Cuma namazına Erdoğan ayarı!

27.01

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
11 Mayıs 2009
3.730
5.503
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırıkkale’de yaptırılan Nur Camisi ile 71 tesisin toplu açılışını yaptı. Erdoğan, açılış nedeniyle 50 dakika gecikmeli okunan ezanın ardından aynı camide cuma namazını kıldı.

cumhuriyet.com.tr
Yayınlanma tarihi: 15 Mayıs 2015 Cuma
7.jpg

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Selimiye Camii’nden esinlenilerek Kırıkkale’de yaptırılan Nur Camisi ile 71 tesisin toplu açılışını yaptı. “Bu eserlerden çok rahatsız olanların olduğunu biliyorum” diyen Erdoğan, açılış töreni nedeniyle 50 dakika gecikmeli okunan ezanın ardından aynı camide cuma namazını kıldı.

Beni susturamazsınız

Törene aralarında Suriyeli mültecilerin de olduğu bin kişi katıldı. Erdoğan kendisinin il il gezmesinden rahatsız olanların YSK’ye başvurduğunu belirterek, “Nereye giderseniz gidin beni meydanlardan alamasınız, beni susturamazsınız” dedi. Bu sırada bir kadın “Seni seviyoruz cumhurbaşkanım” diye bağırınca bir kadın polis tarafından ağzı kapatılarak gözaltına alındı.

‘Cüppeli teröristler’

Erzincan’da konuşan Erdoğan, Fethullah Gülen’le ilgili olarak “Dedik ki ‘gel sen ağlıyorsun, burada da ağlayanlar var.’ Madem suçun yok gel. Gelemedi niye? Sinsi planları vardı” dedi. Sadece silahla terörist olunmayacağını söyleyen Erdoğan, “Türkiye nice cübbeli teröristler gördü. Sırtınızda avukat cübbesi, polis, asker üniforması olsun hiç fark etmez. Bunlar paralel örgütün savcıları, hakimleridir. Hiç kimsenin sıfatı, terör örgütü üyesi olduğu gerçeğini değiştirmez” diye konuştu.

Başkanlık için B planı

Öte yandan Erdoğan Arnavutluk ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada AKP’nin seçimden anayasa yapabilecek çoğunlukla çıkması halinde Başkanlık sistemi için de takvimin işlemeye başlayacağını belirterek “2019 mu olur daha erken mi olur bilemem” dedi. Bu sözler, başkanlık için adımının hemen atılmayacağı yorumlarına neden oldu.

Erdoğan’ın bu ilk bekletmesi değil

* 6 Şubat’ta Bursa Ulu Cami’de Erdoğan’ın geç gitmesi nedeniyle 12.25’te okunması gereken ezan 12.35’te okundu.

* Erdoğan, Başbakanlığı döneminde 2007’de Denizli’de cuma namazı için Ağalar Cami’ne geç gittiği için ezan 15 dakika geç okundu.

* Erdoğan, 2002’de Başbakan değilken Ankara’nın Siteler semtindeki Keresteciler Camii’ne 7 dakika geçikmeyle gitti. Ezan Erdoğan’ın gelişiyle okundu.

* Ezanın geç okunması geleneği sadece Erdoğan için işlemedi. Sivas’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu, 14 Şubat’ta cuma namazı için Ulu Cami’ye geç gittiği için cemaat 7 dakika beklemek zorunda kaldı.

‘Kul hakkı yediler'

Ayşe Sucu (İlahiyatçı)

Cemaat arasında esnaf, hasta, yaşlı var mı, bunları düşünmek gerekir. Bu bekletilme, kul hakları içinde değerlendirilebilir. İbadet mahfiyet (gizlilik) gerektirir. Kameralar altında yapılan ibadette ne kadar mahviyet, ne kadar samimiyet vardır. İslamiyet, gösterişe riyaya kapalı bir dindir. İbadette riyaya asla yer yoktur. Riya karıştığı an ibadet, ibadet olmaktan çıkar.

İhsan Özkes (CHP’li vekil)

Namaz vaktini geciktirerek dini kendilerine göre uyarlıyorlar. Cemaatin de namazlarını vaktinde kılamamalarına neden oluyorlar. Onların hakkı yeniyor. En makbul namaz vaktinde kılınan namazdır. Din-iman-cami- Kuran gibi dini söylemleri yapan insanların bunu yapması gerçekten ‘dini tekelimizde görüyoruz, din vesayetimiz altındadır’ demektir.

‘Padişah uygulaması’

İhsan Eliaçık (İlahiyatçı)

Osmanlı döneminde de benzer uygulamalar padişahlar için yapılıyordu. Bu bir saltanat geleneğidir. Ezanın güç sahibi için bekletilmesinin kökleri Muaviye’ye kadar gider. Cumhurbaşkanı’nın yaptığı saltanat geleneğinin devamıdır. İktidar sahibi geliyor diye ezanı geciktirmek padişahlık kültürüdür. Tasvip edilemez. Camilerin bu duruma alışması gidişatın kötü olduğunun bir göstergesidir.

İştar Gözaydın (Prof. Dr.)

Dinin siyasete alet edilmesidir. İbadetin bir saati vardır. İbadet saatlerini siyasete uyarlamak büyük bir saygısızlık. Bu tamamen dinin siyasete alet edilmesidir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevi ibadetlerin hangi saatlerde yapılacağını tespit etmektir. Geciktirilmesi söz konusu olamaz.

Oooo artık ezan saatleri de buna göre ayarlanır mı oldu?...Ne diyordu bazı akepeli arkadaşlar,bu ülkede ezanlar mı susturulmuştu bişeyler bişeyler...Artık korkmanıza gerek kalmadı,istediğiniz gibi ezan dinleyebilirsiniz ammaa yeni padişahınızın canının istediği saatlerde:KK14:

Ay böyle dini konulardan bi haber olanlar din konusunda ahkam kesince çok komik oluyor ya:KK66:
Vakit namazi bile biri gelecek ise beklenebilir:KK66: Aksi takdirde vakit girer girmez namazi kilmamiz gerekirdi kilmazsak birdaha kilamazdik:KK66: Oysaki bir dahaki vakit girene kadar kilma hakkimiz var..Ahhhh ahhh bilgi olmadan fikir olmasi iste:))

Ay böyle dini konulardan bi haber olanlar din konusunda ahkam kesince çok komik oluyor ya:KK66:
Vakit namazi bile biri gelecek ise beklenebilir:KK66: Aksi takdirde vakit girer girmez namazi kilmamiz gerekirdi kilmazsak birdaha kilamazdik:KK66: Oysaki bir dahaki vakit girene kadar kilma hakkimiz var..Ahhhh ahhh bilgi olmadan fikir olmasi iste:))

Fakat bu dogru degil arkadasim. bir partiyi desteklemek her yaptiklarini desteklemek anlamina gelmez, gelmemelo.
Yaptigi cok yanlış. Namazi kendine degil kendini namaza uydurmaliydi.
Vakit namazini biliyoruz fakat cuma vakti diye de bir vakit vardir. Bunu es gecebilir miyiz? Olmaz. ..

yıllardır namaz kılıyorum eşimde camide kılar,namaz saati gelince namaz kılınır geç gelen kaza eder,çok geç kalmışsa errtesi gün kaçırdığı vakitin arkasından namazını kılıp sonra kaza namazını kılabilir..

kusura kalma be arkadasım.. parayla dinin kımde oldugu bellı olmazmıs cahilliğime ver..
benim bildiğim namaz vakti vardır aşınca kılamazsın.. ama ezanın hiç kişiye özel ayarlandıgını görmedım duymadım..
cuma namazı ; esnaf , çalışanlar izin alarak dükkanını kapatarak koşa koşa gider kılar işyerine gelir.. yazık değilmi o insanlara , onun keyfıne göre bilmem kaç dakıka bekletılıyor.. nerde o kulların hakkı , nerde kapanan dükkanlardaki kaybedilen paranın hakkı. neyse canım onemlı degıl nasılsa cumhurbasganlarını gördüler..

ha bu arada ramazanda da orucunu rte nın ıstedıgı vakıte gore mı açacaksın sen ?
allah askına azıcık mantıklı olun yaa..
EDIT : Konu dine yönelmedi.. en azından henüz..

yıllardır namaz kılıyorum eşimde camide kılar,namaz saati gelince namaz kılınır geç gelen kaza eder,çok geç kalmışsa errtesi gün kaçırdığı vakitin arkasından namazını kılıp sonra kaza namazını kılabilir..
Zaten haberde ezandan bahsediyor.Hadi namazı daha geç kılabilirsin de ezan saatiyle kafana göre oynamak ney ya?Fanatikleri de artık neleri savunacaklarını şaşırdılar.

benim bildiği hz peygamber efendimiz olsa bu şaşmaz..vaktinde orada olanın kabahati ne..hayatımda ilk defa böyle bir şey duydum daha neler duyucaaz acaba:KK12:

Canum hala cahillik yanü:)
Öğlen ezani okunur ezan okunur okunmaz namaz kilmak en güzelidir ama yarim saat sonra kıl bir saat sonra kıl ta ki ikindi ezani okunana kadar kılabilirsin yeter ki kıl:)
Cumadada cumhurbaşkani o an bir cami açılışı yapiyor o açılışı yaptiktan sonra ezanini okur ve yanliz o cami cemaati gecikmeli kilabilir canumm ok:KK66:
Tüm ile ezanlari geç okuyun ben geldim demiyor sonuçta..
Bizde bir toplanti sirasinda kalabalik bir grupsak ve öğlen vakti olali yarim saat olduysa biz yine işimiz bitince bir kişi öğle ezanini okur namazimizi kilariz... Keşke bu güne kadar ülke yönecilerimiz namaz kilsaydida gecikmeli kilsaydi...
Yok ama eskiler kumar masalarinda sabahlardi:KK66:)) Internete kumar masasinda basbakanimiz yazin kim olduğunu görürsünüz:KK66:))

Cuma süresinin son adetininmmali bi okudun mu arkadaşım diğer arkadaşları dinden bihaber olarak ithaf ederken diyorki cuma vakti ezan okunurken alışverişi kesin derhal camiye koşun alışverişten kasıt o anki yapılan iştir miting ve açılış biraz daha erken saate alınabilirdi

Öğlen ezani okunur ezan okunur okunmaz namaz kilmak en güzelidir ama yarim saat sonra kıl bir saat sonra kıl ta ki ikindi ezani okunana kadar kılabilirsin yeter ki kıl:)
Cumadada cumhurbaşkani o an bir cami açılışı yapiyor o açılışı yaptiktan sonra ezanini okur ve yanliz o cami cemaati gecikmeli kilabilir canumm ok:KK66:
Bizde bir toplanti sirasinda kalabalik bir grupsak ve öğlen vakti olali yarim saat olduysa biz yine işimiz bitince bir kişi öğle ezanini okur namazimizi kilariz... Keşke bu güne kadar ülke yönecilerimiz namaz kilsaydida gecikmeli kilsaydi...
Yok ama eskiler kumar masalarinda sabahlardi:KK66:)) Internete kumar masasinda basbakanimiz yazin kim olduğunu görürsünüz:KK66:))

O bir kisi ezani okur kilariz dediginiz ezan degil iftitah tekbiridir. Hep oyle yapilir cemaatle kilininca zaten ya da namaza durunca.
Bizim anlatmak istedigimiz ezan namaz vaktinin basladigini duyurur. Haydi namaza haydi namaz. Yani ogle namazi 13.20de mi basliyor? O zaman ezan 13.20de baslar ve ogle vaktinin girdigini ikindi vaktinde okunacak ezana kadar namazlarimizi eda etmemiz gerektigini duyurur...
Lutfen sizden rica ediyorum parti sevdaliligi sebebiyle Hz.Bilal'in ezanini yanlis lanse etmeyin. Rica ederim...

O bir kisi ezani okur kilariz dediginiz ezan degil iftitah tekbiridir. Hep oyle yapilir cemaatle kilininca zaten ya da namaza durunca.
Bizim anlatmak istedigimiz ezan namaz vaktinin basladigini duyurur. Haydi namaza haydi namaz. Yani ogle namazi 13.20de mi basliyor? O zaman ezan 13.20de baslar ve ogle vaktinin girdigini ikindi vaktinde okunacak ezana kadar namazlarimizi eda etmemiz gerektigini duyurur...
Lutfen sizden rica ediyorum parti sevdaliligi sebebiyle Hz.Bilal'in ezanini yanlis lanse etmeyin. Rica ederim...

Ya arkadaşım bu kişilerin kendi fikrine göre birşey değil.. iftihat tekbiride sadece namaza başlarken Allah u ekber demektir bahsettiğim o deği Siz iftitah tekbiri drken kamet getirmekten bahsediyorsunuz galiba ama oda sadece erkeklere farzdir ve dedigim oda degil.. bir cemaat hep birlikte öğle namazini yarim saat geciktirdi ise ezenini kendileri okur ve kilar araştirip öğrenin.. Ayrica parti ile alakasida yok araştirin bakin islamda bu varmi yokmu olmadi gidip bir bilene sorun bunun bir sakincasi yoktuuurrr..

Ya arkadaşım bu kişilerin kendi fikrine göre birşey değil.. iftihat tekbiride erkeklere farz olan birseydir ve bahsettiğim o değil.. bir cemaat hep birlikte öğle namazini yarim saat geciktirdi ise ezenini kendileri okur ve kilar araştirip öğrenin.. Ayrica parti ile alakasida yok araştirin bakin islamda bu varmi yokmu olmadi gidip bir bilene sorun bunun bir sakincasi yoktuuurrr..
Ben biliyorum. Ezan namaz vaktinin basladigini duyurur. Kimse keyfi olarak 50 dakika sonra okuyamaz..

'Böyle dini konulardan bi haber olanlar...' demişsiniz de ben bihaber olmadığımı düşündüğüm/bildiğim için size cevap vermek istedim. Çünkü söyledikleriniz baştan aşağı yanlış. İslamiyette bir Hadisi şerif vardır bilirsiniz ''Bir yanlış gördüğünde elinle düzelt, gücün yetmezse dilinle, ona da gücün yetmezse kalbinle buğz et.'' diye. O yüzden bu verdiğiniz yanlış bilgileri inanışım gereği düzeltme ihtiyacı hissettim.

Şimdi öncelikle ezan nedir, Namaza çağrı. Öyle değil mi? Hangi beşer herhangi bi yerdeki herhangi bir müslümanın ibadet etmesi için yüzyılların geleneği olan bu çağrıyı siyaset için engelleyebilir?

Yalnız o cami cemaati ezan geç okunduğu için namazı geç kılabilir demişsiniz. Evet buna katılıyorum. Namaz, şayet vakti geçmemişse ezandan beş dakika sonra da kılınır on dakika sonra da. Aslolan ezanın okunduğu saat değil, namaz vaktinin geçip geçmemesidir. FAKAT ezan sadece cami cemaati için okunan bir çağrı değildir!

Siyasi görüşünüz ya da desteklediğiniz lidere olan inancınız(!), dini hassasiyetlerinizin önüne geçmiş.

Son düzenleme:
Ben biliyorum. Ezan namaz vaktinin basladigini duyurur. Kimse keyfi olarak 50 dakika sonra okuyamaz..
iftitah tekbiride sadece namaza başlarken Allah u ekber demektir bahsettiğim o deği Siz iftitah tekbiri drken kamet getirmekten bahsediyorsunuz galiba ama oda sadece erkeklere farzdir ve dedigim oda degil.. bir cemaat hep birlikte öğle namazini yarim saat geciktirdi ise ezenini kendileri okur vekilar araştirip öğrenin

X