Çölyak Hastalığı Nedir ve Etkileri Nelerdir?

Mune

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
55.860
214.691
52
Çölyak hastalığı nedir?
Çölyak hastalığı bazı tahıllarda ve tahıl tanelerinde yaygın olarak bulunan gluten olarak adlandırılan ve bazı protein zincirlemeye kronik tepki veren ürünlerin reaksiyonu ve besin emilimi sonu ince bağırsak villüslerin yıkımı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Çölyak hastalığını da ailesel bir genetik varlığının kanıtı yoktur.

Dermatit herpetiformis nedir? çölyak hastalığı ile ilişkileri nelerdir?
Dermatit herpetiformis (DH) sık sık, diz, kalça, kafa derisi ve geri dirsekleri etkileyen, aniden başlayan şiddetli kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Genellikle küçük kabarcıklar olabilir ve daha sonra genellikle küçük darbelere olarak başlar. DH sadece tek bir noktada meydana gelebilir ancak daha sıklıkla çeşitli alanlarda görülmektedir. DH ile bireylerde belirgin GI belirtileri yok ise, hemen hemen tüm bağırsakta bazı hasarlar söz konusu olabilir. Bunlar, çölyak hastalığında besin komplikasyonlarının tümü için büyük bir potansiyele sahiptir. Bu DH hastaların aslında çölyak hastalığına yakalandığını düşündürmektedir.

Çölyak hastalığının etkileri nelerdir?
Tedavi edilmeyen çölyak hastalığı yaşamı tehdit edici olabilir. Çölyak osteoporoz, diş mine defektleri, santral ve periferik sinir sistemi hastalığı, pankreas hastalığı, iç kanama, organ bozuklukları (safra kesesi, karaciğer ve dalak ) malabsorbsiyona ilgili sorunlar ve jinekolojik bozukluklar ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca doğurganlık da etkilenebilir. Bazı araştırmacılar, tam teşekküllü çölyak hastalığında bazı kişilerde zihinsel işleyiş bozuklukları ve otizm, Asperger sendromu, dikkat eksikliği bozukluğu (ADD) ve şizofreni hastalıklarını tetikleyeceğini ısrarla belirtmektedirler. Aynı zamanda çölyak hastalığı bazı kanser türleri, özellikle bağırsak lenfoma sorunlarını tetiklemektedir. Tedavi edilmeyen çölyak hastalığı geçici laktoz intoleransı neden olabilir. Laktoz süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir.

Gluten duyarlılığı olan kişilerde bu nasıl teşhis edilir?
Son yıllarda gluten duyarlılığı olan kişilerde ve çölyak hastalığı riski taşıyanlarda bu genellikle gliadin, toksik antikorların olup olmadığına kan testi ile bakılarak teşhis edilmektedir. Ayrıca bağırsakta glutene karşı enzimler antikor ve antiendomizial doku transglutaminazı üretirler. Bu bağırsakların onarılması için üretilen pan zehir enzimlerdir ve kana olan etkileri ile kan testinde fazlaca bulunmaktadırlar. Yakın zamana kadar, klinik olarak önemli gluten duyarlılığı olan neredeyse tüm hastaların kanında bu antikorların saptanabilir olduğu tespit edilmiştir.

Çölyak için tarama ve kan testleri negatif veya belirsiz ise kişi hala gluten hassasiyetini taşımakta mıdır?
Bu sorunun cevabı kesinlikle evettir. Gluten hassasiyeti / çölyak için başlangıçta tarama testleri gliadin denilen gluten proteinine karşı zararlı kan testleri ( antikorlar angliadin ) oluşuyordu. Ancak aile çölyak hastalığı tanısı konan üyeleri veya çölyak ile ilişkili sendromlar olan kişilerde gluten duyarlılık olasılığı artabilir bilinci ile gluten immünolojik yani hoşgörüsüz kan testi halini almaktadır. Bireyler negatif kan testlerine dayalı olarak gluten konusunda yine de hoşgörüsüz olmaktadır. Hastalar kendilerini yine de kötü hissetmekte buğday ve tahılların bağırsak semptomlarına neden olduğunu düşünmektedir. gluten duyarlılığı yerine buğday alerjisi de denilecektir. Erken tanılarda ilk etapta test sonuçları negatif çıkabilir. Bu bağışıklık sisteminin yeni savunmaya geçmesinden kaynaklanmaktadır. Zaman geçtikçe kana daha duyarlı olacak ve kan testlerinde gluten sorunu ve çölyak hastalığı belirgin şekilde ortaya çıkacaktır. Bu nedenle, glutene duyarlılık sonucu olarak üretilen antikorlar, esas olarak dışkı analizi, kan testleri gibi çok daha fazla test gerektirmektedir.


KAYNAK: alıntıdır
 
Son düzenleme:
Paylaşımınız için teşekkür ederim, çölyaklı mısınız?