekli değildi. Sabit bir yuvan olsun, gurbet zor, siz küçüktünüz pek anlamadınız diyordu ama bir şekilde benim için kabullenmişti.

Nişanlımın babası ne iş olursa yapmış, emekli olmuş. Bir evleri var, onun da büyük çoğunluğu nişanlımın katkısıyla yapılmış. 8 kardeşler; 3’ü evli, nişanlım 4. çocuk. Babası herkesi okutup bir şekilde meslek sahibi yapmaya çalışmış. En büyük ablası öğretmen, aynı şehirde yaşıyor ve evi çekip çeviren kişi gibi. En küçük kardeş 9. sınıfa gidiyor.

Sürecin maddi olarak neredeyse tüm yükü nişanlım çekecekti. Buna rağmen babasının hiçbir hazırlığı yokken şaşalı, gösterişli şeyler istemesi ve bazı belirgin farklılıklar babamı çok rahatsız etti. Ki biz hiçbir şey istememiştik. Babamın tek isteği borçla harçla yapılacaksa hiç yapılmasın nikahtan yuvalarına gitsinlerdi.

Eve döndüğümüzde babam, hem nişanlımla hem de babasıyla görüşüp düşüneceğini söyledi. Olaylar hızlı büyüyünce nişanlım ertesi gün zar zor izin alıp apar topar geldi. Yedik, içtik; tüm gün görüştük, ailesiyle konuştuk.

Babam ne kadar alttan almaya çalışsa da özür de dilese nişanlımın babası oğluna küfür edip rest çekti:
Ya biz ya o. Sana karı, ona koca mı yok dedi. Bir kusura bakmasın dese olay tatlıya bağlanıyordu.

Kız kardeşleri babamlar konuşurken araya giriyor, ben ağlıyorum, nişanlım ağlıyor. Gerçekten iğrenç bir geceydi. Ağlayarak yüzükler çıktı.

Ailem, Her şeylerini, eşyalarını bile biz alalım dedi ama karşı taraf kestirip attı. Babam da nişanlıma,
Kimse için ailenle kötü olma ama ben de çocuğumu sokakta bulmadım, ezdiremem dedi.

Aradan 2 hafta geçti. Biz nişanlımla hâlâ görüşüyoruz, aramızda bir problem yok. Ama babam bu ilişkiye tamamen bitmiş gözüyle bakıyor. O günden beri karşı taraftan kimse arayıp sormadı, bir aile büyüğü bile.

Nişanlım da ailesiyle o günden beri görüşmüyor. Babam, ileride de şimdi olduğu gibi maddi-manevi olarak kullanılacağımızı, babasının çalışma potansiyeli olmadığını ve tüm yükün bize kalacağını söylüyor.

Bir tarafta sevdiğim, güvendiğim bir adam…
Diğer tarafta ise gerçekleşme ihtimali yüksek olan bu gerçekler var.

Nişanlım sınır çizebilen biri. 15 yıldır ailesinden ayrı yaşıyor, izinden izine görüşüyorlar. Ama yine de kafam çok karışık.
Tecrübelerinize gerçekten ihtiyacım var.

1 yılda kaç gün görüştünüz? Çok acele ediyorsun evlilik için. Baban haklı o evi siz geçindirmeye devam edersiniz.

Babasının lafıyla yüzük atan adamla ben beraber olmazdım. Ailene de çok büyük terbiyesizlik orada yaptıkları. Siz gittikten sonra konuşurdu babası, siz varken konuşmaları çok büyük falso senin nişanlınin da oturup ağlaması yüzüğü atması falso. Kendi basini yakican, çok da güvenme öyle sinir minir zor 8 kardeşle.

Ben ilk etapta ağlayarak yüzükler takıldı gib okumuşum.. o bile tuhaf gelmisti. Koca adam susturmak yerine aglayarak yüzükmu taktirdi diye.. Sonra bir arkadaşın yaptığı yorumdan tekrar bir yazdıklarınıza bakınca dogru okudum.. Siz o gün bildiğiniz ayrılmışsınız sonra da aynı nişanlınız için diyorsunuz ki ailesine sınır çizebilen biri!? Adam sizden ayrılmış öyle ya da böyle.. sonucta buna engel olamamış. Bu adam sınır çizebilen bir asla ve asla değil maalesef

Bu nasıl sınır çizmek. Babasının lafıyla yüzük çıkarmış. Sınırı çizmese ne olurdu acaba. Sınır çizen adam orda Babasını susturur, sustaramiyorsa resti çeker sizi ve ailenizi alır, çıkar giderdi. Olayların içinde olduğunuz icin duygusal bakıyorsunuz ama objektif bakınca büyük falsolar var. Babanızı dinleyin. Yoksa cok üzülürsünüz.

Evlilik öyle salt sevgiyle yapılacak bir şey değil, bu insanlarla akraba olacaksınız, çocuklarınız olacak yarın öbür gün,ölümü var düğün derneği var varda var yani, nereye kadar görüşmeyecek sanıyorsunuz.

Keşke barışmadan önce baban gelip ailemden benden özür dileyecek anca öyle olur bu iş deseydiniz.

babanizin neye tepki verdiginin ve karsidakilerin neyi kabul etmediginin farkindasiniz degil mi?

ceplerinden para cikmadan, kendi ogullarindan ve sizden para cikartarak sasali dugun yapacaklardi. damattan cikan para demek= sizin evlendikten sonra en az 2 sene borc odemeniz, cekirdek ailenizin maddi acidan 2 sene sikinti yasamasi demek.

ee adamcagiz da mantikli bir sebebe oturtarak ses cikarmis bu sacmaliga. sonra misafirlige gittiginiz sehirde sizin ustunuze gelmisler. misafirken sizlere terbiyesizlik yapilmis. kocaman adama misafirlikteyken haddi olmayan gorumceler laf yetistirmis.

kultur farki vs degil konu, kultur farki olan baska aile misafirliginizde hic de boyle seyler yasatmayabilirdi. oyle bir karsilanir, agirlanir ve yolcu edilirdiniz ki, ilk defa boyle bir kultur tanidik, bunlar da ne guzel insanlarmis denirdi. kizi dogru yere veriyoruz rahatligi ailenize gecerdi.

sizin sorununuz kultur farklari vs degil ki. saygisiz olmalari, paranizi gommeye calisan kp ve kabilesi, uzerinize daha once tanimadaginiz ortaokul cocugunun itelenip maddi manevi ihtiyaclarinin karsilanmasina kadar isin goturulecek olmasi.

siz arkada, damat beyle duygusal bir topa donmussunuz ama cok ciddi mevzular var burada.

Babam ne kadar alttan almaya çalışsa da özür de dilese
Baban ne diye özür diliyor burayı anlamadım? @elalution

Siz misafirsiniz neyi alttan aldınız? Adamlar madara edip yollamislar sizi farkında mısın yapılan saygısizligin?

Baban ne diye özür diliyor burayı anlamadım? @elalution
kendimi ifade ederken yanlış bir üslup ya da kelime kullanmışsam diye. ayrıca bu nişan atma konuşmaları biz evimize döndükten hemen sonra başladı. misafirlik sürecinde herhangi bir tartışma vs olmadı. babam aradığı yanıtlara cevap bulamadığını bu işi düşüneceğini söyledikten sonra çorap söküğü gibi gelişti olaylar.

kendimi ifade ederken yanlış bir üslup ya da kelime kullanmışsam diye
Adam küfür ediyor senin baban özür diliyor hale bak. Olay çıkmasın diye baban nelere katlanmış. Yazık adama üzüldüm

1 yılda kaç gün görüştünüz? Çok acele ediyorsun evlilik için. Baban haklı o evi siz geçindirmeye devam edersiniz.

Babasının lafıyla yüzük atan adamla ben beraber olmazdım. Ailene de çok büyük terbiyesizlik orada yaptıkları. Siz gittikten sonra konuşurdu babası, siz varken konuşmaları çok büyük falso senin nişanlınin da oturup ağlaması yüzüğü atması falso. Kendi basini yakican, çok da güvenme öyle sinir minir zor 8 kardeşle.
Kardeş kısmı benim de aklıma takılan konu. Yarısı evlenmiş meslek sahibi olsa da daha okuyanlar var. Babası rest çektikten sonra babam ailenin rızası olmadan ben de rıza gelmem dediği için yüzükler çıktı yoksa erkek arkadaşım sürece devam edecekti ailesi istese de istemese de.

kendimi ifade ederken yanlış bir üslup ya da kelime kullanmışsam diye. ayrıca bu nişan atma konuşmaları biz evimize döndükten hemen sonra başladı. misafirlik sürecinde herhangi bir tartışma vs olmadı. babam aradığı yanıtlara cevap bulamadığını bu işi düşüneceğini söyledikten sonra çorap söküğü gibi gelişti olaylar.
Öncesi sonrası farketmez ki birey olamamış sevgilin babasının lafıyla Nisan atıyor. X yil evden uzak kalması bir şey ifade etmiyor görüldüğü gibi. Sinir çizmiş hali mi bu? Seviyorsun tamam da kendini kandırma bence aç biraz gözlerini...

Ailesinin rıza gelmediği şey nedir? Başta farklı anlattın şimdi nişanı attıran babam diyosun

Kardeşleri babamlar konuşurken araya giriyor, ben ağlıyorum, nişanlım ağlıyor. Gerçekten iğrenç bir geceydi. Ağlayarak yüzükler çıktı.

Adam küfür ediyor senin baban özür diliyor hale bak. Olay çıkmasın diye baban nelere katlanmış. Yazık adama üzüldüm
Haklısınız, o kadar kötü şeyler yaşandı ki ailesi yüzünden. Ben sadece ailesinin yaptıklarını çocuklarına ödetmek ne kadar doğru o kısımda kararsız kaldım ve konu açma ihtiyacı hissettim.

Öncesi sonrası farketmez ki birey olamamış sevgilin babasının lafıyla Nisan atıyor. X yil evden uzak kalması bir şey ifade etmiyor görüldüğü gibi. Sinir çizmiş hali mi bu? Seviyorsun tamam da kendini kandırma bence aç biraz gözlerini...

Ailesinin rıza gelmediği şey nedir? Başta farklı anlattın şimdi nişanı attıran babam diyosun
Babası rest çektikten sonra nişanlım ne yapayım diye babama danıştı. Babam da kimse için aileni karşına alma et tırnaktan ayrılmaz dedi. Bu lafın üzerine de nişanlım yüzüğü masaya bıraktı. Uzatmak istemediğim için kısa kesmeye çalışmıştım.

İnsan sevince hiçbir şeyi göremiyor gerçekten. Kültür farkı ne kadar aşılır kendisi öyle değil desenizde sonuçta o aile yetiştirdi sevdiğiniz kişiyi. Siz bu kadar kalabalığa alışkın mısınız? Ailesiyle çok görüşmüyor diye bir şey yokki ailesi sonuçta ve hep olacaklar ve genelde evlilik sonrası herkeste böyle olmuyor tabiki ama erkekler daha bir aileci oluyor. Ayrıca ben bahsettiğin kişi de seni sahiplenen arkanda duran bir erkek de göremedim. Evlilikte uyum o kadar önemli ki sadece sizin değil ailelerin, kültürlerin, düşünce yapısının, maddi manevi düşüncelerin her şeyin. Çok iyi düşün hakkında hayırlısı olsun.

Babası rest çektikten sonra nişanlım ne yapayım diye babama danıştı. Babam da kimse için aileni karşına alma et tırnaktan ayrılmaz dedi. Bu lafın üzerine de nişanlım yüzüğü masaya bıraktı. Uzatmak istemediğim için kısa kesmeye çalışmıştım.
Eh Adam ailesini seçmiş niye hala konuşuyorsun bununla? Seven insanın yapacağı şeyler değil bunlar. Konuşurum hallederiz bakarız bu yüzük çıkmaz demeliydi. 1 senede uzaktan görüşerek evlilik karari zaten saçma kusura bakma. Herkes yoluna baksın en iyisi aileler bu kadar birbirine girdiyse.

Onun ailesi neyi istemiyor hala anlamadım. Paramız yok düğünü oğlum yapacak dedi diye mi patladı olaylar?

Eh Adam ailesini seçmiş niye hala konuşuyorsun bununla? Seven insanın yapacağı şeyler değil bunlar. Konuşurum hallederiz bakarız bu yüzük çıkmaz demeliydi. 1 senede uzaktan görüşerek evlilik karari zaten saçma kusura bakma. Herkes yoluna baksın en iyisi aileler bu kadar birbirine girdiyse.

Onun ailesi neyi istemiyor hala anlamadım. Paramız yok düğünü oğlum yapacak dedi diye mi patladı olaylar?
Biz sıfırdan tanışmadık zaten tanışıyorduk. Hiç görüşmeme gibi bir durum yok. İlişki olarak 1 yıldan fazladır birlikteyiz. Durumunuz yok denildi diye gururlarına dokunmuş öyle söylüyorlar.

Back
X