Konuşma Problemleri çoklu dilde çocuk yetiştirme

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.
annemin kuzeni bir hinti ile evlenip almanyaya yerleşmişti. kadın türk, adam hintli, aralarında ingilizce konuşuyorlar fakat almanyada yaşıyorlar. çocuk 4 yaşına geldiğinde bile ne konuştuğunu hiçbirimiz anlamıyorduk, çünkü tüm bildiklerini aynı cümlede kullanıyordu. almanca, ingilizce, türkçe ve hintçe... annesi de anlamıyordu çoğu zaman dediğini... sonra türkiyeye yerleştiler ve eğitimini burada almaya başladı. şimdi türkçeye hakim ve ingilizceyi de okulda oldukça ilerletti...

belki iki dil birşekilde orta yolla öğretilir ama 3-4 dil olunca çocuk için de sizin için de zor... yavrum derdini bir türlü anlatamaz, siz ve çevresindekiler de çocuğu anlayamaz. o yüzden kendi aranızda bir oturun konuşun derim ben, ya siz ya eşiniz fedakarlık yapmak durumunda. ya sadece yaşadığınız dili öğrenecek şimdilik, ana dili/baba dili ilerki yaşlara kalacak, ya da o anlatamayacak sinirlenecek, huysuzlanacak, siz anlayamayacaksınız, sinirleneyecek huysuzlanacaksınız...

bilemedim :(

annemin kuzeni bir hinti ile evlenip almanyaya yerleşmişti. kadın türk, adam hintli, aralarında ingilizce konuşuyorlar fakat almanyada yaşıyorlar. çocuk 4 yaşına geldiğinde bile ne konuştuğunu hiçbirimiz anlamıyorduk, çünkü tüm bildiklerini aynı cümlede kullanıyordu. almanca, ingilizce, türkçe ve hintçe... annesi de anlamıyordu çoğu zaman dediğini... sonra türkiyeye yerleştiler ve eğitimini burada almaya başladı. şimdi türkçeye hakim ve ingilizceyi de okulda oldukça ilerletti...

belki iki dil birşekilde orta yolla öğretilir ama 3-4 dil olunca çocuk için de sizin için de zor... yavrum derdini bir türlü anlatamaz, siz ve çevresindekiler de çocuğu anlayamaz. o yüzden kendi aranızda bir oturun konuşun derim ben, ya siz ya eşiniz fedakarlık yapmak durumunda. ya sadece yaşadığınız dili öğrenecek şimdilik, ana dili/baba dili ilerki yaşlara kalacak, ya da o anlatamayacak sinirlenecek, huysuzlanacak, siz anlayamayacaksınız, sinirleneyecek huysuzlanacaksınız...

bilemedim :KK43:
bu kotu bir ornek oldu.
lakin bizim avantajimiz ingilterede yasamamiz ve ingilizce anlasmamiz.
ben inaniyorum konusacak 3 dili de. 3u de anadil seviyesinde insallah .
ama umarim baska turlu olmaz :(

bu kotu bir ornek oldu.
lakin bizim avantajimiz ingilterede yasamamiz ve ingilizce anlasmamiz.
ben inaniyorum konusacak 3 dili de. 3u de anadil seviyesinde insallah .
ama umarim baska turlu olmaz :KK43:
yanlış örnek oldumsa özür dilerim, aslında demek istediğim hepsini aynı anda aynı seviyede değil de sırayla parça parça öğretmek daha faydalı olabilir... örnekleyince biraz karışık olmuş...

umarım siz aynı sorunlarla karşılaşmadan atlatırsınız bu dönemi :)

Cocugunuz kac yasinda? Ben bazen bir dili ogrensin once sonra diger dilleri nasil olsa ogrenir diyorum. Ben Ingilizceyi 24 yasinda ogrendim Ingilterede okurken ve suan da Ingilizceyi aksaniyla konusuyorum. Eminim o da ogrenir. Aksi halde benim icin zor oluyor. Iki dil arasinda gidip geliyorum. Cocugumun kafasi karissin istemiyorum. Yakinda uzmanindan ne yapmam gerektigini, nasil 3 dili ogretebilecegimi ogrenicem. Ogrendigim de burdan da paylasirim.

Cocugunuz kac yasinda? Ben bazen bir dili ogrensin once sonra diger dilleri nasil olsa ogrenir diyorum. Ben Ingilizceyi 24 yasinda ogrendim Ingilterede okurken ve suan da Ingilizceyi aksaniyla konusuyorum. Eminim o da ogrenir. Aksi halde benim icin zor oluyor. Iki dil arasinda gidip geliyorum. Cocugumun kafasi karissin istemiyorum. Yakinda uzmanindan ne yapmam gerektigini, nasil 3 dili ogretebilecegimi ogrenicem. Ogrendigim de burdan da paylasirim.
ben 4 yildir ingilteredeyim aktif calisiyorum lakin ingilizcem hala dumduz ve bazi kelimeleri duzgun soyleyemiyorum.
siz bir kursa mi gittiniz?
oglum 3 ay sonra 2 yasina girecek.
3 dili ayni anda ogretmek icin opol (one person one language) kurali uyguluyorlar. herkes kendi dilini konusuyor. cocuk okul ve cevreden yasadigi yerin dilini ogreniyor. bu normalde ise yarayan bir yontem(orneklerini de gordum) lakin benim oglan yapi olarak mi bilmiyorum , gec konusacak sanirim,

Daha cocugunuz kucukmus. Bende 4 yasinda filan sandim hala konusamiyor diyince. Benim duydugumda OPOL ama bakicam benim dusundugum sekilde de (one language at a time) ogretebilirmiyim diye. Aksi takdirde benim icin gercekden zor olucak. Cunku Ben kendim de zorlaniyorum Turkce kelimeleri hatirlamak icin ve bir cumleyi kurarken hem Ingilizce hemde Turkce karistirarak kullaniyorum ki bunu yapmamam lazim biliyorum. Ornegin, "oglum come here "

Cocugunuz daha kucuk. Siz yapabiliyorsaniz devamli Turkce konusun. Gec bile konussa konusmaya basladiginda 2 dili olucak. Simdiki cocuklar com sansli.:)

Back
X