• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Covid-19 ve ölüm

ashiq_kiz

Guru
Kayıtlı Üye
3 Nisan 2010
313
47
318
Fransa
Arkadaşlar merhaba, COVİD-19 nedeniyle kayınvalıdem ve kayınpederım vefaat ettiler ıkısı de arka arkaya entübe olarak 😪😪 kızım 3. 5 yaşında ve cok baglıydı ikisine. Bu ani ölümü nasıl anlatacağız o kadar cok ani oldu ki ıkisidd sapasağlam 😔 yurtdısına tatile gıtmıstık onlar tr de yaşıyorlardı sımdı eve döneceğiz kızım sorunca neredeler dıe ne diyeceğiz 😪 psikologa mı danışılmalı sizce yalan soylemek mı lazım başta bşryere gıtmıs ler evde yoklar mı demeli. Yardımcı olurmusunuz Allah kimseye yaşatmasın.

linki ben buldum koyayim. basiniz sagolsun.

Uzmanlar gizlemeyi ve üstteki üyenin dediği gibi herhangi bir sebeple illiyet bağı kurulmasını uygun bulmuyorlar. Yine de el kadar çocuğa nasıl anlatılır insan koca haliyle kendisi ikna olmazken nasıl ikna edilir bilmem ki :KK14:

Yanlış yönlendirmek istemem ama kısa net olarak bilgi vermek gerekiyor diye biliyorum.
Biz oğlumdan sonra çok yakınımızda ölüm yaşamadık, ama olmayan birisini sorduğunda öldü deyip geçiyorum.
O kafasında kuruyor bir şeyler, ne kadar doğru bilmiyorum bu yöntem.
Kafasında kurduğu şeye de çok müdahale etmiyorum, anlatmaya çalışmıyorum doğrusunu.

Arkadaşlar merhaba, COVİD-19 nedeniyle kayınvalıdem ve kayınpederım vefaat ettiler ıkısı de arka arkaya entübe olarak 😪😪 kızım 3. 5 yaşında ve cok baglıydı ikisine. Bu ani ölümü nasıl anlatacağız o kadar cok ani oldu ki ıkisidd sapasağlam 😔 yurtdısına tatile gıtmıstık onlar tr de yaşıyorlardı sımdı eve döneceğiz kızım sorunca neredeler dıe ne diyeceğiz 😪 psikologa mı danışılmalı sizce yalan soylemek mı lazım başta bşryere gıtmıs ler evde yoklar mı demeli. Yardımcı olurmusunuz Allah kimseye yaşatmasın.
Cok uzak bir yere gittiklerini bizim oraya gidemeyecegimizi anlatırdım.
Allah rahmet eylesin aşılı değiller miydi?
Yaşları kaçtı?

Cok uzak bir yere gittiklerini bizim oraya gidemeyecegimizi anlatırdım.
Allah rahmet eylesin aşılı değiller miydi?
Yaşları kaçtı?
65 yaşındaydı ıkısı. o kadar cok dikkat ederlerdi ki bız yurtdısına gidince buluverdı onlari virüs şaka gibi 1 ay oluyor bız bile kabullenemıyoruz😔😔 aşı ilk dozu Yenı olmuslardı etkisi olmadan virüs buldu onları of of cok zor kendı anne baba gıbılerdi cok guzel anlasırdık alt ust oturuyorduk sımdı eve gidemiyorum nasıl yapıcam onlarsız dıye cok Bos olacak her yer hayat cok kısaymıs meğer

linki ben buldum koyayim. basiniz sagolsun.
Cok tesekkur ederim

Benim babam vefat etti. Kardeşimin ikizleri var. 4 yaşında. Bir kaç gün “Dede nerde” diye sordular. “Markete gitti” dedik. Babam eli boş gitmezdi. torunlarına marketten bir şeyler getirirdi. Üzerinden 1 sene geçti. Yeğenlerim hala “Dedemiz markete gitti” diyorlar.
çocuklarda zaman kavramı yok. “Dedem 1 senedir neden marketten dönmedi” diye bir şey sormuyorlar. Bir de çocuğun hayatının dinamiği farklı. Oyun oynayacağı bir arkadaşı olsun, oyuncağı olsun hiç kimseyi aramıyorlar.
ben kendim ölümü ilkokul 2 ya 3’e kadar bilmiyordum. Çocuk aklıyla çözülebilecek bir olay değil.
Tabii bir pedagog daha doğrusunu bilir ama bence 7-8 yaş öncesi ölüm kavramı için erken.
sizinde başınız sağolsun. Mekanları cennet olsun 🙏🏻

Başınız sağolsun. Hacettepe’den bir akademisyen kendi çözümünü detay vermeden söylemek şeklinde aktarmış. Link veremedim bir türlü ama hastalıkla, yaşlılıkla ilişkilendirmeyin, Allah onu sevdi yanına almayın demiş. Hesabı akademisyenanne. Instagramdan bakabilirsiniz.
Benim de ilk aklima o geldi yazacaktim da yorumumuzu gordum
Hatta instagrama sık girmememe ragmen bu konudaki videosuna denk gelmistim sanki

Ben annemi kaybettigimde psikologun onerisiyle cocuklara unutturmaya calistik, isi varmis, bir yere gitmis dedik. Bu cozumu belki bizimkiler her gun gormediklerinden soylemistir, onu bilemiyorum tabi ama bu yaslarda cocuga olumu anlatmak travma olur demisti. Basiniz sagolsun

Halihazirda yeni vefat etmis birilerinden girmeyin konuya. Benim 17 senedir babam yok mesela,ogluma babamin hasta olup öldügünü dogrudan soyledim. Simdi birileri vefat etse oradan baslarim,hani benim babam gitmisti ya,bunlar da ayni yere gitmis derim. Bir daha gelemeyeceklerini de eklerim. Cocuklara bu sekilde anlatmak daha dogru geliyor bana.

Okul öncesi gruna ölümü anlamlandırmak için okunan kitaplar var.
Gülçin Alpöge nin dedemi özlüyorum kitabı mesela
Mutlaka bir uzmana danışın ama çocuğun kafasında soru işaretleri illaki kalacaktır
"Bana kızdığı için mi gitti?" Gibi bir duruma sakın sokmayın.
Ya da markete gitti vs demeyin. Sonra markete siz gittiğinizde aklında kalmasın çocuğun.
Uzmanlar daha net yönlendirecektir.

Başınız sağ olsun Allah sabırlar versin.
Bildiğim kadarıyla yaşı küçük de olsa çocuklara uzaklara gittiler vb demek yanlış, öldüklerini net bir şekilde anlatmak gerektiğini söylüyor uzmanlar, anlayabileceği kısa cümlelerle anlatın.
Hastaydılar öldüler yaşlıydılar öldüler gibi cümlelerde kurmamak gerekiyor çünkü okul öncesi çağındaki çocuklarda ailesindeki yaşlı veya hasta diğer sevdiklerine karşı kaygı gelişiyor.

Üzülüyorsunuz fakat üzüntü, endişe gibi duygularınızı çocuğunuza hissettirmemeye çalışın, ses tonundan bile etkileniyorlar.

Başınız sağ olsun Allah sabırlar versin.
Bildiğim kadarıyla yaşı küçük de olsa çocuklara uzaklara gittiler vb demek yanlış, öldüklerini net bir şekilde anlatmak gerektiğini söylüyor uzmanlar, anlayabileceği kısa cümlelerle anlatın.
Hastaydılar öldüler yaşlıydılar öldüler gibi cümlelerde kurmamak gerekiyor çünkü okul öncesi çağındaki çocuklarda ailesindeki yaşlı veya hasta diğer sevdiklerine karşı kaygı gelişiyor.

Üzülüyorsunuz fakat üzüntü, endişe gibi duygularınızı çocuğunuza hissettirmemeye çalışın, ses tonundan bile etkileniyorlar.

Bir ekleme yapayım :)
Çocuk üzüldüğü zaman üzülecek bir şey yok, hadi bakalım gül, ağlama vs gibi söylemlerde bulunmayın. Çocuğun her türlü duygusunu ifade etmesine ve yaşamasına izin verin. Yoksa içine kapanır veya sizin olmadığını ortamlarda bunu dile getirmeye başlar.

Bir ekleme yapayım :)
Çocuk üzüldüğü zaman üzülecek bir şey yok, hadi bakalım gül, ağlama vs gibi söylemlerde bulunmayın. Çocuğun her türlü duygusunu ifade etmesine ve yaşamasına izin verin. Yoksa içine kapanır veya sizin olmadığını ortamlarda bunu dile getirmeye başlar.
Aslında galiba çocuklara doğum yaşam gibi ölümünde hayatımızın gerçeği olduğunu yaşına uygun bir şekilde anlatmak, onları kaygılandırıp minik ruhlarında diğer sevdiklerine karşı endişe ve korku geliştirmeden ölümü doğru cümlelerle tarif etmek gerekiyor.

Back
X